Kedim Neden Tüy Döküyor? Çözüm Önerileri!

Kedi besleyen kişilerin en çok şikayet ettikleri konuların başında tüy dökülmesi gelmektedir. Sitemiz ve diğer platformlar üzerinden bu konu hakkında oldukça fazla soru almaktayız. Sitemizde bu konuya daha önce değinmiştik ama daha detaylı bir şekilde konuyu ele almak istedik. Konumuzda sizlere; kedilerde tüy dökülmesinin başlıca nedenleri, tüy dökülmesi çeşitleri, çözüm ve tedavi önerilerinden bahsedeceğiz.

Kedilerde tüy dökülmesi genel bir tüy dökülmesi veya bölgesel tüy dökülmesi şeklinde görülebilir. Nedenlere bağlı olarak tüy dökülmeleri farklı şekillerde ve şiddetlerde görülebilir. Fakat şunu söyleyebiliriz; kedi besleyen kişilerin hemen hemen hepsi belirli dönemlerde az veya çok bu sorun ile karşılaşmıştır. Tüy dökülmesi fizyolojik (mevsim, sıcaklık gibi faktörlere bağlı normal tüy dökülmesi) sebeplere veya patolojik (çeşitli hastalıklar ve sorunlar) sebeplere bağlı olarak ortaya çıkabilir.

Fizyolojik Tüy Dökülmesi

Kediler herhangi bir sorun olmaksızın tüylerini düzenli şekilde değiştirirler ve bu nedenden kaynaklı olarak günlük olarak bir miktar tüyleri dökülür ve bunların yerine yeni tüyler gelir. Bu durumu insanlardaki normal saç dökülmesine benzetebiliriz. İnsanların saçında yaklaşık olarak 100.000 saç teli vardır. Normal olarak bu saç tellerinden günde 50-100 tanesi dökülür. Kedilerde yüz binlerce tüy vardır. Bu tüylerin bir kısmı normal olarak dökülür ve bu durum normal karşılanır.

Kedilerde fizyolojik tüy dökülmesi belirli dönemlerde artış gösterebilir. Özellikle bahar aylarında ve yaz başlarında bu dökülme biraz daha fazla göze çarpar. Sıcak havalara hazırlık olarak kedilerin tüyleri bir miktar değişime uğrar. Yine kış başlangıcında ise kışa hazırlık olarak aynı durum gözlenir. Yani bahar aylarında, yaz ve kış başlangıcında fizyolojik tüy dökülmesini biraz daha fazla görmeniz muhtemeldir.

Bu dökülme türünü beslenme veya stres kaynaklı dökülmeden ayırmak gerekir. Çünkü kedilerde tüy dökülmesinin en önemli sebepleri arasında beslenme bozukluklukları ve stres gelmektedir. Bu nedenlerden kaynaklı olan dökülmelerde genellikle başka bir belirti görülmez ve bunu normal dökülme ile karıştırmanız mümkündür. Fakat normale göre çok daha fazla bir şekilde tüy dökülmesi görürsünüz ve bunu normalden ayırt edebilirsiniz.

Normalde kedinizi eliniz ile sevdiğinizde eğer tüy bakımını da düzenli şekilde yapıyorsanız elinize çok fazla bir tüy gelmez, gelse de 3-5 tane tel gelir. Fakat yukarıda bahsettiğimiz gibi beslenme ve stres kaynaklı bir sorun varsa elinizi kedinizde gezdirdiğinizde çok fazla tüyün elinizde kaldığını görebilirsiniz. Bu da bu durumu ayırt etmede kullanılabilecek önemli bir yöntemdir.

Kedilerde Tüy Dökülmesi Nedenleri

Kedilerde tüy dökülmesine neden olabilecek oldukça fazla faktör vardır. Fakat genellikle tüy dökülmeleri beslenme ve stres ile ilişkilidir. Tabi ki bunun yanında çeşitli hastalıklar ve sorunlar tüy dökülmesine sebebiyet verebilir.

Beslenme Kaynaklı Tüy Dökülmesi

Kedilerde beslenme her yaşta ve her dönemde oldukça önemlidir. Kediler ihtiyacı olan protein, vitamin, mineral ve diğer beslenme faktörlerini doğru ve yeterli şekilde almalıdır. Yeterli besin maddelerinin alınmasının yanında bu besin maddelerinin doğru kaynaklardan alınması da oldukça önemlidir. Özellikle protein, vitamin ve mineral eksikliklerinde tüy dökülmesi artabilir ve ciddi anlamda tüy dökülmesi ile karşılaşabilirsiniz.

Bunun yanında besin kaynakları da önemlidir. Kedilerin ilk 45 günde anne sütü ile sonrasında ise profesyonel mamalar ile beslenmesini önermekteyiz. Profesyonel mamalar olarak adlandırdığımız mamalar kediler için yeterli besin faktörlerini içerirken; aynı zamanda bu besinlerin doğru kaynaktan elde edilmesi ile üretilmektedir. Özellikle ev yemekleri ile beslenen veya kalitesiz mamalar ile beslenen kedilerde tüy dökülmesinin görülmesi muhtemeldir. Tüylerinde ihtiyacı olan maddeler vardır ve vücutta bu maddeler yeterli seviyelerde olmalıdır.

Stres Kaynaklı Tüy Dökülmesi

Kedilerde stres birçok sebepten dolayı ortaya çıkabilmektedir. Sahip değişikliği, ortam değişikliği, yalnız kalma, başka kişiler veya hayvanlar tarafından tehdit altında bulunma, ortam şartlarının uygun olmaması başlıca stres kaynakları arasında sayılabilir. Stres durumunda vücutta birçok değişiklik gözlenmektedir. Fizyolojik işleyişte aksamalar ve değişiklikler görülmektedir. bu durum tüm vücutta birçok sistemi etkilemektedir. Stres sonucunda deri ve tüy sağlığı da etkilenmektedir. Bu tarz durumlarda genellikle tüy dökülmesi belirgin ölçüde artar.

Stres kaynaklı tüy dökülmeleri genellikle tüm vücutta görülür ve kedinizin tüy dökülmesinin belirgin ölçüde arttığını sizlerde fark edersiniz.

Kedilerde Bölgesel Tüy Dökülmesi

Kedilerde tüy dökülmesi tüm vücuda yayılmış şekilde yani genel olarak görülebileceği gibi bölgesel tüy dökülmesi şeklinde de görülebilir. Kedilerde bölgesel tüy dökülmesi hakkında sizlere detaylı bilgiler vermiştik. Bölgesel bir şekilde tüy dökülmesi görüyorsanız muhtemelen altında patolojik bir sebep yatmaktadır. Bazı ırkların kulak ve göz çevresinde bir miktar tüylerde seyrelme görülebilir, bu normal bir durumdur. Fakat bunun dışında görülen bölgesel tüy dökülmeleri genellikle bir sorundan kaynaklıdır. Özellikle bazı deri hastalıkları ve endokrin sistem sorunları bölgesel şekilde tüy dökülmesine sebebiyet verebilir.

Kedilerde Aşı Sonrası Tüy Dökülmesi

Bölgesel tüy dökülmeleri sınıfına sokabileceğimiz bir durumdur. Bazı kedilerde aşı yapıldıktan bir süre sonra o bölgede tüy dökülmesi görülebilir. Bu nedenden dolayı ortaya çıkan dökülmeler genellikle küçük ve keskin sınırlı şekilde görülür. Büyüklükleri genellikle 1 cm çapından daha düşüktür. Yani 5 kuruşluk madeni paranın daha küçüğü şeklinde, yuvarlak ve keskin sınırlı bir şekilde bu oluşum görülebilir.

Kedilerde aşı sonrasında oluşan bu lezyon genellikle kalıcı olmaktadır ve kedide ömür boyu kalmaktadır. Bu lezyon ve tüy dökülmüş bölge başka herhangi bir soruna sebebiyet vermez.

Kedilerde Tıraş Sonrası Tüy Dökülmesi

Kedilerde tıraş sonrasında bazen tüy küsmesi de adı verilen durum şekillenebilir. Bu durumda özellikle sırt ve karın bölgesinde çıkan yeni tüyler eskisi kadar sık ve kalın değildir. Bu nedenden dolayı bu bölgenin tüyleri dökülmüş gibi bir algı yaratır. Genellikle bu sorun bir sonraki tıraştan sonra düzelmektedir.

Kedilerde Tüy Dökme Nedenleri

Yukarıda bahsettiğimiz olaylar dışında oldukça fazla patolojik neden saymak mümkündür. Bunların en başında deri hastalıkları gelmektedir. Birçok deri hastalığı çeşitli derecelerde tüy dökülmesine sebebiyet verebilmektedir. Tabi ki deri hastalıkların altında yatan nedenler farklı olabilir. Fakat genel bir ifade ile pyoderma, dermatit ve tüm dermatit çeşitleri başlıca sayılabilir. Tabi ki mantarı göz ardı etmemek lazım, ciddi bir neden olarak sayılır.

Yine dış parazitler doğrudan veya dolaylı olarak tüy dökülmesine sebebiyet verebilir. Bit, pire, kene ve uyuz tüy dökülmesinin nedenleri arasında önemli bir yer tutar. Hemen hemen herkes uyuz durumunda tüylerdeki dökülmeyi bilir. Dış parazit kaynaklı tüy dökülmeleri genellikle baş veya sırt kısmında başlar ve tedavi edilmediği süre tüm vücuda yayılma eğilimi gösterir.

Endokrin sitem hastalıklarında tüy dökülmeleri görülür. Bu tarz hastalıklardan kaynaklı tüy dökülmeleri genellikle vücudun yan kısımlarında göze çarpar ve simetrik olarak çift taraflı görülür.

Yavru Kedi Değerlendirme

Yavru kedilerde özellikle karın kısmında tüyler seyrektir ve dökülmüş gibi bir izlenim verebilir. Bu durumu tüy dökülmesi ile ayırt etmek ve buna göre bir karar vermek gerekir. Öncelikli olarak gerçekten tüy dökülüyor mu, yoksa yavru kedilerde bu bölgedeki tüy yoğunluğu yeterli mi, bunu biliyor olmanız lazım.

Hamile Kedi Değerlendirme

Hamile kedilerde hormonal sistemde birçok değişiklik meydana gelmektedir. Kedi kızgınlığa girdiğinde kendisini hamilelik için hazırlamaya başlar. Hamile kaldığında ise kendisini doğuma ve yavrularını büyütmeye hazırlar. Doğum yaklaştıkça, doğumun kolay olabilmesi için kanal çevresinde tüyler bir miktar dökülebilir.

Bunun yanında yavruların rahat beslenebilmesi için karın altındaki tüylerde uygun şekilde seyrelir ve dökülür. Hatta kedi son zamanlarda kendisi bu bölgedeki tüyleri uzaklaştırır.

Kedilerde Tüy Dökülmesine Karşı Çözümler

Öncelikli olarak tüy dökülmesinin normal mi, yoksa anormal mi bunun ayırt edilmesi gerekir. Normal tüy dökülmesine yapacak fazla bir şey yoktur ama yapılacak olan doğru tüy bakımı ile bu minimum seviyeye indirilebilmektedir. Bu sayede zorunu çözebilirsiniz. Eğer bir sorundan veya hastalıktan kaynaklı tüy dökülmesi varsa bunu belirlemek ve buna göre bir tedavi seçeneği belirlemek doğru olacaktır.

Kedilerde Tüy Bakımı

Oldukça önemli olan bir konudur. Doğru bir şekilde yapılan tüy bakımı sayesinde tüy dökülmesini en aza indirirsiniz. Öncelikli olarak kedi ırkına göre bakım değişebilmektedir. Orta ve kısa tüylü ırklarda günde bir kez basit bir şekilde tüyleri taramak yeterli olabilecekken, uzun tüylü ırklarda tüy bakımı daha fazla önem taşımaktadır.

Tüy Bakımı İçin Gerekli Ekipmanlar

Öncelikli olarak bir fırça tüm kediler için yeterli olacaktır. Fakat özellikle uzun tüylü ırklar için fırçanın yanında furminatör kullanımı oldukça fazla avantaj sağlayacaktır. Furminatör, deri üzerindeki ölü tüylerin uzaklaştırılmasına yardımcı olur. Bu tüyler furminatör yardımı ile uzaklaştırılmadığı takdirde kısa süre içerisinde dökülecektir.

Aşağıda bir örnek furminatör paylaştık sizlerde; çalışma prensipleri aynı olsa da çeşitli özelliklere sahip, farklı ürünler bulmanız mümkündür.

Kedilerde çeşitli fırça çeşitleri vardır ama metal uçlu fırçalar en çok tercih edilen fırça türleridir ve bizlerde bunları önermekteyiz.

Yani kısa tüylü kediler için sadece fırça yeterli olacaktır. Orta ve uzun tüylü kedi ırkları içinse fırça ile beraber furminatör kullanmanız oldukça yararlıdır.

Beslenme ve Stres

Kedilerde aşırı tüy dökülmesinin en önemli sebepleri arasında bu iki faktörü saymamız mümkündür. Öncelikli olarak kedi besleyen kişiler mutlaka mama seçimine özen göstermeli, kaliteli mamalar kullanmalıdır. Kullanılan mama ve kedinin beslenme tarzı deri ve tüy sağlığını direk olarak etkilemektedir. Bazı kediler özellikle tavuklu mamalara karşı biraz hassas olabilir ve tavuklu mama tükettiklerinde tüy dökülmeleri artabilir. Bu tarz bir sorun ile karşılaşırsanız hindili ve somonlu mamaları tercih etmeniz yararlı olacaktır. Ev yemekleri ile beslenen kedilerde tüy dökülmesi genellikle kaçınılmaz sorunlar arasında yer alır.

Stres kaynağı olabilecek birçok faktör vardır ve bunların her birisi kedinin sağlığını olumsuz etkileyecektir. Mümkün olduğunca stresten uzak tutmak gerekir.

Kedilerde Tüy Dökülmesi İçin Kullanılacak İlaçlar

Eğer kedinizde bu sorun ile karşılaşıyorsanız muhtemelen nedenleri ortadan kaldırmak ve düzenli tüy bakımını yapmak sorunu çözmeniz için yeterli olacaktır. Fakat bazen bunlar yeterli gelmeyebilir ve veteriner hekim ek bazı besin takviyeleri önerebilir. Genellikle balık yağı kapsülleri ve çinko içeren preparatlar veteriner hekimler tarafından önerilmektedir. Bu konuyu veteriner hekiminize danışınız ve onun önerdiği süre ve dozda ürünleri kullanınız.

Kedilerde tüy dökülmesi oldukça uzun ve kompleks bir konudur ve bu konu ile alakalı birçok yanlış bilgide ortalıkta dolaşmaktadır. Sizlere genel hatları ile sorunu anlatmaya çalıştık. Sormak istediğiniz soruları aşağıdaki yorum bölümünden bizlere iletebilirsiniz.

İlgili Makaleler

Bir Yorum

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu