Kedilerde Mantar Hastalığı

Kedilerde mantar enfeksiyonları en sık gördüğümüz deri problemleri arasında yer almaktadır. Kedilerde mantar enfeksiyonuna neden olan etken büyük oranda Microsporum Canis adını verdiğimiz bir mantar türüdür. Bu etken kediler ile beraber köpeklerde de enfeksiyon oluşturabilir, aynı zamanda insana bulaşma riski de söz konusudur.

Etken, hasta olan kedilerinde tüylerinin dökülmesi ve derisini farklı yerlere sürtmesi ile çevreye bulaşır. Bu şekilde çevreye yayılan etken diğer kediler ve canlıların enfekte olmasına neden olur. Ayrıca enfekte olan kedi ile direk olarak temas edilmesiylede bulaşır. Kedilerde mantar enfeksiyonu hemen hemen her yaşta görülebilir. Fakat genç kedilerde enfeksiyona biraz daha sık rastlamaktayız. Aynı zamanda uzun tüylü kedi ırklarında mantar enfeksiyonu daha fazla görülmektedir. Bağışıklık sisteminin zayıflamış olması hastalığa karşı duyarlılığı artırmaktadır.

Kedilerde Mantar Belirtileri

Mantar enfeksiyonun belirtileri derideki lezyonlar ile karakterizedir. Deride çeşitli yerlerde yuvarlak odaklar şeklinde lezyonlar görülür. Bu lezyonlar genellikle hafif kızarıktır. Lokal olarak birkaç yerde görülebileceği gibi vücudun büyük bir kısmına yayılmış halde de görülebilir. Ayrıca kaşıntı ve deride pullanma da görülen belirtiler arasındadır. Özellikle lezyona yakın yerlerde tüy kalitesi bozulmuştur ve bu bölgedeki tüyler rahatlıkla dökülür. Şiddetli olgularda halsizlik, iştahsızlık gibi genel belirtilerde gözlenebilir.

Kedilerde Mantar Tanısı ve Tedavisi

Klinik belirtiler ve lezyonlara bakıldığında mantar hastalığı şüphe uyandırır. Hastalığı kesinleştirmek için deriden alınan bir örneğin incelenmesi gerekir. Mikroskop altında incelenen örneklerde mantar etkeni görülür. Bunun yanında mantar ekimi yapılarak daha net ve spesifik bir şekilde tanı konulabilir. Bunun yanında wood lambası pratikte kullanılan tanı yöntemlerinden birisidir.

Tedavi hastalığın şiddeti ve hastanın genel durumuna göre farklılık gösterebilir. Genellikle kremler ve spreyler kullanılmaktadır. Daha şiddetli olgularda parenteral antimikotik ilaçlar kullanılabilmektedir. Aynı zamanda tedavide mantar aşısı yapılması önemlidir. Bunun yanında genel durumu düzeltmek ve bağışıklık sistemini güçlendirmek için çeşitli ilaçlarda kullanılabilir.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu