Kedilerdeki Başlıca Deri Problemleri
Kedilerde deri problemleri sıkça karşılaştığımız problemlerden birisidir. Kliniğe gelen hastaların oranlarına baktığımızda deri ile ilgili şikayetler ile kliniğe gelen hasta sayısının oranı oldukça fazladır. Bu durumda gösteriyor ki deri problemleri sık karşılaştığımız problemler arasında yer alıyor.
Kedilerde deri ile ilgili problemlere birçok faktör etki edebilir. Alerjiler, dış parazitler, çeşitli nedenler ile meydana gelen bakteriyel deri enfeksiyonları, mantarlar ve travmalar sonucu ortaya çıkan deri sorunları bunlar arasında sayılabilir. Deride yer alan bir problem ise kendisini bize; kızarıklık, kaşıntı, tüy dökülmesi, kabuklanma, yaralar, kabarıklık, akıntılar gibi belirtiler ile gösterir.
Kedilerde deri ile ilgili problemler genellikle önemsenmemekte ve tedavi için geç kalınmaktadır. Bunun en büyük nedeninin ilk başlarda genelde lokal lezyonlar ve belirtiler göstermesi olduğunu düşünüyorum. Kedinin genel durumu iyi olduğu sürece birçok kedi sahibi deri üzerindeki küçük bir kızarıklığı, lezyonu veya kaşıntıyı önemsemiyor. Ta ki lezyonlar şiddetlenip kedinin genel durumunun bozulduğunu gördüklerinde durumun ciddiyetini anlıyorlar. Bu konuya özellikle değinmek istedim. Eğer kedinizde küçük bir deri problemi varsa ve siz bunu görmüşseniz en kısa sürede muayene ettirmekte ve gerekli ise tedavisinin yapılmasında fayda vardır. Böylece çok daha başarılı, kolay ve kısa sürede tedavi sağlanacaktır.
Dediğimiz gibi kedilerde deride problemlere neden olan birçok etken vardır. Bunlardan kısa kısa bahsedeceğiz. Zaten bu konuda bahsettiğimiz durumlar ile ilgili detaylı olarak paylaşımlarda yapmıştık. Arama yaparak istediğiniz konuya daha detaylı bakabilirsiniz.
Alerjiler
Kediler birçok farklı şeye karşı reaksiyon gösterebilir. En sık karşılaştığımız alerji nedenleri beslenme kaynaklıdır. Alerjiye neden olabilecek bir gıdanın kediye verilmesi sonucunda alerji şekillenir. Alerjide çeşitli belirtiler görülmekle beraber deri ile alakalı belirtileri sık rastlanır. Deride kızarıklık, kabarmalar, kaşıntı alerjinin şiddetine göre değişik oranlarda görülebilir.
Tüy Dökülmeleri
Tüy dökülmelerinin birçok sebebi vardır. Mevsimsel olarak özellikle bazı ırklarda tüy dökülmeleri görülmesi normaldir. Bunun dışında endokrin sistem bozuklukları, çeşitli hastalıklar, vitamin ve mineral eksiklikleri, beslenme bozuklukları tüy dökülmelerine sebebiyet verebilir.
Mantar Enfeksiyonları
Yine kedilerde sık karşılaşılan durumlardan birisidir. Çeşitli bölgelerde mantara ait lezyonlar görülmek ile beraber kulaklar ve çevresi en çok etkilenen bölgelerdir. Tüylerde dökülme ve kızarıklık mantar sorununda görülen belirtiler arasındadır.
Kedi Aknesi
Özellikle erişkinliğe ulaşmak üzere olan ve bu dönemde olan kedilerde görülen bir durumdur. Derinin çeşitli yerlerinde sivilce tarzı lezyonlar görülür. Yine stres, çeşitli kimyasallar, yanlış ürünler ile kedinin yıkanması gibi nedenlere bağlı olarakta şekillenebilmektedir.
Dış Parazitler
Dış parazitler adında anlaşılacağı üzere vücudun dış yüzeyinde yaşayarak konakçısına ortak olan parazitlerdir. Kene, bit, pire ve uyuz etkenleri öncelikli olarak sayılabilir. Tüm bunlar deride değişik şekillerde ve derecelerde lezyonlara ve kaşıntı gibi belirtilere neden olur.
Eosinophilic Granulom
Kedilerde ağızda, dilde ve dudaklarda, pati, yüz ve bacaklarda ülser benzeri lezyonlar ile kendisini gösterir. Bu lezyonlar bakteriyel enfeksiyonlar sonucu meydana gelir. Altta yatan nedeninin bulunup tedavi edilmesi gerekir.
Bakteriyel Enfeksiyonlar
Deride özellikle travmalar sonucunda oluşan hassas bölgelerde bakterilerin fazlaca üremesi sonucu görülen durumlardır. Sık karşılaşılan bir durumdur. Birçok bakteri değişik derecelerde ve tiplerde lezyonlar oluşturabilir.
Tümörler
Bazı tümörler deride meydana gelerek derinin bütünlüğünü bozar ve sorunlara neden olabilir.
Oturduğum sitede bir kedinin kulağında yaralar ve burnunda uyuz belirtileri var. Kafa uyuzu denilen şey yani ama bununla ilgili ne bir yorum ne soru sorabileceğim bir alan bulamıyorum. Kedi uyuzu ile ilgili bilgi verirseniz seviniriz.