Köpeklerde TVT (Transmissible Venereal Tümör)

Transmissible venereal tümör yada kısa adıyla TVT dişi ve erkek köpeklerde çiftleşme veya direk temas yolu ile bulaşan ve genellikle genital organlarda kendisini gösteren oldukça yaygın bir tümör türüdür. Bu tümörün en büyük özelliklerinden birisi diğer tümörlerin aksine temas yolu ile bulaşabiliyor olmasıdır. Özellikle çiftleşme esnasında dişi köpekten erkek köpeğe veya erkek köpekten dişi köpeğe bulaşabilir. Tüm yaşlarda görülebilmesine karşın özellikle seksüel aktivitenin yoğun olduğu yaşlarda daha sık görülür. Ayrıca ılıman iklime sahip yerlerde daha sık rastlandığı belirtilmiştir.

TVT dediğimiz gibi genellikle genital organlara yerleşmektedir. Dişi köpeklerde vajina, erkek köpeklerde ise penis ve çevresinde bu tümöral oluşumları görebiliriz. İlk aşamalarda boyu çok küçük olduğundan farkedilmeyebilir. Büyüdükçe farketmek daha kolaydır. Vajina ve penis çevresinde karnabahar görünümlü bir tümör olarak kendisini gösterir. Tümörün genital organ çevresine yerleşmesi ve karnabahar görünümü tipiktir. Bununla beraber kanlı bir akıntı ve kanlı idrar görülebilir.

TVT’de Bulaşma ve Metastaz

TVT dediğimiz gibi öncelikli olarak çiftleşme yolu ile bulaşır ama bunun yanında direk temas ve yalama gibi faktörler ile de bulaştığı bildirilmiştir. Büyük oranda genital organlara yerleşmesi ile beraber özellikle yalama ve koklama sonrası bulaşmalarda burun ve yüzdeki diğer çevre dokulardada bu tümörün görülme olasılığı vardır.

TVT lenf yumruları, deri altı dokular ve karaciğer başta olmak üzere çok düşük ihtimalde olsa birçok doku ve organlara metastaz yapabilir. Yapılan birçok araştırmada metastaz oranı %5’in altındadır.

TVT Teşhis ve Tedavisi

Teşhiste tipik görünüm TVT olduğunu gösterir. Fakat kesin tanı için yinede patoloji laboratuvarına numune göndermekte ve bu numunenin sonucuna bakmakta yarar vardır.

Tedavi olarak cerrahi yöntemler, kemoterapi, radyoterapi ve pasif immunite oluşturulması yöntemleri kullanılabilmektedir. Günümüzde kemoterapi iyi bir şekilde çalışmakta ve sonuç vermektedir. Buna karşın cerrahi müdahaleler sonucunda nüksetme olasılığı artmaktadır. Bu nedenle birçok hekim cerrahi müdahale yerine kemoterapiyi tercih etmektedir. Genellikle 4-8 haftalık bir tedavi sonucunda hasta sağlığına kavuşur ve TVT’ye karşı bağışıklık kazanır.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu