Köpekler Neden Ağlar? Köpek Ağlaması Nasıl Geçer?

Köpekler neden ağlar? Sorusu ile sıkça karşılaşıyoruz. Aslına bakarsanız köpeklerdeki ağlama insanlardaki ağlama ile eşdeğer tutulacak bir olay değildir. Köpekler duygularını ve isteklerini ses çıkararak veya çeşitli hareketler yaparak ifade eder. Çıkardıkları seslerden bazıları ile ağlama sesine benzer ve ağlama olarak nitelendirilir. Tabi ki duygusal anlamda baktığımızda köpekler mutlu olduklarında, korktuklarında, endişe duyduklarında, üzüldüklerinde vb. diğer duygularda çeşitli sesler çıkaracak ve hareketler yapacaktır.

İnsanlar ile köpekler zaman geçtikçe aralarında bağ kurarlar. Özellikle köpek sahibi olan kişiler ne demek istediğimizi gayet iyi bir şekilde anlayacaktır. Kurulan bu duygusal bağlar her geçen gün artar ve sahipleri ile köpekler arasındaki ilişki giderek derinleşir. Bu duygusal ilişki sırasında köpeğiniz her zaman sizlere bir şeyler anlatmaya çalışacak, bazen sizden istekleri olacak, bazense duygularını size açacaktır. Bunu ise hareketleri ve sesleri ile belli eder. Çıkarılan seslerden birisi de ağlama tarzında olan sestir. Bu çeşitli duyguları anlatmak için köpeklerin kullandığı bir ifade çeşididir.

Köpekler Neden Ağlar?

Köpeklerin ağlama tarzında çıkardığı sesler genellikle olumsuz duyguları ifade etmektedir. Korku, üzüntü, stres, endişe bu duygular arasında sayılabilir. Yani köpeğiniz ağlamaya benzer sesler çıkarıyorsa bu duygulardan birisini veya birkaçını yaşıyor olma olasılığı yüksektir. Peki hangi durumlarda köpekler ağlar?

Köpeklerde Ağlama Nedenleri

Evde yalnız bırakılma en sık karşılaştığımız nedenler arasında sayılabilir. Köpekler sosyal hayvanlardır. İnsanlar ile veya diğer canlılar ile iletişim kurmayı severler. Özellikle evde bakılan köpekler çeşitli sebepler ile yalnız bırakıldıklarında ağlama tarzında sesler çıkarırlar. Evde yalnız kalmaya alışkın olmayan köpekler yalnız bırakıldıklarında bu durum ile daha çok karşılaşılır. Aynı zamanda ev içerisinde çeşitli nedenler ile bir odaya kapatılan köpeklerde yine bu durum gözlemlenir.

Bu arada yavru köpeklerde ağlama yetişkin olanlara göre çok daha sık görülür!

Diğer bir neden ise köpeklerin dışarı çıkma isteğidir. Köpeklerin ağlama tarzında sesler çıkarmasının en büyük sebepleri arasında bu durumda sayılabilir. İster tuvalet ihtiyacı için olsun, ister sıkıldıklarından dolayı olsun köpekler dışarı çıkmak istediklerinde bu tarz sesler çıkarabilir.

Bunlar dışında sağlık problemleri, korku ve acı ağlama tarzında sesler çıkarmaya neden olan diğer faktörler arasında sayılabilir.

Şu konuyu belirtmek isterim. Her ağlama olumsuz ifadesi değildir. Köpekler sahiplerini gördüklerinde ve buna benzer bazı durumlarda ağlama, inleme tarzında sevinç sesleri çıkarabilirler.

Köpeklerde Gözyaşı

Köpeklerde gözyaşı olayını iyi değerlendirmek lazım. Çünkü köpeklerde az miktarda gözyaşı sürekli olarak vardır. Bu köpeğinizin başta göz sağlığı olmak üzere genel olarak sağlıklı olduğunun bir göstergesidir. Bu nedenle normal ve anormal gözyaşı akıntısını iyi ayırt etmek gerekir.

Eğer köpeğinizde normale göre fazla bir gözyaşı sorunu varsa veya bazen ciddi miktarda gözyaşı akıyorsa bir veteriner hekime başvuru yapmakta fayda vardır.

Köpek Ağlaması Nasıl Geçer?

Köpeklerde ağlamanın nedenleri arasında duygusal nedenler daha sık görülür. Bu nedenle köpeğinizi ne kadar iyi tanıyorsanız bu soruna o kadar hızlı ve kolay çözüm bulursunuz. Özellikle yavru köpekleri yalnız bırakmamaya çalışın, akşam olduğunda ve gece yalnız kalan köpeklerde bu davranış görülebilir. Bunun yanında gün içerisinde yalnız bırakmamaya çalışın. Eğer yalnız bırakmak zorunda kalıyorsanız onun vakit geçirebileceği oyuncaklar almanız gerekir.

Duygusal nedenler dışında bazı fizyolojik nedenlerden kaynaklı ağlama görülebilir demiştik. Çeşitli hastalıklar ve bunun neticesinde oluşan ağrı ve acı ağlamaya sebebiyet verebilir. Bu nedenle eğer sık sık bu tarz durumla karşılaşıyorsanız ve bunun dışında iştahsızlık, kilo kaybı, ishal, kusma gibi ekstra belirtiler varsa mutlaka en kısa sürede bir veteriner hekime başvurmanız gerekmektedir.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu