Köpeklerde Aşı Öncesi ve Sonrası
Köpeklerimizin sağlıklı ve kaliteli bir yaşam sürebilmesi için aşılar oldukça önemlidir. Köpeklerde aşıları veteriner hekimin önerdiği şekilde düzenli olarak yaptırmalıyız. Bu hem köpeğimizin hemde bizim sağlığımız açısından oldukça önemlidir. Köpeklerde aşılar veteriner hekim başka bir şekilde önermediği takdirde 45 ile 60 günlükken başlamakta ve ilk doz aşılar belirli aralıklar ile uygulanmaktadır. Sonrasında ise yıllık olarak belirli aşıların tekrarı vardır. Köpeklerde aşı programı hakkında detaylı bilgileri sitemizden bulabilirsiniz. Bu konumuzda sizlere köpeklerde aşı öncesi ve sonrasında dikkat edilmesi gereken hususlardan ve karşılaşabileceğiniz durumlardan bahsedeceğiz.
Aşının Önemi
Aşının önemine geçmeden önce kısa bir tanım yapmamız doğru olacaktır. Aşı; çeşitli hastalıklara karşı bağışıklık kazanmak amacı ile canlı vücuduna verilen, zayıflatılmış hastalık etkeni, hastalık etkeninin parçaları ve salgılarıyla oluşturulan bir çözeltidir. Yani aşı hastalığa neden olan etken ile hazırlanmakta ve uygun dozlarda vücuda verilmekte, vücudun bu hastalık etkenine karşı bağışıklık kazanması beklenmektedir.
Köpeklerde parvoviral enterit (kanlı ishal), distemper (köpek gençlik hastalığı), enfeksiyöz canine hepatitis (bulaşıcı hepatitis) gibi oldukça ciddi olan ve şiddetli seyreden hastalıklar vardır. Özellikle yavru köpekler için bu hastalıklar ciddi anlamda risk oluşturmaktadır. Yapılan aşılamalar ile beraber bu hastalıklara yakalanma ihtimali azalmaktadır. Aynı zamanda bu hastalıklara yakalansa bile aşısı olmayan köpeklere göre şiddeti daha az olmaktadır.
Yukarıda bahsettiğimiz bu hastalıklar ve bunlara benzer diğer bazı hastalıklar çok ciddi sonuçlar ortaya çıkarabileceğinden dolayı önlem almak şarttır. Hastalık oluştuktan sonra tedavi süreci oldukça uzun ve sıkıntılı olmaktadır. Aşı uygulamaları ile bu hastalıklara karşı bağışıklık kazandırabiliriz.
Aşı Öncesi Dikkat Edilmesi Gerekenler
Öncelikli olarak yavru bir köpeğiniz varsa en kısa sürede bir veteriner hekime giderek muayene ettirmenizde fayda vardır. Aşıların tam anlamı ile çalışabilmesi için aşı öncesinde iç parazit olmadığından emin olmak gerekir. Aşı öncesinde iç parazit uygulaması yapılarak bu riskin önüne geçilebilir. Veteriner hekime gittiğinizde sizlere bu konu hakkında daha detaylı bilgileri verecektir.
Diğer önemli bir nokta köpeğinizin vücut sıcaklığıdır. Köpeklerde aşı yapılacakken vücut sıcaklığının normal değerler içerisinde olması istenir. Eğer normale göre yüksek bir vücut sıcaklığı varsa bu vücuttaki bir enfeksiyondan kaynaklı olabilir. Enfeksiyon olan bir vücuda aşı yapmak doğru değildir, enfeksiyonu daha şiddetli bir hale getirebiliriz. Eğer böyle bir durum söz konusu ise öncelikli olarak köpek tedavi edilmeli ve sağlığına kavuştuktan sonra aşı uygulamalarına başlanmalıdır.
Köpeklerde aşı öncesinde özellikle dikkat edilmesi gereken hususlar bunlardır. Yani köpeğinizde iç parazit olmadığından ve sağlıklı olduğundan emin olmak gerekir. Bunun yanında stres, kızgınlık vb. durumlarda da aşı yapmak çok doğru değildir.
Aşı Öncesi Dikkat Edilmesi Gerekenler
Öncelikli olarak şunu belirtmek isteriz. Aşı yapıldığı anda bağışıklık hemen oluşmamaktadır. Aşıdan aşıya değişiklik göstermek ile beraber bağışıklığın sağlanması 7-10 gün arasında sürmektedir. Bu nedenle aşıdan hemen sonra diğer köpekler ile temastan uzak durmak ve dışarıya çıkarmamak gerekir. Bunu yavru ve ilk aşıları yapılan köpeklerde özellikle belirtmek isteriz. Bu konuya dikkat etmekte fayda vardır.
Diğer önemli bir nokta ise banyo olayıdır. Aşıdan sonra en az 3 gün banyo yaptırmamak gerekmektedir. Bu süreyi 5-7 gün tutmanız daha yararlı olacaktır. Banyo yaptırdığınız takdirde bağışıklık ile ilgili sıkıntılar olabileceği gibi köpeğiniz enfeksiyonlara daha duyarlı bir hale gelebilir.
Köpeklerde tüm yaşam boyunca beslenmeye özen göstermek gerekir. Fakat özellikle yavruluk döneminde ve aşı öncesi ve sonrasında beslenmeye dikkat etmek gerekir. Özellikle protein anlamındaki yetersizlikler bağışıklığın tam oluşmamasına ve bağışıklık ile ilgili sıkıntılara neden olabilmektedir.
Köpeklerde aşı sonrası farklı bazı tablolar ile karşılaşma ihtimaliniz vardır. Bunlar hakkında sizlere kısa kısa bilgi vermek istedik.
Ateş: Aşılardan sonra birkaç gün köpeğinizin vücut ısısı normale göre biraz yüksek olabilir. Bu normal sayılan bir durumdur. Fakat ateşin oldukça yüksek olması ve uzun sürmesi başka sorunların habercisi olabileceğinden takip etmek gerekmektedir.
Halsizlik: Yine aşı günü ve aşıdan sonraki birkaç gün halsizlik görülen durumlardan birisidir. Uzun sürmediği ve abartılacak kadar ciddi olmadığı takdirde aşıdan sonra bu durumu normal sayabiliriz.
Alerji ve Aşırı Duyarlılık: Bu durum ile çok fazla karşılaştığımız söylenemez ama bazen köpeklerin yapılan aşılara karşı alerjisi olabilmektedir. Aşı vücut için yabancı bir maddedir. Yabancı maddelere karşı vücut bir tepki vermektedir. Bazen bu tepki aşırı olmakta ve alerjik reaksiyonlar ortaya çıkmaktadır. Bu tarz reaksiyonlar aşı yapıldıktan sonraki ilk birkaç saat içerisinde meydana gelir. Solunumda güçlük ve özellikle baş bölgesinde şişlikler ile kendisini gösterir. Acil şekilde müdahale etmek gerekir.
Şişlikler ve Beze: Aşıdan sonra aşı yapılan bölgede enjeksiyondan kaynaklı küçük bir şişlik görülebilir. Aşıdan hemen sonra görülen şişlik genellikle aşının kendisinden kaynaklı bir şişliktir ve vücut tarafından henüz emilmediğini gösterir. Sonrasında oluşan şişlikler ise genellikle apse oluşumundan kaynaklı olan şişliklerdir.
Tüy Dökülmesi: Çok sık olmasa da bazen aşı yapılan bölgede aşıdan bir süre sonra tüy dökülmesi görülebilir. Genellikle bu tüy dökülmeleri lokal ve parmak ucu kadardır. Bu bölgelerde bazen tekrar tüy çıkabildiği gibi bazen ömür boyu tüysüz kalabilmektedir.
Köpeklerde aşı öncesinde ve sonrasında dikkat etmeniz gereken önemli noktalar bunlardır. Bu konu ile alakalı sormak istediklerinizi aşağıdaki yorum bölümünden uzmanlarımıza sorabilirsiniz.
Düzce veteriner merkezine aşı yaptırdım. Bana banyo yaptırma demediler. Birde yıkayacağım dedim, burada banyo yaptırmayın yazıyor. İnşallah hasta olmaz!
Merhaba, 2 aylık bir rottweiler yavruma aşı yaptırdıktan sonra köpeğimin neşesi kaçtı, iştahı kesildi ve vücudunun değişik yerlerinde şişlikler meydana geldi. Bu konuda yardımcı olursanız sevinirim.