Köpeklerde Diabetes Mellitus (Şeker Hastalığı)
Diabetes mellitus, köpeklerde de insanlarda olduğu gibi; pankreasta insulin salgılanmasının relatif veya absolut olarak azalmasına bağlı olarak meydana gelen bir hastalıktır.
Kanda glikoz düzeyi arttığında pankreastan insülin hormonu salgılanır ve bu hormon sayesinde kan glikoz düzeyi normal seviyelere iner. Relatif veya absolut olarak oluşan insülin eksikliğinde hiperglisemi ve glukozüri görülür. Köpeklerde normal kan glukoz düzeyleri; 60-120 mg/dl’dir.
Tüm ırk ve yaşlarda görülebilmesine rağmen; dişilerde erkeklere oranla Diabetes mellitus hastalığı daha fazla görülmektedir. Yine orta yaş ve üstü köpeklerde bu hastalığa daha fazla rastlanılmaktadır. Irk olarak ise; Cairn Terrier, Miniature Pinscher, Poodle, Beagle gibi ırkların daha yatkın olduğu belirlenmiştir.
Diabetes mellitus’un en belirgin klinik bulguları; polidipsi (çok su içme), poliuri (çok idrar yapma), polifaji (çok yemek yeme) ve kilo kaybıdır. Bunun yanısıra; yağ mobilizasyonu ve hepatik lipidozis nedeniyle karaciğerde büyüme görülebilir. Kaslarda zayıflama, solunum sistemi enfeksiyonları, üriner sistem enfeksiyonları, ülseratif deri lezyonları görülen diğer belirtiler arasındadır.
Diabetes mellitus’un ileri aşamalarında keton cisimciklerinin ortaya çıkması ile birlikte metabolik asidozis gelişebilir. Bu ileri aşamada; anoreksi, depresyon, dehidrasyon, kusma ve şiddetli hipovolemi gelişebilir. Diabetes mellitus’un ileri aşamalarında katarakt belirtisi sıklıkla görülmektedir.
Köpeklerde Diabetes mellitus’un en sık karşılaşılan belirtileri yukarıda saydıklarımızdır. Özellikle köpeğinizde çok su içme ve çok idrar yapma varsa; aynı zamanda çok yemesine rağmen zayıflama görülüyorsa, mutlaka Diabetes mellitus hastalığı açısından değerlendirilmelidir.