Köpeklerde Magnezyum Eksikliği (Hipomagnezemi)
Magnezyum, hücrelerde potasyum elementinden sonra en çok miktarda bulunan elementtir. Bu nedenle magnezyum eksikliği oldukça ciddi bir sağlık sorunudur ve fizyolojiyi ciddi anlamda etkilemektedir. Magnezyumun yaklaşık %60’lık kısmı kemiklerde, %38’lik kısmı ise yumuşak dokularda bulunur. Yumuşak dokularda bulunan magnezyumun ise büyük çoğunluğu iskelet kaslarında ve karaciğerde bulunmaktadır. Magnezyum, birçok metabolik fonksiyon için gereklidir. Yaklaşık olarak 300 enzim sisteminde aktivatör ve katalizör görevi yapar.
Magnezyum vücuttaki birçok fizyolojik işleyiş için oldukça önemli bir maddedir. Vücudun sağlıklı bir şekilde işleyişi için olmazsa olmazlardan birisidir. Magnezyumun vücuttaki görevleri ile ilgili sitemizde detaylı bilgiler bulabilirsiniz. Bu konumuzda sizlere köpeklerdeki magnezyum eksikliğinin nedenleri, belirtileri ve tedavisinden bahsedeceğiz.
Köpeklerde Magnezyum Eksikliği Nedenleri
Köpeklerde magnezyum eksikliği başlıca iki şekilde olmaktadır. Birincisi vücuda yeteri miktarda magnezyum alınamaması ile ilgilidir. Diğeri ise vücuda besinler ile yeterli miktarda magnezyum alınmış olsa bile bu magnezyumun sindirilememesi veya kullanılamaması ile ilgilidir.
- Yetersiz beslenme ve diyet programında yeterli miktarda magnezyum olmaması.
- Malabsorbtif yani gıda emilimini engelleyen çeşitli bağırsak hastalıkları.
- Nefrotoksisiteye neden olan ilaçlar.
- Şeker hastalığı.
- Çeşitli nedenler ile ilgili olarak kullanılan diüretik ilaçlar.
- İdrar yolu ile aşırı miktarda kalsiyum atılımı olması.
- Uzun süreli sıvı tedavileri ve uzun süre parenteral sıvılar ile beslenme.
Köpeklerde Magnezyum Eksikliği Belirtileri
Hipomagnezemi yani magnezyum eksikliğinin şiddetine göre belirtilerinde şiddeti değişmektedir. Magnezyum eksikliği sorunu ile karşı karşıya olan köpeklerde görülen başlıca belirtiler; kilo kaybı, kaslarda titreme, ataksi, depresyon, reflekslerde artma, tetani, davranış değişiklikleri, kas ağrısı ve kalp ritimde bozulmalardır.
Hipomagnezemi durumunda ortaya çıkabilecek komplikasyonlardan bazıları; iskelet kaslarının işlevlerinde meydana gelen değişikliklerdir. Bunun neticesinde tetani ve çeşitli miyopatiler (iskelet kası hastalıkları), ventriküler kalp aritmileri, taşikardi, kalp hücrelerinin ve taşiaritmilerin depolarizasyonu, aratiroid sendromunun etkilerine direnç, kemiğe kalsiyum alımında bir artış gibi durumlar meydana gelebilir.
Bu belirtilerden bazıları magnezyum eksikliğinin ilk aşamalarında görülürken, bazıları daha ileri aşamalarda görülmektedir. Ayrıca hastalığın şiddetine göre belirtilerin şiddeti de değişmektedir.
Köpeklerde Magnezyum Eksikliği Teşhis ve Tedavi
Belirtilere bakarak direk olarak hipomagnezemi tanısı koymak mümkün değildir. Fakat ayırıcı tanıdaki hastalıklar göz önünde bulundurulduğunda, ortaya çıkan semptomlar bu durumdan şüphe ettirebilir. Bu tarz belirtiler ortaya çıktığında genellikle elektrolit dengesizliklerinden söz etmek mümkündür ama hangisinin eksikliği ya da fazlalığından kaynaklandığını belirlemek için bazı testler gerekir. Bunun yanında ayrıcı tanıda kalp hastalıkları, böbrek hastalıkları ve ilaç zehirlenmeleri de göz önünde bulundurulmalıdır.
Yapılacak olan laboratuvar testlerine ilave olarak elektrokardiyogram yani EKG kontrol edilebilir. Hipomagnezeminin yaygın bir yan etkisi olan kardiyak elektrik iletimindeki herhangi bir anormallik bu şekilde tespit edilebilir.
Tedavi bu sorunun altında yatan nedene ve hipomagnezeminin şiddetine bağlı olarak şekillenir. Şiddetli olduğunda ölümcül sonuçlar doğurabilen bir sorun olduğundan dolayı acil ve doğru müdahale edilmesi şarttır. Hafif olan olgularda altta yatan sebebin tedavi edilmesi yeterli olmakla beraber ileri vakalarda yoğun bakıma ihtiyaç duyulabilir.