Köpeklerde Othematom’un Klinik Belirtileri ve Tedavisi
Köpeklerde kulaklar ile ilgili sıklıkla karşılaştığımız problemlerden biriside othematom adı verilen; kulak kepçesinin iç yada dış yüzünde; deri ve kıkırdak arasında kan veya lenf sıvısı birikmesidir. Bu konumuzda sizlere othematomun klinik bulguları ve tedavisi hakkında kısaca bilgi vereceğiz.
Othematom Belirtileri
Othematom genellikle kulak kepçesinin iç yüzeyinde bulunur. Tabi ki dış yüzeyinde bulunma ihtimali de vardır. Oval veya yuvarlak, etrafı sınırlı ve gergindir. İlk başlarda fluktasyonlu olan othematom sonraları hamur kıvamında ve ağrılıdır. Othematomun büyüklüğü çok değişiklik göstermektedir. Fındık büyüklüğünden elma büyüklüğüne kadar othematomlar ile karşılaşmak mümkündür. Köpeğin kulağında çeşitli büyüklükte, yumuşak kıvamda bir kitle gibi görünür.
Othematomdaki diğer bir bulgu ise; kulak kepçesinin özellikle dik kulaklı köpeklerde aşağıya doğru sarkmasıdır. Sarkık kulaklı köpek ırklarında ise baş othematom olan tarafa hafifçe yatırılmıştır. Yani köpek başını bir tarafa doğru eğmiştir. Othematom oluşmaya başlar ve kısa sürede büyür. Genellikle köpek sahipleri bu durumu kısa sürede tespit ederler. Sadece uzun tüylü ırklarda biraz geç tespit edilebilmektedir.
Othematom Tedavisi
Bu sorunun klinik belirtileri açıktır ve tanısı kolaydır. Tanı konulduktan sonra othematomun durumuna göre çeşitli tedavi yöntemleri geliştirilebilmektedir. Othematom genellikle küçük cerrahi operasyonlar ile tedavi edilmektedir. Othematom’un büyüklüğüne ve durumuna göre içerisindeki kan bir enjektör yardımı ile alınabilir. Daha büyük ve ilerlemiş vakalarda ensizyon ve sornasında dikiş uygulanarak tedavi yapılır. Operasyondan sonra mutlaka bandaj yapılmalı ve bir süre bandaj korunmalıdır.
Othematom özellikle tam olarak iyileşmeden bandaj çıkarılır ve tetikleyici faktörler tekrar ortaya çıkarsa nüks etme durumu görülebilir. Sık nüks ettiği için dikkat etmekte fayda vardır.