Köpeklerde Otodektik Uyuz (Kulak Uyuzu)
Bu hastalık köpeklerde Otodectes cynotis tarafından meydana getirilir. Etken otitis ve dermatitise neden olur. Özellikle kulak bölgesinde yoğunlaştığından ve aynı zamanda otitise neden olduğundan otodektik uyuz veya kulak uyuzu ismi ile de anılır. Etken öncelikli olarak dış kulak kanalında bulunur ve bu bölgede lezyonlara neden olur. Fakat bunun dışında kulak çevresinde görülür.
Etken direk temas yolu ile bulaşmaktadır. Özellikle bağışıklık sistemi zayıf olan hayvanlarda hastalık daha kolay ve şiddetli görülür. Etken başta kulak kanalı olmak üzere, kulak çevresinde alerjik reaksiyonlara sebebiyet verir. Etken hızlı yayılan ve kolay bulaşan bir etken olmasına rağmen, prognozu iyidir.
Klinik Belirtiler
Başta kulaklarda olmak üzere, özellikle kulak bölgesi ve vücudun çeşitli yerlerinde kaşıntı vardır.
Otitis belirtileri ortaya çıkar. Yani kulak akıntısı görülür. Genellikle çift taraflı görülmek ile beraber bazen tek taraflı olabilmektedir.
Kulaklarda, kulak çevresinde ve baş bölgesinde kıl dökülmeleri, kızarıklıklar ve kabuklanmalar görülür.
Tanı ve Tedavi
Hastalık özellikle kulak kaşıntısı ve akıntısı ile kendisini gösterir. Fakat otitis durumlarında da kulaklarda kaşıntı ve akıntı görülebilir. Bu nedenle diğer otitis etkenleri ile karıştırılmaları muhtemeldir. Bu nedenle direk olarak belirtilere bakarak birşey söylemek güçtür. Fakat kulak akıntısının mikroskobik olarak incelenmesi ve etkenin görülmesi ile beraber kesin tanı konur.
Tedavide öncelikli olarak kulak temizliği önemlidir. Uygun bir antiseptik solüsyon ile bir veteriner hekim tarafından kulak kanalının temizlenmesi gerekir. Sonrasında uygun antiparaziter ilaçlar ve gerekli ise sekonder enfeksiyonlara karşı antibiyotik kullanılır.