Köpeklerde Zehirlenmeler
Köpeklerde zehirlenmeler çok sık karşılaştığımız durumlardan birisidir. Günlük yaşamdaki riskler ile köpeklerin merakı birleşince zehirlenmelerde kolaylıkla ortaya çıkabiliyor. Zehirlenmelerin çok farklı çeşitleri ve nedenler vardır. Herhangi bir besin maddesi, zehirli bitkiler, çeşitli kimyasal maddeler, çeşitli gazlar, ilaçlar zehirlenmelere neden olabilir. Bu konumuzda sizlere köpeklerde zehirlenme ile ilgili detaylı bilgiler vereceğiz.
Zehirlenmelerin Nedenleri
- En sık nedenler beslenme kaynaklı nedenlerdir. Bozuk gıdaların tüketilmesi ve köpekler için zehirli bazı yiyeceklerin tüketilmesi neden olur.
- Zehirli bitkilerde zehirlenmelere neden olabilir. Özellikle yaz aylarında bahçe ve kırlara götürülen köpekler burada zehirli bitkiler tüketebilir.
- Kimyasal maddeler yine önemli bir nedendir. Evlerde kullanılan temizlik malzemeleri bu anlamda en tehlikeli olanlarıdır.
- Özellikle fare zehiri ile zehirlenme köpeklerde fazla görülür. Fare zehirinin direk olarak alınması ya da bu fare zehiri ile ölmüş bir farenin yenmesi buna neden olabilir.
- İlaçlarda önemli bir nedendir. Evlerdeki insan ilaçları ya da bazı ilaçların veteriner hekim kontrolü dışında yanlış kullanılması ve yanlış dozda verilmesi zehirlenmeye neden olur.
- Yine özellikle sokak köpekleri için çöpler büyük bir tehlikedir. Çöplerdeki yoğun mikroorganizma ve toksin yoğunluğu zehirlenmelere neden olabilir.
- Yine akrep ve yılan sokması zehirlenme nedenlerinden sayılabilir.
- Çeşitli gazlar zehirlenme nedenidir. Karbonmonoksit, karbondioksit ve egzoz gazları neden olabilir.
Bunlar dışında çok farklı nedenler saymak mümkündür.
Köpeklerde Zehirlenme Belirtileri
Alınan zehirin türü, alınma yolu, yoğunluğu, hayvanın genel durumu gibi birçok farklı faktöre bağlı olarak belirtiler değişebilir.
- Kusma zehirlenmenin en önemli belirtileri arasında yer alır. Özellikle ağız yolu ile alınan besinlerden sonra zehirlenme şekillenirse bu belirti görülür.
- İshal yine belirtiler arasında yer alır.
- Solunum güçlüğü ve zor nefes alma ya da tam tersi sık sık ama derin olmayan nefes alma.
- Karında şiddetli ağrılar ve kramplar özellikle ağız yolu ile alınan zehirler sonucunda görülen belirtiler arasındadır.
- Şiddetli ağrı belirtileri ve sancı.
- Kalp atışlarında düzensizlik.
- Burundan veya anüsten kan gelmesi.
- Ağızdan aşırı salya gelmesi bir belirtidir.
- Özellikle deri teması yolu ile zehirlenmelerden sonra deride şişmeler, kızarıklıklar ve yanıklar görülebilir.
- Çeşitli sinirsel sistem belirtileri görülebilir. Bunlar titremeler ve koma şeklinde olabilir.
- Mukozalarda renk değişimleri yine belirtiler arasında sayılabilir.
- Uyuşukluk, halsizlik, sürekli yatma isteği zehirlenmeler sonucunda görülebilir.
Alınan zehirin türüne ve zehirlenmenin şiddetine bağlı olarak çok daha farklı belirtiler ortaya çıkabilir. Yine belirtilerin ortaya çıkması zehirin alınmasından hemen sonra olabileceği gibi çok daha uzun bir süre sonra da olabilir.
Köpeklerde Zehirlenmelerde Tedavi
Zehirlenmelerde hasta sahibinin vereceği bilgiler hayati önem kazanmaktadır. Zehirlenmenin tam olarak nedeninin saptanması tedaviyi kolaylaştıracaktır. Çünkü bazı zehirler için özel antidotlar vardır ve bunların kullanılması gerekir. Yine zehirin nedenine göre uygun tedavi yapılacaktır.
Spesifik antidotu olmayan zehirlenmelerde zehirin emiliminin engellenmeye çalışılması ve bir an önce vücuttan atılmaya çalışılması ile semptomatik tedavi uygulanır.
Sindirim sistemi ile alınan zehirlenmelerde zehirin emiliminin engellenmesi veya kusturma faydalı olabilir. Fakat kimyasal maddeler ve yakıcı maddeler tüketilmiş ise kusturma tam tersi riski büyütür. Hayvanın genel durumunu düzeltmek ve zehirlenmeye neden olan faktörü biran önce vücuttan uzaklaştırmak için sürgütler, yoğun serum uygulamaları ile beraber diüretikler kullanılabilir.
Solunum yolu ile zehirlenmelerde oksijen takviyesi yapılabilir.
Deri yolu ile alınan zehirlerde bölgeden çok iyi bir şekilde yıkanması sağlanabilir.
Tedavi seçenekleri oldukça fazladır. Bu nedenle zehirlenmeye neden olan etken ve zehirlenmenin derecesi tedaviyi belirleyecektir. Mutlaka bir veteriner hekime başvurulması gerekir.
Öneriler
- Köpeklerinizi zehirlenmeye neden olabilecek etkenlerden uzak tutmaya çalışın. Örnek olarak; ona bozuk gıdalar vermeyin, evdeki temizlik malzemelerini ve ilaçları uzak tutun vb.
- Eğer köpeğinizin herhangi bir neden ile zehirlendiğini düşünüyorsanız, belirtiler ortaya çıkmadan hemen bir veteriner hekime götürün.
- Yaptığınız yanlış olsada veteriner hekime vereceğiniz doğru bilgiler hayat kurtarıcıdır. Herşeyi doğru olarak aktarın.