Kuşlarda Bakteri ve Mantar Kaynaklı Deri Enfeksiyonları
Kuşlarda deri enfeksiyonları ile oldukça sık olarak karşılaşmaktayız. Çeşitli mikroorganizmalar deri enfeksiyonlarına neden olabilmektedir. Bakteri ve mantar kaynaklı deri enfeksiyonları yine sık gördüğümüz enfeksiyonlar arasındadır. Bunu dışında virüs ve parazit kaynaklı enfeksiyonlarda söz konusudur. Bakteri ve mantar kaynaklı deri enfeksiyonları özellikle deri bütünlüğünün bozulduğu veya derinin hassas hale geldiği durumlarda daha sık karşımıza çıkar. Travmalar, yaralanmalar, derinin uzun süre nemli kalması bu durumlar arasında sayılabilir. Deri enfeksiyonları genellikle kızarıklık ve şişlik ile sonuçlanır. Aynı zamanda tedavi edilmediğinde veya gagalama gibi durumlar meydana geldiğinde ülsere kadar gidebilir.
Kuşlarda Deri Enfeksiyonu Belirtileri
Genel olarak etkene göre belirtilerin türü ve şiddetinde farklılıklar görülüyor olsa da; genel olarak deri enfeksiyonları ilk etapta ve çok ilerlemediği durumlarda sadece deri ve tüyleri etkiler. Eğer durum şiddetlenirse ve tedavide geç kalınırsa genel ve sistemik belirtiler ortaya çıkabilir.
- Deri enfeksiyonlarında en sık gördüğümüz belirti kızarıklıktır. Çeşitli bölgelerde veya genel olarak kızarıklık görülebilir. Kızarıklığın şiddeti ise enfeksiyona neden olan etkene ve enfeksiyonun şiddetine göre değişir.
- Deri enfeksiyonlarındaki diğer önemli bir belirti kaşıntıdır. Kuşlar gagaları veya ayakları ile sürekli olarak derilerini kaşımak isteyecektir. Bu durum şiddetlenirse derideki enfeksiyon daha da artabilir, ülser gibi ciddi sorunlar ortaya çıkabilir.
- Şişlikler ve şişme deri enfeksiyonlarında görülen diğer bir belirtidir. Bu belirti ve şiddeti de birçok farklı faktöre göre değişiklik göstermektedir.
- Deri enfeksiyonları ile beraber genellikle kuşlarda tüy yapısı da bozulmaktadır. Tüylerde kabarma, karışıklık, matlaşma gibi durumların görülmesi muhtemeldir.
Tüm bunlar ile beraber deride kabuklanma, tüylerde kabarma, tüy dökülmesi, tüylerin aralanması, deride kanama, derinin kötü kokması gibi ikincil belirtiler bu tarz bakteri ve mantar kaynaklı deri enfeksiyonlarında görülebilmektedir.
Kuşlarda Bakteriyel Deri Enfeksiyonları
Bakteriyel kaynaklı deri enfeksiyonuna neden olan başlıca etkenler arasında basil, stafilokok ve streptokok türündeki bakterileri saymamız mümkündür. Önemli bir deri enfeksiyonu olan bumblefoot (pododermatit), stafilokoklardan kaynaklanır.
Kuşlarda Mantar Kaynaklı Deri Enfeksiyonları
Kuşlarda ringworm, cryptococcus mantarları, malassezia gibi çeşitli mantarların neden olduğu deri enfeksiyonları vücudun herhangi bir yerinde meydana gelebilir. Mantar enfeksiyonlarının bir alt başlığı olarak maya enfeksiyonlarını söylememiz mümkündür. Maya enfeksiyonları genellikle gaga çevresinde meydana gelir.
Kuşlarda Deri Enfeksiyonu Tedavisi
Neden olan etkene göre farklı şekillerde tedavi protokolleri oluşturmak mümkündür. Bakteriyel kaynaklı deri enfeksiyonlarında genellikle ağızdan verilen veya lokal olarak uygulanan antibiyotikler kullanılır. Mantar kaynaklı enfeksiyonlarda ise tedavi genellikle daha uzun sürmektedir. Bu tarz tedavilerde genellikle lokal olarak uygulanan kremler ve spreyler kullanılır.
Kuşlarda deri enfeksiyonlarına dikkat etmek ve önem vermek gerekir. Çünkü bu enfeksiyonlardan bazıları zoonoz hastalıklar sınıfındadır. Yani kuşlardan insanlara bulaşabilir. Bu nedenle hem kuşunuzun sağlığı hem de kendi sağlığınız için özen göstermeniz gereken durumlardır. Eğer deri enfeksiyonu olduğunu düşündüğünüz kaşıntı, kızarıklık, şişlik gibi bir belirti görürseniz veteriner hekime başvurun.
Kuşlarda deri enfeksiyonlarından korunmanın başlıca kuralı hijyendir. Kuşunuzun barındığı alanların temizliği düzenli olarak yapmanız gerekir. Nemli alanlar özellikle mantar enfeksiyonlarına davetiye çıkardığı için mümkün olduğunda kuru bir ortam sağlamanız gerekir. Kafes temizliğini düzenli olarak yapmanız, su ve yemi düzenli olarak değiştirmeniz ve kuşunuzu stresten uzak tutmanız bu tarz enfeksiyonları büyük oranda engelleyecektir.