Muhabbet Kuşlarında Mantar Hastalıkları
Muhabbet kuşlarında deri ile ilgili ortaya en sık çıkan problemlerden birisi mantar hastalığıdır. Mantar lezyonları derinin değişik bölgelerinde, gagada ve tırnaklarda görülebilir. Hastalık etkenler ile birlikte stres, kirli ortam gibi bazı hazırlayıcı faktörlerinde devreye girmesi ile beraber ortaya çıkar.
Muhabbet Kuşlarında Mantar Nedenleri
Etken olarak mantarların rol oynadığı deri hastalıkları muhabbet kuşlarında mantar hastalığı olarak isimlendirilir. Çeşitli mantar etkenleri deri ve vücudun diğer bölgelerinde lezyonlara neden olabilir. Bazı mantar türlerinde etken alındığı anda enfeksiyon ve lezyonlar görülürken; bazılarında ise etken alınsa bile lezyonlar ve enfeksiyon bir hazırlayıcı faktör olmadan meydana çıkmaz.
Mantar hastalıkları genellikle stres, kötü bakım şartları, beslenme yetersizliği, bağışıklık sistemini zayıflatıcı nedenler, nem gibi bazı hazırlayıcı faktörlerden sonra ortaya çıkar. Genç muhabbet kuşları bu enfeksiyonlara karşı daha duyarlıdırlar.
Muhabbet Kuşlarında Mantar Belirtileri
Deri üzerindeki lezyonlar öncelikli olarak ortaya çıkan ve gördüğümüz belirtilerdir. Lezyonlar başlıca baş bölgesi, gaga ve tırnaklarda meydana gelirken vücudun genelinde değişik yerlerde görülebilir. Bazen lokal olarak bir veya birkaç noktada görülürken bazen lezyonlar tüm vücuda yayılmış halde de görülebilmektedir. Lezyon olan bölgelerde kuruma, tüy dökülmesi, kabuklanma, kepeklenme ve kızarıklık gibi belirtiler ortaya çıkar. Özellikle kuşlarında bu bölgeleri gagalaması ve kaşımaya çalışması ile beraber yaralar meydana gelebilir.
Bu lokal lezyonlar dışında muhabbet kuşunda genel belirtilerde görülebilir. Bir durgunluk, halsizlik, iştahsızlık, tüylerde kabarma gibi genel hastalık belirtileri özellikle şiddetli olgularda ortaya çıkabilir.
Muhabbet Kuşlarında Mantar Tedavisi
Tedavi için öncelikli olarak bir veteriner hekim tarafından tanı konulmalıdır. Çünkü farklı bazı deri hastalıkları ile karışma olasılığı vardır. Tanı konduktan sonra hastanın genel durumu, lezyonların şiddeti ve türüne göre lokal ve genel tedavi uygulanabilir. Yine antifungal pomatlar ve ilaçlar ile bazen sekonder enfeksiyonlara karşı antibakteriyel pomat ve ilaçlar da kullanılabilir. Ayrıca destek amacı ile vitamin ve mineral takviyeleri yapılabilir.