Muhabbet Kuşlarında Sık Karşılaşılan Problemler
Muhabbet kuşlarının beslenmesi sırasında, gerek bulunduğu ortamdan, gerek ortamın havasından gerekse yediği farklı yemlerden kaynaklı bazı hastalıklara yakalanmaları olasıdır. Bu hastalıkların en sık görülenlerini sizlere aktaracağız, muhabbet kuşunuzda herhangi bir hastalık olduğunda nasıl bir yol izlemeniz gerektiği hakkında bilgi sahibi olabileceksiniz.
Güneş Çarpması ve Nedenleri
Güneş çarpması nedeniyle kafeste uyuyor gibi yatan muhabbet kuşunuzun bu durumunu tespit edebilmeniz çok kolaydır. Kafes uzun süreli güneş ışığına maruz kalan bir yerde bulunuyorsa, muhabbet kuşunda güneş çarpması nedeniyle güneş şoku yaşaması mümkündür.
Güneş şoku yaşayan muhabbet kuşlarında felç geçirmiş gibi kasılmış bir vücut, hareketsiz yatma söz konusudur. Hemen kafesin yeri değiştirilmeli, güneşten uzaklaştırılmalıdır. Başı ve ayaklarını su ile ovarak kan dolaşımını hareketlendirebilirsiniz. Birkaç damla gliserinin ağızdan verilmesi de faydalı olacaktır.
Soğuk Algınlığı Belirtileri ve Tedavisi
Muhabbet kuşları, ani soğuk havaya maruz kalırsa, tüylerini kabartır, bir köşede durur, gözleri kapalı bir şekilde kimseyle ilgilenmeden, ötmeden durur.
Kafesin sıcak bir odadan daha soğuk bir odaya taşınması ya da gece gündüz sıcaklık farklarının fazla olması gibi ani hava değişimleri nedeniyle muhabbet kuşunda soğuk algınlığı görülebilmektedir.
Hemen kafesin daha ılık bir odaya taşınması önerilmektedir. Kuşun ağzına minicik bir damla bal konur, böylece susaması sağlanır. İçeceği eğer veteriner hekim önerirse uygun ilaçlar damlatılır, kuşunuz susayıp bu suyu içtiğinde ilk tedavisi yapılmış olur.
Sabit sıcaklıkta bir ortamda tutulmaya devam edilen muhabbet kuşunuza halsizliği geçene kadar besin değeri yüksek yemler verilmeli ve gerekirse ilaca devam edilmelidir.
İştahsızlık ve Halsizlik
Muhabbet kuşlarında sık görülen rahatsızlıklar iştahsızlıkla başlar ve akabinde halsizlikle devam eden bir süreç ortaya çıkar.
Muhabbet kuşunun her zaman severek yediği yeminin değişmesi, ortamın havasız, dumanlı, tozlu olması, yemin tadında değişiklik olması, stres iştahsızlık başlangıcının sebepleri arasında yer alır. İştahsızlık sonucu iyi beslenemeyen muhabbet kuşunda halsizlik de ortaya çıkmaktadır.
Ortamın havalandırılması, oksijen yönünden zenginleştirilmesi, eski yeme geri dönülmesi, yem ve suyun sürekli temiz olmasına dikkat edilmesi ile muhabbet kuşu iştahını yeniden kazanacak ve halsizlik sorunu da kısa sürede ortadan kalkacaktır.