Muhabbet Kuşlarında Soğuk Algınlığı

Soğuk algınlığı muhabbet kuşlarında sık görülen problemlerden birisidir. Bu durum genellikle kuşun soğuğa veya rüzgara maruz kalması ile oluşur. Bu hastalık kuşlarda farklı belirtiler ve farklı şiddetlerde ortaya çıkar.

Muhabbet Kuşlarında Soğuk Algınlığı Nedenleri

Muhabbet kuşları yüksek ve düşük ısılara dayanıklı kuşlardır. Geniş bir aralıkta ısı değerinde rahatlıkla yaşayabilir. Fakat en önemli noktalardan birisi bu ısı değişimlerinin ani olmamasıdır. Ani ısı değişimleri kuşlarda bazı problemlere ve hastalıklara sebebiyet verebilir. Bu anlamda en çok karşılaştığımız hastalıkların başında ise soğuk algınlığı gelmektedir.

Kafesin sıcak bir ortamdan soğuk bir ortama alınması veya tam tersi soğuk bir yerden sıcak bir yere alınması, açık pencere veya kapı önüne kafesin konulması ve kuşun rüzgara maruz kalması, kuşun herhangi bir neden ile ıslanması ve uzun süre ıslak olarak kalması nedenler arasında sayılabilir.

Muhabbet Kuşlarında Soğuk Algınlığı Belirtileri

Belirtiler hastalığın şiddetine göre değişebilir. Her etkene karşı kuşların dayanıklılığı farklıdır. Bu nedenle her bir kuş yukarıda saydığımız nedenlerden farklı derecelerde etkilenir. Genel olarak baktığımızda en önemli belirtiler; halsizlik ve tüylerde kabarmadır. Kuşlar tüylerini kabartır ve genellikle çok hareket etmeden belirli bir noktada durur. Halsizlik söz konusudur. Eskisi gibi hareket etmez, oyun oynamaz, ses çıkarmaz. Daha sakin bir şekilde kalmayı tercih eder. Günün büyük bir kısmını uyku halinde geçirir. İştahsızlık vardır. Yem tüketimi azalır.

Genel olarak normal soğuk algınlığında bu belirtiler görülür. Daha ileri olgularda solunum zorlukları ve kendini kaybetme durumu görülebilir.

Muhabbet Kuşlarında Soğuk Algınlığı Tedavisi ve Korunma Yolları

Öncelikli olarak kuşu stabil bir ortama almak gerekir. Sıcaklık değişimin olmadığı bir ortama alınması ilk yapılması gereken harekettir. Bu büyük ölçüde kuşun toparlanmasını sağlayacaktır. Bunun ile beraber veteriner hekimin önereceği vitaminler uygun dozlarda sularına konulabilir. Bu dönemde su tüketimi büyük ölçüde azalmıştır. Bu nedenle kuşu su içmeye teşvik etmek için ağzına küçük bir damla bal sürülebilir. İlk aşamadan sonra yem tüketimi arttığında besin maddelerinden zengin özel yemler kuşlar için hazırlanabilir.

Soğuk algınlığını önlemek için yapılması gerekenler aslında basittir. Kuşu ani ısı değişimlerinden korumak gerekmektedir. Aynı zamanda özellikle evde birden fazla kapı ve pencere açık ise kuşunuzun bu esintiden etkilenmeyen bölgelerde olması gerekmektedir.

İlgili Makaleler

7 Yorum

  1. Benim muhabbet kuşum soğuk algınlığı geçiriyor. Tüylerinde kabarma ve titreme var. Veterinere gittim ve bana Avi-diar adında bir damla verdi. Bugün dördüncü gün ama bir faydasını göremedim yani titremesi en ufak geçmedi. Bu arada yem yiyor ishal de değil. Ancak ilerlemesinden korkuyorum. Bu damlanın bir faydası olur mu? Olmazsa önerebileceğiniz soğuk algınlığı için bir yöntem yada ilaç var mıdır?

  2. Evi sıcak tutun, klima, cam, vantilatör gibi şeyleri açmayın, kuşa asla banyo ettirmeyin zamanla geçer.

  3. Kuşum 2 gün önce hastalandı; halsizlik, tüylerde kabarma ve yem yememe gibi sorunları oldu. Kuşçuya gidip Avi-Diar adında damla aldım. Fakat bugün 3. gün, sadece biraz yem ve bolca su içmeye başladı. Hala halsiz ve uyuyor. Ayakları da soğuk, sıcak bir ortama koymama rağmen güneşli olmasına rağmen böyle ve ishali devam ediyor. Ne yapmalıyım? Lütfen yardım edin.

  4. Bizim kuşumuz da maalesef bu hastalığa yakalandı. Yem yemesinde sıkıntı yok. Belki balkona koyduğumuz içindir fakat aldığımız yerde de dışarıda duruyordu. Bu belirtilerin hepsi var fakat mama yiyor ve su içiyor. Zaten albino muhabbet kuşları akıllı türler ve ateş düşürücü ishal önleyici vb. yemleri var. Hatta ne zaman yiyeceğini de biliyor. Kendisi hayatta kalmak için mücadele ediyor fakat sebebi yeni alındığı için belki hava değişikliğinden etkilenmiş olabilir. Henüz 3 aylık lütfen bana bir çözüm yolu önerin.

  5. Benim muhabbet kuşum konuşuyor, oyun oynuyor, yemek yiyor ama gündüz vakti sessizlik olunca gözlerini kapatıyor. Birde uykusu gelince nasıl tepki verir?

  6. Muhabbet kuşum çok hareketli ve sürekli konuşuyordu. Son 2-3 gündür çok durgun, konuşmuyor, ötmüyor ve halsiz. Elimde sürekli uyukluyor. Dün burun akıntısı ve titreme olduğunun farkına vardım, bugün de ishal olmuş. Ne yapmam gerekiyor?

    1. Soğuk almış benimki de aynı durumda. Solunumda sıkıntı yaratıyor. İlerledikçe bugün hırıltılıyı artırdı. Kaynar suya Vicks mi ne var naneli onu koydum kafesinin yanına sanki o rahatları gibi yarında veterinere götüreceğim ama baya araştırdım B vitamini, C vitamini çok önemliymiş özelikle B vitamini iyi geliyormuş. Yarın onları da alacağım benimki suya bayılıyor, nerde musluk görse su görse banyo yapıyor sanırım ıslak ıslak dura dura üşüttü asla yakalatmıyorda, dokundurtmuyorda kendine sadece kendisi öpüyor sırnaşıyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu