Kedilerde Kusma Neden Olur? Nasıl Geçer?

Kusma, alınan besinlerin mideden aktif olarak boşaltılmasını tanımlar. Kusma mide rahatsızlıklarından kaynaklanabilir ancak birçok hastalık ve problemle ortaya çıkabilen klinik bir işarettir yani belirtidir. Bu anlamda kusmayı direk olarak bir hastalık olarak tanımlamak doğru olmaz. Bir hastalık ya da teşhisin kendisi değildir, ortaya çıkan bir belirtidir. Kedilerde kusma durumu ile oldukça sık karşılaşırız. Belirli aralıklarla (ayda 1 kez veya daha az) ortaya çıkan kusmayı, başka herhangi bir anormal belirtide yoksa normal karşılayabiliriz. Bu özellikle kusmuk içeriğinin tüy olduğu durumlarda normal karşılanır.

Kedilerin, kendilerinin temizleme esnasında tüy yutması normaldir. Bu süreç sonunda periyodik olarak tüy yumağı kusma durumu da şekillenebilir. Genel bir ifade ile ayda bir kez veya daha az sayıda tüy kusma durumunu normal karşılarız.

Kedilerde Kusma Ne Kadar Ciddi Olabilir?

Yukarıda kusma ile ilgili olan normal durumdan bahsettik. Fakat kusma aynı zamanda çok ciddi hastalıkların ve sağlık sorunlarının da habercisi olabilmektedir. Bu nedenden dolayı kusma durumu mutlaka ciddiye alınmalı, değerlendirilmeli ve gerektiğinde tedavisi vakit geçirilmeden yapılmalıdır. Kedilerde akut kusma vakalarının çoğu, kusmanın iki ila üç günden daha kısa bir süredir mevcut olduğu durumlarda, altta yatan neden teşhis edilmeden basit tedavi ile hızla düzelir. Şiddetli veya kronik kusma durumu ise daha ciddidir. Bu çeşit kusmalar özellikle dehidrasyon (aşırı sıvı kaybı) ve sodyum gibi elektrolit seviyelerinde bozukluklar olmak üzere ikincil sorunlara yol açabilir. Bu sorunlar ise başka sorunları tetikler ve sağlık anlamında ciddi riskler oluşturur.

Kedilerde kusmaya neden olabilen çok sayıda faktör vardır. mama değişiklikleri, beslenme bozuklukları, bozuk yiyeceklerin tüketilmesi, iç parazitler, sindirim sistemi enfeksiyonları, midedeki yabancı cisimler, gastrit, çeşitli bitkiler, zehirlenmeler kusmaya neden olabilen başlıca faktörlerdir. Daha kolay bir şekilde kusma nedenlerini görmek için maddeler halinde sıralayalım.

  • Mama değişikliği
  • Beslenme bozuklukları
  • Bozuk besinlerin tüketilmesi
  • Çeşitli bitkiler
  • Zehirlenmeler
  • Viral enfeksiyonlar
  • Bakteriyel enfeksiyonlar
  • Yabancı cisimler
  • Bağırsak tıkanıklığı
  • İdrar yolu tıkanıklıkları
  • Karaciğer hastalıkları
  • Tiroid hastalıkları
  • Çeşitli tümörler ve kanser
  • İç parazitler

Kusmayı Nasıl Tanırım?

Kusma, kedinin endişeli ve huzursuz bir davranış sergilediği bir mide bulantısı aşamasıyla başlar. Bu sırada kedide yalanma davranışları ve salya görülebilir. Aynı zamanda kedide tekrar eden yutkunma davranışları görülür. Kusma esnasında karın kaslarında kuvvetli kasılmalar görülür. Bu kasılmalar sonucunda besin maddeleri, sıvı, köpük gibi içeriklere sahip olan kusma şekillenir.

Kusma sırasında görülen belirtiler ile öksürük ile ilişkili olan karın kasılmalarını birbirinden ayırt etmek gerekir. Kediler, daha sonra yutacakları köpüklü bir maddeyi öksürebilir. Kediler öksürürken genellikle dört bacağının üzerine çömelir. Bu iki durumun yani kusma ile öksürüğün birbirinden ayırt edilmesi gerekir. Bunun için veteriner hekimlerden destek alabilir. Çekeceğiniz bir videoyu veteriner hekime gösterebilirsiniz.

Kedilerde Regürjitasyon

Bununla beraber kusma ile regürjitasyon durumunu da birbirinden ayırt etmek gerekir. Regürjitasyon, mide içeriğinin özellikle mide ve yemek borusu ile ilişkili sorunlar nedeni ile tekrar ağıza gelmesidir. Kusma ile regürjitasyonu ayırt etmek için karın kasılmalarına ve zamanlamaya bakmak gerekir. Kusma da karın kasılmaları görülürken, regürjitasyonda bu görülmez. Aynı zamanda regürjitasyon genellikle yeme ve içmeden hemen sonra görülür.

Kedilerde Akut Kusma

Akut kusmalar 2-3 günden uzun sürmeyen kusmaları ifade etmektedir. Genellikle semptomatik tedavi ile çözüme kavuşur. Aynı zamanda çoğunlukla altında yatan nedende ciddi değildir. Bozulmuş gıda tüketmek, ani mama değişikliği, farklı bir besinin tek seferlik verilmesi akut kusmaya neden olabilen başlıca faktörler arasında sayılabilir. Eğer kusma çok şiddetli şekilde devam ediyorsa, dehidrasyon gibi belirtiler şiddetli ise çok dikkat etmek ve altında yatan nedeni hızlı bir şekilde tespit etmek önemlidir. Kusma önleyici ilaçlar ve beslenmenin düzenlenmesi ile sorun kendiliğinden düzelir.

Kedilerde kusma esnasında su tüketimi çok önemlidir. Bu dönemde kedinize sürekli temiz ve taze su sağlayınız.

Eğer kedinizde aşağıdaki durumlar söz konusu ise daha ileri aşama testler yapmak ve kusmanın altında yatan nedeni ortaya çıkarmak daha fazla önem taşımaktadır.

  • Kediniz depresyon, halsizlik ve yüksek ateş varsa
  • Kedinizde iştahsızlık söz konusu ise
  • Özellikle karın bölgesini etkileyen şiddetli bir ağrı veya sıkıntı varsa
  • Kilo kaybı meydana gelmişse
  • Kusmuk içerisinde kan varsa (birkaç taze kan lekesi anormal olmayabilir, ancak daha fazla veya kalıcı kanama önemlidir)
  • İshal ve kabızlık gibi başka sindirim sistemi sorunları görülüyorsa
  • Kusma sık aralıklar ile ve şiddetliyse
  • Kusmukta rahatsız edici seviyede kötü koku varsa
  • Zehirlenme gibi bir durumdan şüphe ediliyorsa
  • Kusmuk içeriğinde parazitler varsa

Kedilerde Kusma Tedavi Seçenekleri

Basit kusmanın kusma önleyici bazı ilaçlar ile beslenmenin düzenlenmesi ile ortadan kalkabileceğini söylemiştik. Daha şiddetli, kronik ve farklı belirtilerinde görüldüğü olgularda tedavi protokolü değiştirilebilir ve veteriner hekim sıvı tedavisi ile çeşitli ilaçları kullanabilir.

Kedilerde Kusma Önleyici İlaçlar

Kedilerde kusmayı önlemek, kontrol altına almak ve iltihabı hafifletmek için kullanılan başlıca ilaçlar maropitant sitrat (Cerenia), famotidin (Pepcid) ve metronidazol (Flagyl) ilaçlarıdır. Fakat bu ilaçların veya kullanılacak olan diğer ilaçların mutlaka veteriner hekim gözetiminde, veteriner hekim önerisi ile ve veteriner hekimin önerdiği doz ile sürelerde kullanılması gerekir. Özellikle doz ayarlaması kedi gibi küçük canlılarda çok önemlidir.

Kedide kusma şiddetli seyrediyorsa ya da veteriner hekiminiz böbrek veya karaciğer hastalığı gibi altta yatan ciddi bir hastalıktan şüpheleniyorsa, daha komplike bir tedavi gerekebilir. Dehidrasyon ile yanı sıvı kaybıyla mücadele etmek ve elektrolit seviyelerindeki dengesizliği düzenlemek için kedinize intravenöz sıvı tedavisi yani serum uygulaması yapılabilir. Bunun yanında altta yatan nedene göre antibiyotikler, çeşitli vitamin ve mineraller kullanılabilir. Bazı durumlarda ise (örnek olarak yabancı cisim, tümör gibi) cerrahi müdahale sorunu çözmek için uygulanmaktadır.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu