Muhabbet Kuşu Kızıştırma Yöntemleri
Kızıştırma, muhabbet kuşlarını çiftleşmeye hazır ve daha istekli hale getirme olayıdır. Aslında fizyolojik olarak muhabbet kuşları belirli bir yaştan sonra şartlar uygun olduğunda çiftleşir ve yavru verirler. Fakat bazı nedenlerden dolayı bu süreç işlemeyebilir ya da yavaş işliyor olabilir. Kuşları daha istekli hale getirebilmek için farklı yöntemler uygulanabilmektedir. Bu yöntemler bazı muhabbet kuşu çiftlerinde işe yararken, bazılarında işe yaramayabilir.
Muhabbet kuşlarını kızıştırmak için farklı yöntemler vardır. Fakat en önemlisi uygun muhabbet kuşunu seçmektir. Bu sayede ekstra işlemlere gerek kalmadan kızışma sağlanmaktadır. Ayrıca bazı besin takviyeleri kızışma olayını artırmaktadır.
Uygun Çift Seçimi
Her ne kadar dişi muhabbet kuşları daha erken dönemlerde erişkinliğe erişmiş olsa bile, çiftleştirmek için 1 yaşını beklemek doğru olacaktır. Erkekleri ise 7-8 aydan itibaren çiftleştirme amacı ile kullanabilirsiniz. Öncelikli olarak bu hususa dikkat etmek gerekir. Yaş olarak birbirine yakın iki muhabbet kuşunu seçmemiz gerekmektedir.
Çift olarak düşündüğümüz muhabbet kuşları birbirlerini ne kadar erken yaştan itibaren tanıyorlarsa o kadar iyidir. Yani yavruluktan itibaren birbirlerini tanıyan çiftler daha idealdir. Uygun eşleri seçtikten sonra diğer işlemleri uygulayabilirsiniz.
Dikkat edilmesi gereken en önemli hususlardan birisi yukarıda da bahsettiğimiz gibi çok genç kuşların seçilmemesidir. Bu boş yumurta gibi farklı sorunlara sebebiyet verebilir. Aynı zamanda 6 yaş üzerindeki dişi kuşlardada çiftleşme ve yumurtlama tehlikeli olabilmektedir. Çok yaşlı kuşları kızıştırmak doğru değildir.
Yuvalık Takılması
Uygun çiftleri seçtikten sonra yuvalık takılması işleminin yapılması gerekmektedir. Yuvalık dişi kuş en erken 9 aylıkken takılmalıdır. Dişi kuşun yuvayı tanıması zaten birkaç ay alacaktır. Bu dönemde yaklaşık olarak bizim istediğimiz 1 yaşına ulaşmış olacaktır.
Yeni Eş Alırken
Muhabbet kuşunuza yeni bir eş aldığınızda öncelikli olarak yaş olarak birbirine yakın bir eş almaya özen gösterin. Yeni eş alındıktan sonra alışma konusunda bazı problemler ortaya çıkabilir. Kavgalar ve yaralanmalar görülebilir. Bu nedenle bir süre kuşları farklı kafeslere koymak en mantıklı işlemdir. Bir süre ayrı kafeslerde yaşayan kuşların hazır olduklarını hissettiğinizde aynı kafese alın ve bir süre gözlemleyin. Eğer kavgalar devam ediyorsa bir süre daha ayrı durmaları gerekmektedir. Eğer uyum sağlamışlar ise aynı kafeste yaşamaya başlayabilirler.
Muhabbet Kuşlarını Ne Zaman Kızıştırmak Gerekir?
- Yavruluktan ilk yetişkinliğe geçiş döneminde, yani ilk yavruları almadan önce.
- Üretim sezonunda süreci hızlandırmak için.
- Çiftleşmeyen ve çiftleşmede sıkıntı yaşayan eşleri daha aktif hale getirmek için.
Muhabbet Kuşu Kızıştırma Yolları
Beslenme: Muhabbet kuşlarını kızıştırmak için çeşitli yöntemler vardır. Beslenme bunlardan ilkidir. Muhabbet kuşlarının diyetlerine çeşitli besinleri ekleyerek bu süreci hızlandırabilir ve kızışmalarına yardımcı olabilirsiniz. Nijer tohumu bu anlamda en çok kullanılan ürünlerden birisidir. Bunun yanında keten tohumu yine kullanabileceğiniz ürünler arasında yer alır. Aynı zamanda çok az miktarda bal eklemekte faydalıdır. Son zamanlarda kızıştırıcı hazır yemler çıkmıştır. Çiftleşme ve üreme döneminde bu yemleri kullanabilirsiniz.
Kafes Değişiklikleri: Diğer bir yöntem ise kafes değişiklikleridir. Çiftleri ayrı kafeslere alarak birbirlerini görecek şekilde tutabilirsiniz. Ayrıca erkekler ve dişileri ayrı veya aynı salma kafeslere atarak kızışma sağlayabilirsiniz.
Bunlar ile beraber sağlıklı beslenmeye ve temiz ortama dikkat etmek gerekir. Beslenme düzensizlikleri, kirli ortam ve stres çiftleşmeyi engelleyebilir. Bu nedenle doğru bir beslenme programı yapmak, düzenli temizlikleri yapmak ve stresten uzak tutmak oldukça önemlidir.
Merhaba, benim 1 çift jenboy kuşlarım var. 5 ay geçti, yavru alamıyorum. Ne yapabilirim?
Merhaba, sanırım 3-4 yaşlarında erkek muhabbet kuşum var. Temmuz ayında arkadaşım 6 aylık diye bir dişi getirdi. Direkt kafesiyle beraber benimkini onun içine koyduk henüz bir durum yok, yavrulukları da var takılı, yapmam gereken bir şey var mı? Normal mi bu süreç? Birde dişim biraz daha irice ondan mı acaba?
Eş tutacak olan kuşlarda yaş farkı çok önemli bir etkendir. 6 aylık bir dişi kuş ile 3-4 yaşındaki bir erkek kuşun eş tutma ihtimali neredeyse imkansızdır ki bu çok sağlıklı bir eş tutumu değildir. Erkeğe 3-4 ya da 2-3 yaşlarında bir dişi alın ya da dişi kuşunuza kendi yaş aralığında bir erkek seçtirin, kuşlarınıza eşi siz değil kuşunuz seçsin kendi aralarında tutan eşler her zaman daha sağlıklı sonuçlar elde etmenizi sağlar.
Peki erkek kuş kaç aylık olmalı?
Ve erkek kuşunuzun kafeste daha baskın olmasına dikkat edin, aksi takdirde dişi kuş daha baskın olursa yavru alma ihtimali daha düşüktür.
Bir buçuk yaşında iki kuşum var. Daha önce çiftleştirip yavrularını aldık. Yavrular büyüdü ve 2 aylık oldular. Şu anda çiftim ne çiftleşiyor, ne de kur yapıyorlar. Erkek olan kuş yuvaya gir çık yapıyor. Dişinin kanatları düşük ama yumurta yapmıyorlar. Nedeni nedir ve ne yapmalıyım?