Senegal Papağanı Özellikleri
Senegal papağanları adından anlaşılacağı gibi Afrika’ya özgü papağan türlerinden birisidir. Doğal yaşam alanları başta Senegal olmak üzere; Fildişi Sahili, Gana, Nijerya, Kamerun ve diğer bazı Afrika ülkeleridir. Genellikle yaşadığı doğal ortamdan ayrılmazlar. Sadece yiyecek bulmak için kısa mesafeli uçuşlar yaparlar.
Senegal papağanının Latince adı Poicephalus senegalus’dur. Papağangiller (Psittacidae) ailesi içerisinde yer alır.Dışarıdan bakıldığında kafa, boyun, gırtlak bölgesi ve yanakları gri renklidir. Bunun dışında genel olarak gövdesi sarı, turuncu ve yeşil renktedir. Yavru Senegal papağanlarının gözleri siyahtır ve erişkinliğe ulaşınca irislerinin çevresi bal sarısı bir renk alır. Yetişkin bir Senegal papağanının yaklaşık olarak boyu 25 cm kadardır. Ağırlıkları ise 130-160 gram arasında değişmektedir. Ortalama yaşam süreleri 25-30 yıl kadardır. İyi bakım koşulları ile bu süre 40-45 yıla kadar çıkabilmektedir.
Bu papağan türü orta boy papağanlar grubuna girmektedir. Islık çalar ve bazı tiz tonda sesler çıkarmaktadır. Diğer birçok papağan türüne göre oldukça sessizdir. Gün içinde daha çok ses çıkardığı bazı periyotlar olur. Konuşma yetenekleri çok iyi değildir ama iyi bir eğitim ile belli kelimeleri öğrenebilirler. Bazen sizin yaptığınız hareketleri taklit eder. Çok çabuk yorulur. Günde 12-14 saat uyumayı tercih eder. Genellikle kafasını sırt kısmına doğru döndürerek uyur.
Cinsiyet Ayrımı ve Üreme
Cinsiyetlerini kesin olarak belirlemek için özel bir test veya DNA testi şarttır. Uzman kişiler için göğüsteki turuncu tüyler dişi ve erkeklerde farklılık gösterir ve buradan bir tahmin yapılabilir. Kuluçka süresi 26-28 gündür. Kuluçka için karanlık bir köşeye yerleştirilmiş ve oldukça derin bir folluk ideal seçimdir. Yavruların tüylenmesi yaklaşık 85 gün sonra olur.
Bakım ve Beslenme
Doğal ortamlarında genellikle tahıl tohumları ve fıstık gibi bazı yemişler ile beslenirler. Evlerde bakılan Senegal papağanlarına; papağan yemi karışımı, kuru yemişler, yeşil gıdalar ve meyve verilebilir. Yer fıstığı, bu kuşlar için özellikle iyi bir seçimdir.
Senegal papağanları uygun bakım koşulları sağlandığında oldukça dayanıklıdır. Fakat nem ve soğuk havalar için uygun korunma mutlaka sağlanmalıdır. Kuru, sıcak barınaklı bir ortam rahat olmalarını sağlayabilir. Aynı zamanda yeterince büyük bir alan sağlanmalıdır. Dişi ve erkekleri kavga etmelerini önlemek amacı ile ayrı bir yerde tutmak daha iyi olacaktır.