Soğuk Suya Dayanıklı Balık Türleri
İç ortamlardaki akvaryumların birçoğunda ısıtıcı ve soğutucu sistem vardır. Çünkü akvaryumlarda bakılan balıkların büyük bir bölümü belirli sıcaklıklarda yaşarlar ve ideal bakım koşulları bu şekildedir. Aksi takdirde üreme problemleri, sağlık problemleri ve ölümler kendisini gösterir. Bazı kişiler dış ortamlardaki büyük havuzlarda süs balıkları beslemek istemektedir. Tabi ki birçok balık türü belirli bir sıcaklık derecesinin altına dayanıklı değildir. Aynı zamanda sıcaklık dengesizlikleri ve kısa sürede meydana gelen sıcaklık farklılıkları birçok balık türünü oldukça olumsuz etkilemektedir.
Özellikle dış ortamlardaki akvaryumlarda düşük sıcaklık problemi kış aylarında kendisini gösterir. Bu tarz akvaryumlarda balık beslemek isteyenlerin ise seçebileceği birkaç balık türü vardır. Özellikle 10 derecenin altına birçok balık türü dayanamaz. Dayanabilen balık türlerinden bazılarını sizler ile paylaşacağız.
Koi Balığı
Doğu Asya kökenli olan koi balığı dış ortam akvaryumların en çok gördüğümüz süs balığı türüdür. Latince ismi Cyprinus carpio carpio‘dur. Otçul beslenme özelliğine sahip olan koi balıkları 3-32 derece arasındaki sularda rahatlıkla yaşayabilir. Bu özellikleri ile hem soğuk sularda, hemde sıcak sularda rahatlıkla yaşayabilen bir türdür. İdeal su sıcaklıkları ise 16-23 derededir. Koi balıkları en az 500 litre hacme sahip olan alanlarda beslenmelidir. Yetişkin bir koi, 100 cm boya ulaşabilir. Ortalama yaşam süreleri 30 yıl kadardır. İdeal su pH değeri 7.0-7.5, su sertliği ise 10-15 dH olmalıdır.
Koi balıklar su sıcaklıkları 10 derecenin altına düştüğünde kış uykusuna geçerler. Bu dönemde yem verilmemelidir.
Kedi Botia Balığı
Orta Asya kökenli bir balıktır. Yaşayabileceği su sıcaklıkları 5-25 derece arasındadır. İdeal bir soğuk su balığıdır. Latince ismi Misgurnus anguillicaudatus‘dur. Etçil beslenme özelliğine sahiptir. Barışçıl bir balık türüdür. Tabanda yüzmeyi sever. Yetişkin bir kedi botia balığı 30 cm boya kadar ulaşabilir. 300 litre ve üzerindeki akvaryum ve havuzlarda beslenebilirler. İdeal su pH değeri 7.0-8.0’dir. Oldukça aktif bir balıktır. Kendilerini kuma gömmeyi severler. Havuz ve akvaryumun dip kısmında kum olabilir. İyi bir filtrasyona ihtyiaç duyar. Grup halinde beslenmesi önerilmektedir.
Siyah Bantlı Günbalığı
Kökeni Amerika olan bu balık türünün Latince adı Enneacanthus chaetodon‘dur. Etçil beslenme özelliğine sahip olan bu balık, barışçıldır. 4-22 derece arasındaki sularda yaşayabilirler. Ortalama boyları 8-10 cm civarındadır. 100 litre ve üzerindeki akvaryum ile havuzlarda yaşayabilirler. Bakımı zor bir balık türüdür. Bu nedenle yeni başlayanlar için çok uygun değildir. İdeal su pH değeri 6.5-7.5, ideal su sertliği ise 10-20 dH’dir. Berrak suları sever, iyi bir filtrasyon gerekir.
Gökkuşağı Okçu Balığı
Bu balık türününde kökeni Amerika’dır. Latince ismi Etheostoma caeruleum‘dur. Etçil beslenme özelliğine sahiptir ve barışçıl davranışlı bir balık türüdür. İdeal su sıcaklıkları 4-18 derece arasındadır. Her ne kadar soğuk suya dayanıklı bir balık türü olsada sıcak sulara dayanamaz. 20 derecenin üstünde yaşayamazlar. Ayrıca sıcaklık değişimleri olmamalıdır. Ortalama 6-8 cm boya ulaşırlar ve yaşam süreleri 5 yıl kadardır. Temiz suları severler. Beslenme konusunda canlı yemleri tercih ederler. İdeal su pH değeri 7.0-7.5’dir. Bol oksijenli, soğuk ve temiz sularda beslenmesine dikkat ederek bakılmalıdır.