Köpeklerde İç Parazit Belirtileri ve Tedavisi

Köpeklerde iç parazitler sık gördüğümüz sorunlardan birisidir. İç parazitlerin hayvan sağlığında önemi çok büyüktür. Öneminin bu kadar büyük olmasının en önemli sebebi ise insan sağlığı açısından da oldukça önemli olmasıdır. Çünkü parazitler çeşitli formlarda köpeklerden veya diğer hayvanlardan insanlara geçebilmektedir. Tabi ki bu tüm parazit türleri için geçerli bir durum değildir. Bazı spesifik parazit türleri bu özelliğe sahiptir. Her ne olursa olsun; köpeklerde parazitler hem köpeğinizin sağlığı hem de sizin sağlığınız için özellikle dikkat edilmesi gereken bir noktadır. Bu konuda veteriner hekiminizden mutlaka destek alın.

Genel olarak baktığımızda birçok veteriner hekim tarafından rutin olarak iç parazit muayenesi, kontrolü ve tedavisi yapılmaktadır. Bu süreç köpeğin yaşadığı bölgeye, yaşadığı alana, risk faktörlerine ve mevsime bağlı olarak değişiklik gösterebilmektedir. Rutin parazit uygulamaları ile parazit enfeksiyonlarının büyük oranda önüne geçilmektedir. Bunun yanında iç parazit tedavilerinde belli başlı bazı ilaçlar kullanılıyor olsa da; parazitin türü ve parazitin bulunduğu doku veya organa göre spesifik bir ilaç kullanılması oldukça önemlidir. Bunun için öncelikli olarak parazit türünü belirlemek gerekir.

Köpeklerde İç Parazit Belirtileri

Köpeklerde iç parazitlere ait olan belirtiler çok fazla farklılıklar gösterebilir. Çünkü farklı çok sayıda iç parazit türü bulunmaktadır. Ayrıca bu iç parazitlerin her birinin yerleşmiş olduğu doku ve organ farklıdır. Tüm bunlar ortaya çıkacak olan belirtileri etkilemekte ve belirlemektedir. Dediğimiz gibi iç parazitlerin çok farklı belirtileri bulunmaktadır. Fakat genel olarak baktığımızda aşağıdaki belirtiler görülmektedir.

  • İştahsızlık ve iştahsızlığa bağlı kilo kaybı
  • Bazen iştah yerinde olsa bile kilo almama ve kilo kaybı
  • Özellikle yavru köpeklerde karın şişliği görülmesi
  • Kronik ishallerin görülmesi
  • Karın ağrısı ve hazımsızlık
  • Bazı parazit türlerinde kusma
  • Köpeğin anal bölgesinde görülen ip benzeri cisimler
  • Sürekli olarak anal bölgenin kaşınması
  • Tüylerde matlaşma ve sertleşme
  • Dışkı üzerinde beyaz yada açık sarı renkli, pirinç benzeri parazitlerin görülmesi
  • Halsizlik
  • Bazı parazit türlerinde öksürük
  • Karın bölgesinde hassasiyet ve dokunulduğunda tepki vermesi

Resim: Köpeklerde bazı iç parazitlerin yerleştikleri bölgeler.

Köpeklerde İç Parazit Tanısı

Genellikle veteriner hekimler şikayetleri ve belirtileri dinlediğinde iç parazit olduğunu rahatlıkla anlarlar. Fakat bunun yanında bazı testler gerekebilir. İç parazitlerin belirlenmesinde en çok kullanılan test ise dışkı testidir. Köpekten alınan bir miktar dışkı örneğinde parazitlere ait yumurtalar veya diğer oluşumlar görülebilir. Bu sayede net olarak teşhis konabilir.

Burada önemli olan noktalardan birisi iç parazit türünün belirlenmesidir. Dışkı muayenesi ile birlikte büyük oranda parazit türü de belirlenmiş olur. Bu sayede daha spesifik bir tedavi uygulanarak daha etkili sonuçlar elde edilebilir.

Köpeklerde İç Parazit Tedavisi

İç parazitin türü belirlendikten sonra uygun bir ilaç seçilir. Parazit tedavilerinde kullanılan belli başlı bazı ilaçlar vardır. Bu ilaçlar antelmentik ilaçlar olarak adlandırılır. Albendazol, levamizol, praziquantel, fenbendazol bu sınıfta yer alan ilaçlara verilebilecek örnekler arasında yer almaktadır. Burada veteriner hekim uygun ilacı, uygun şekilde verecektir. Parazit tedavilerinde ilaçlar genellikle 1 hafta ara ile 2 doz şeklinde kullanılmaktadır. Fakat yavru köpeklerde, şiddetli parazit enfeksiyonlarında daha farklı kullanımlar ortaya çıkabilir. Burada veteriner hekimin belirlemiş olduğu tedavi protokolüne uymanız gerekmektedir.

Köpeklerde İç Parazitten Korunma Yolları

Öncelikli yavru bir köpek aldığınızda ilk işlerinizden birisi parazit muayenesi yaptırmak ve parazitlere karşı tedaviye başlamak olsun. Çünkü birçok yavru köpek doğar doğmaz annesinden çeşitli parazitleri alabilmektedir. Birçok yavru köpekte iç parazit görülmektedir. Yavru köpeklere yapılan bu ilk uygulamadan sonra düzenli olarak iç parazit uygulamalarına devam etmeniz gerekmektedir. Genellikle veteriner hekimler 3 ayda 1 kez olacak şekilde iç parazit kontrolü ve tedavisi yapmaktadır.

Birçok köpek bakan kişinin aslında iç parazit aşısı olarak adlandırdığı bir konu vardır. Aslında bu uygulamalar aşı değildir. Aşılar herhangi bir hastalığa karşı koruyuculuk sağlayan ürünlerdir. Oysa ki yapılan iç parazit uygulamaları uzun süreli koruyuculuk sağlamamakta; sadece mevcut bulunan parazitlere etki etmektedir.

İç parazitlerden korunmanın en önemli noktalarından birisi çiğ et ve sakatat vermemek olacaktır. Çünkü birçok parazit yine bu çiğ et ve sakatattan bulaşmaktadır. Yine özellikle sığır, koyun ve keçilerin otladığı alanlarda bulunan köpeklere parazit bulaşma ihtimali vardır. Mümkün olduğunca bu tarz alanlarda da uzak tutmak gerekecektir.

Öneriler

  • Yavru bir köpek aldığınızda mutlaka iç parazit kontrolünü ve tedavisini yaptırın.
  • Köpeklerinizin iç parazit kontrollerini en geç 3 ayda 1 kez olacak şekilde veteriner hekiminize yaptırın.
  • Köpeğinize kesinlikle çiğ et ve sakatat vermeyin.

İlgili Makaleler

Bir Yorum

  1. 4 aylık golden köpeğim 4 gün önce parazit döktü. O gün hemen veterinere götürdüm. Hap içti, ara sıra dışkısında halen 1 tane parazit düşüyor. Bu normal midir?

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu