Kedilerde En Ciddi 3 Bulaşıcı Hastalık

Evcil olarak en çok bakılan hayvanların başında gelen kediler maalesef sık sık ciddi hastalıklarla karşı karşıya kalmaktadır. Tabi ki birçok hastalık kedilerimizi etkilemektedir. Bazı hastalıkların tanısı ve tedavisi kolay olurken genellikle olumlu sonuçlanır. Bazılarının ise hem tanısı hem de tedavisi oldukça zordur. Sonuçları ile olumsuz olabilmektedir.

Özellikle birlikte yaşadığımız kedilerdeki anormallikleri tespit etmemiz kolaydır. Bu nedenle kedinizde göreceğiniz en küçük değişiklikleri veteriner hekiminiz ile paylaşmanızda yarar vardır. Birçok hastalık erken müdahale edildiği takdirde olumlu sonuçlar vermektedir. Fakat hastalık basit bile olsa geç müdahale edildiğinde geri dönüşü kolay olmayan durumlar karşımıza çıkabilir. Kedilerde en sık gördüğümüz ve en ciddi olan bazı hastalıkları sizler ile paylaşmak istedik.

Feline Panleukopenia (Kedi Gençlik Hastalığı)

Feline panleukopenia; genellikle kedi gençlik hastalığı olarak bilinmektedir. Özellikle yavru kedilerde gördüğümüz en ciddi hastalık diyebilirim. Dünya’nın çeşitli yerlerinde ve ülkemizde oldukça yaygın olarak görülen bir hastalıktır. Sokaklarda doğan birçok yavru kedi bu hastalık yüzünden hayatlarını kaybetmektedir. Viral bir hastalık olan feline panleukopenia; şiddetli halsizlik, iştahsızlık, ishal ve kusma ile kendisini gösterir. Ayrıca kan parametrelerinde ciddi değişiklikler vardır. Özellikle yavru kedilerde erken müdahale edilmezse olumlu sonuç alma ihtimali düşüktür.

Bu hastalığa karşı ülkemizde uygulanan aşılar vardır. Bu nedenle yavru kedilerinizi mutlaka veteriner hekim kontrolüne götürün ve karma aşılarının zamanında yapılmasını takip edin. Bu sayede bu hastalıktan korunma şansınız olacaktır.

FIP (Feline Infectious Peritonitis)

Genellikle FIP hastalığı olarak bilinen feline infectious peritonitis yine kedilerde görülen ciddi hastalıklardan birisidir. FIP yine viral bir hastalıktır. Corono virus adı verilen bir virus türü bu hastalığa sebep olmaktadır. Yaş ve kuru olmak üzere 2 türü vardır. Yaş FIP durumunda peritonitis ve plöritis görülür. Kuru FIP durumunda ise böbrekler, merkezi sinir sistemi, lenf yumruları ve gözlerde granülamatoz lezyonlar görülür. Özellikle sokak kedileri bu hastalıktan ciddi anlamda etkilenmektedir ve her yıl binlerce sokak kedisi bu hastalık nedeni ile yaşamanı yitirmektedir.

Feline Leukemia (Kedi Lösemisi)

Yine viruslerin neden olduğu bir hastalıktır. Retrovirüs ailesinde yer alan virusler bu hastalığa sebep olmaktadır. Özellikle aşısız kedilerde ciddi sorunlara neden olan ve oldukça bulaşıcı olan bir hastalıktır. Tüm yaşlardaki kedilerde görülmektedir. Genel olarak belirtileri; iştah kaybı, zayıflama, anemi, idrar kaçırma ve lenf yumrularında şişliklerdir. Özellikle bağışıklık sistemi zayıf olan kediler bu hastalıktan çok ciddi anlamda etkilenir.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu