Kedilerde Yüksekten Düşme

Kediler meraklı ve hareketli hayvanlardır ve yüksek yerlere çıkmayı severler. Ağaçlar, çatılar ve diğer yüksek yerlerde kedileri her zaman görmek mümkündür. Kasıtlı olarak buralardan yere atlamasalar bile bazen kaza sonucu düşebilmektedirler. Ayrıca evlerde kedilerin daha fazla beslenmeye başlanması ve yüksek katlı binaların çoğalması ile beraber apartman dairelerinden düşme oranları da artmıştır. Kediler yüksek yerlerden bilerek atlamazlar. Fakat, sinek ve kuş gibi hareketliler onlar için bir tehlikedir. Çünkü hareketli sinek, böcek veya kuş gördüklerinde biran önce ona temas etmeyi isterler. Apartman dairelerindeki kazaların büyük çoğunluğu da bu nedenle meydana gelmektedir.

Kediler düşerken doğal bir korunma mekanizmaları vardır. Bunu hemen hemen herkes bilir. Kediler yüksekten düşerken kısa süre içerisinde yönünü ayarlayarak dört ayak üstüne düşerler. Tabi ki bu onların yüksekten düşmelerde herhangi bir zarar görmeyeceği anlamına gelmez. Her ne kadar koruyucu olarak böyle bir mekanizma olsa da yüksekten düşen kediler yüksek hızlarda yere çarptıklarından birçok sorun ile karşılaşmak mümkündür.

Ne Gibi Sorunlar Ortaya Çıkabilir?

Kediler yüksekten düştüklerinde düştükleri yüksekliğe, hıza ve zeminin durumuna göre çeşitli şekillerde yaralanabilir. Yüksekten düşmelerde ilk değerlendirilmesi gereken bir iç kanamanın olup olmamasıdır. Bunun için genel durum ve bir ultrason muayenesi bilgi verir. Bunun yanında çeşitli yaralanmalar görülebilir. Çarptıkları yere bağlı olarak deri üzerinde çeşitli derecelerde yaralar oluşabilir. Diğer önemli bir problem ise kırıklardır. Kırıklar yüksekten düşmede en çok karşımıza çıkan problemdir. Vücudun herhangi bir kemiğinde bu kırıkları görmek mümkündür. Yine damak yarığı dediğimiz, damak kısmının ikiye ayrılması yüksekten düşmelerde sık karşılaştığımız durumlardandır.

Yüksekten düşmelerde iç kanama, deri yaralanmaları, kırıklar ve damak yarığı başta olmak üzere tüm vücutta çeşitli şekillerde hasarlar meydana gelebilir.

Ne Yapılmalıdır?

Bu tarz bir durum ile karşılaşırsanız öncelikli olarak kedinizi en kısa sürede bir veteriner hekime götürmenizde yarar vardır. Dışarıdan herhangi bir problem görülmese bile iç kanama riskine karşı bu mutlaka gereklidir. Kediniz yüksekten düştükten sonra ciddi anlamda korkmuş olacaktır. Olabildiğince sakin ve hareketsiz tutmaya çalışarak en kısa sürede bir veteriner hekime götürün. Eğer dışarıdan görülebilen bir kanama varsa buraya hafif bir şekilde tampon yapılabilir. Fakat genel olarak yaptığımız her hamleye dikkat etmemiz ve olabildiğince hareketsiz tutmamız gerekecektir. Öyle ki kırıklarda kapalı kırık olguları eğer hareketsizlik iyi bir şekilde sağlanmazsa tedavisi ve komplikasyonları daha fazla olan açık kırıklara dönüşebilir. Bu da önemli bir noktadır.

Veteriner hekime götürüldükten sonra genel muayenesi yapılır ve hastanın durumuna göre tedavi seçenekleri değerlendirilir. Burada size düşen en önemli görev kaza yaşandıktan sonra bir veteriner hekim gözetimine getirilene kadar geçen süredeki uygulamalardır.

Önlemler

Özellikle apartmanlarda kedi besleyenler için camlara sineklik tarzında korkuluk yapılması önemli bir noktadır. Yine balkonlar açıksa buraların kapılarının mümkün olduğunca kapalı tutulması iyi olacaktır.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu