Kedi ve Köpeklerde Su ve Su Gibi Kusma

Kedi ve köpekler birçok farklı nedenden dolayı kusabilir. Bunun yanında kusmuk içeriği yani kustukları şeylerde nedene göre farklılıklar gösterebilmektedir. Kedi ve köpekler bazen su kusabilir. Aslında bu içeriğe direk olarak su demek her zaman mümkün değildir ama su şeklinde bir kusma görülebilmektedir. Bu sorunun altında ciddi bir sorun ve hastalık yatabilmektedir. Kusma tek başına spesifik olmayan bir semptom yani hastalık belirtisidir. Bir dizi farklı sağlık sorunu ile ilişkili olabilmektedir. Alerjik reaksiyonlar, sindirim sistemi enfeksiyonları, pankreatit, sıcak çarpması, üşütme, iç parazit sorunları, karaciğer hastalıkları, zehirlenme, stres ve depresyon bu sorunun altında yatabilecek olan nedenlerden bazılarıdır. Fakat su veya berrak bir sıvı şeklinde karşımıza çıkan kusma neden kaynaklı olabilir?

Su ile berrak bir sıvıyı ar-yırt etmek ve aralarındaki farkı söylemek zor olabilmektedir. Eğer kusma kedi veya köpeğin çok miktarda su içmesinden sonra ortaya çıkıyorsa su kusması normaldir. Kedi ve köpekler çok hızlı ve fazla miktarda su içtiklerinde mideleri su ile dolar, genişler ve gerilir. Bunun sonucunda da kurma ortaya çıkabilir. Aynı zamanda kedi veya köpeğinizin aşırı su içmesinin nedenlerinin de araştırılması faydalı olacaktır. Aşırı su içme nedenleri arasında; böbrek hastalıkları, hipertiroidizm ve şeker hastalığı sayılabilir.

Kedi ve Köpeklerde Su Gibi Kusma Nedenleri

Kedi ve köpeklerin bu şekilde kusmasının altında çeşitli sağlık sorunları ve değişiklikler yatabilmektedir. Bunlar arasında önemli olan bazılarını sizler için açıklayacağız.

Hazımsızlık

Aynı insanlarda olduğu gibi kedi ve köpeklerin midesi de, besinleri sindirmek için çeşitli mide suları ve hidroklorik asit üretir. Eğer evcil hayvan herhangi bir nedenle besin tüketmezse ya da çok az tüketirse yani iştahsızlık gibi bir sorunda varsa bu mide sıvıları ve asit birikimi mideyi tahriş edebilir ve evcil hayvanınızın kusmasına neden olabilir. Hazımsızlığı olan kedi ve köpekler berrak sıvı, sarı köpük ve beyaz köpük kusabilir.

Gastrit

Kısaca mide iltihaplanması anlamına gelen gastritin altında çeşitli sebepler yatabilmektedir. Mide herhangi bir nedenle tahriş olduğunda ve gastrit tablosu şekillendiğinde en sık karşımıza çıkan belirti kusmadır. Bu kusma kanlı veya safralı olabileceği gibi tamamen berrak bir şekilde de olabilmektedir.

Beslenme Düzensizliği

Kedi ve köpeğinizin beslenme programında bir değişiklik olduğunda evcil hayvanınız yeni mamayı veya besini tüketmeyebilir ya da çok az tüketebilir. Böyle bir durumda şeffaf kusma muhtemeldir. Yine bu durumunda altında farklı nedenler yatıyor olabilir ama kusma esnasında mide boş olacağı için genellikle şeffaf ve köpüklü bir kusma görülür.

Tüy Yumakları

Özellikle kediler için ciddi bir sorundur. Kediler temiz hayvanlardır ve günün büyük bir kısmını kendilerini temizleyerek geçirirler. Bu esnada çok sayıda tüy yutabilirler. Bu tüyler midede bir yumak haline gelebilmektedir ve genellikle kusma yöntemi ile vücuttan atılır. Bu esnada özellikle tüy yumağını çıkarmadan önce şeffaf bir şekilde kusma görülebilir.

Aslına bakarsanız evcil hayvanınızın su şeklinde ve şeffaf kusması genellikle beslenme ile ilişkilidir. Kurmaya neden olan sorun ve hastalıklar çoğunlukla iştahsızlığa da sebebiyet verir. Bu durumda kedi veya köpek mama tüketmeyeceğinden midesi çoğunlukla boştur. Kustuklarında ise şeffaf ve su gibi kusarlar. Bunun yanında diğer önemli nedenler aşağıdaki gibidir.

  • İç parazitler
  • Kabızlık
  • Yabancı cisim yutulması
  • Zehirlenme
  • Bazı metabolizma hastalıkları

Kedi ve Köpeklerde Sulu Kusmada Yapılması Gerekenler

Bazı evcil hayvan sahipleri kusmayı önemsemeyebilir ama özellikle şiddetli, sık aralıklar ile tekrarlayan ve haftada birden fazla kez görülen kusma durumunda dikkatli davranmak gerekir, bu durum normal değildir. Evcil hayvanınız birkaç kez berrak sıvı veya su kusuyorsa ve/veya iştahsızlık, kilo kaybı, uyuşukluk veya ishal gibi diğer semptomlarla birlikte bu kurma görülüyorsa vakit kaybetmeden veteriner hekime başvurmak gerekir.

Yapılacak olan muayene ve testler (laboratuvar testleri, ultrason, röntgen gibi yardımcı tanı yöntemleri) ile sorunun altında yatan neden belirlenebilir. Altta yatan ana nedene göre tedavi seçenekleri oldukça farklılık gösterebilmektedir.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu