Muhabbet Kuşlarında Konuşma Eğitimi

Muhabbet kuşlarında konuşma anlamında en kolay eğitilebilir ve konuşma yeteneği en yüksek olan papağan türlerinden birisidir. Ülkemizde ve dünyada oldukça yaygın olarak bakılan ev kuşlarından birisi olan muhabbet kuşları çok küçük eğitimler ile bile rahatlıkla birkaç kelime öğrenebilir. Daha detaylı ve profesyonel eğitim ile beraber onlarca kelime, cümleler öğrenebilir. Hatta karşılıklı diyaloğa giren muhabbet kuşları da vardır. Bununla ilgili şu şekilde bir istatistikte vardır. Puck isminde ABD’li Camille Jordan’ın sahip olduğu bir muhabbet kuşu tam tamına 1728 kelime ezberlemiştir.

Muhabbet kuşları konuşma yetenekleri dışında ev ortamına iyi uyum sağlaması, kısa sürede ailenin bir bireyi gibi hareket etmesi sebebi ile de tercih edilen papağan türlerinden birisi olmuştur. Bakımı ve üremesi de kolaydır. Gelelim muhabbet kuşlarından konuşma eğitimine…

Muhabbet Kuşlarına Konuşma Eğitimi Ne Zaman Verilmelidir?

Muhabbet kuşlarına konuşma eğitiminin yavruyken verilmesi bir avantaj sağlayacaktır. 2-3 aylık yaştan itibaren bu eğitime başlanabilir. Yavru muhabbet kuşlarının kelimeleri öğrenmeleri daha kolaydır. Fakat yetişkin olanlara eğitim verilemez diye bir kural yoktur. Yetişkin bir kuşun eğitimi biraz daha zor olabilir. Ama eğitim verilebilir.

Dişi Muhabbet Kuşları Konuşabilir Mi?

Muhabbet kuşlarında diğer birçok papağan türünde olduğu gibi erkekler konuşma ve taklit anlamında çok daha başarılıdır. Aynı zamanda eğitimleri çok daha kolaydır. Fakat dişi muhabbet kuşları kesinlikle konuşamaz diye birşey yoktur. Dişi olanlar çok fazla kelime öğrenemesede birkaç kelime konuşabilirler. Bunun dışında ıslık sesi gibi sesleri daha kolay öğrenebilirler. Ama dediğimiz gibi hiçbir zaman bir erkek muhabbet kuşu kadar taklit yeteneğine sahip değildir.

Muhabbet Kuşlarında Eğitime Başlamadan Önce Yapılması Gerekenler

Eğer bir muhabbet kuşunu taklit ve konuşma anlamında eğitmek istiyorsanız tek bakmanız faydalı olacaktır. Çünkü muhabbet kuşu kendisini size yakın hissetmelidir. Aksi takdirde iki veya daha fazla kuşa aynı anda bakılan durumlarda kuşlar arasındaki iletişim daha güçlü olacağından size olan bağı ister istemez daha zayıf olacaktır. Bu önemli bir noktadır. Yine az önce de bahsettiğimiz gibi erkek bir yavru muhabbet kuşu seçimi eğitimi kolaylaştıracaktır.

Eğitimin İlk Aşaması

Öncelikli olarak muhabbet kuşu ile sizin aranızda korkusuz, güvenilir bir bağ oluşması gerekmektedir. Bunun için kuşunuzu ilk zamanlarda yoracak, korkutacak hamlelerden kaçının. Onun yanına sık sık gidin ve ona kolay öğrenebileceği kelimeler ile seslenmeye başlayın. Bunun için “cici kuş, babacık” gibi kelimeler en çok kullanılan kelimelerdir. Sizlerde kuşunuza o kafesteyken bu şekilde seslenebilirsiniz. Kuşunuz bir süre sonra size alışacak ve sizin sesinize karşılık farklı sesler ile tepki vermeye başlayacaktır. Bu aşamada sürekli aynı şekilde hitap etmeniz hem sizin işinizi kolaylaştıracak, hem de kuşunuzun daha hızlı ve kolay öğrenmesini sağlayacaktır.

Eğitimin Devamı

Kuşunuz size kolaylıkla karşılık vermeye başladığında ona yeni kelimeler öğretebilirsiniz. Muhabbet kuşları içerisinde B, Ç, C, J, K, P, S, Ş, T ve Z hafleri bulunan kelimeleri daha kolay öğrenebilirler. Bu nedenle bu harflerin yoğunlukta olduğu kelimeleri öğretmeye gayret edin. Öncelikli olarak öğreteceğiniz kelimeyi kararlaştırın. Sonrasında bu kelimeyi uzaktan kuşunuza söyleyin. O size cevap verdikçe ona biraz daha yaklaşın. Her cevap verdiğinde biraz daha yaklaşarak aynı kelimeyi tekrar edin. Bir süre sonra kuşunuz fısıltı şeklinde bu kelimeyi tekrar edecektir. Bundan sonraki aşamada tekrar etmeye devam edin ve tam anlamı ile kuşunuz bu kelimeyi söyleyene kadar o şekilde hitap etmeye çalışın. Bir kelimeyi öğrendikten sonra diğer kelimeye geçebilirsiniz. 6-8 kelimeyi tam anlamı ile öğrenen muhabbet kuşuna 2 kelimeden oluşan tamlamalar ve cümleleri de aynı şekilde öğretmeye başlayabilirsiniz.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu