Kedilerin İdrar Kokusu Nasıl Engellenir?

Kedilerimiz bazen sağlık sorunları veya stres nedeniyle, idrar kapları haricince koltuk, halı, yastık gibi eşyaların üzerine idrarlarını yapabilirler. Bu durum şiddetli bir kokuya sebebiyet vermekle beraber koku giderilmezse kedinizi tekrar aynı yere idrarını yapmaya yöneltecektir. İlk saatlerde idrarın koku yapma özelliği çok etkili olmaz ama ilerleyen vakitlerde bakterilerin ayrışması ve merkaptanların ortaya çıkması ile beraber rahatsız edici koku ortaya çıkar.

Bu kötü kokulardan kurtulmanın birinci maddesi hızlı davranmaktır. Kedinizin idrar yaptığı bölgeyi ne kadar erken temizlerseniz koku o derecede az yayılım gösterecektir. Temizlik, hızlı olmanın yanında etkilide olmalıdır. Şimdi temizlik için kullanabileceğimiz ürünlerden bazıları hakkında bilgiler verelim.

Hazır olarak satılan enzim bazlı temizleyiciler kedi idrarındaki asidi parçalar; kokunun ve idrarın temizlenmesini sağlar. Bu temizleyiciler sentetik olduğu için uygun miktarda kullanmaya dikkat etmelisiniz.

Sirke bu konuda da karşımıza çıkıyor. İçeriğindeki asit, kurumuş idrardaki alkali tuzları nötralize ederek kokunun azalmasına ve yok olmasına yardımcı olur. Eşit miktarlarda ayarladığınız su ve sirkeyi karıştırarak temizliğe başlayabilirsiniz.

En önemli uyarımıza gelecek olursak, amonyak bazlı ürünler kullanmaktan kaçınmanız gerek. Çünkü idrar bileşeninde de amonyak bulunduğu için kediniz o kokuyu alacak ve tekrar aynı bölgeye idrar yapacaktır. Temizlemek isterken durumu daha da çıkmaz hale getirebilirsiniz.

Yatak, kıyafet, çarşaf gibi ürünlerde idrar kokusunun temizlenme aşmalarına değinecek olursak;

  • İdrarın olduğu bölgeyi su ile ıslatıp, temiz ve kuru bir havluyla temizleyin.
  • Bu alana enzim temizleyici spreylerden bir miktar uygulayınız ve 15 dakika kadar o şekilde bırakın.
  • 15 dakikanın ardından kuru havlu ile üzerinden tekrar geçin ve kurulamaya çalışın. Kurulama işlemi ıslaklık emildiği için uzun sürebilmektedir, bu yüzden havluları tekrar tekrar sıkıp üzerine koyun ve kuruyana kadar o bölgeye kedinizin yaklaşmasına izin vermeyin. Kurulama işlemini hızlandırmak için dışarıda havalandırmaya başvurabilirsiniz.
  • Tüm bu temizlemenin asıl amacı kokuları engellemek olsa da kedinizin o bölgeye tekrar idrar yapmaması asıl önemli olandır. Kedinizin o bölgelerden uzak tutmak için gerekli tasarımsal değişlikler uygulayabilirsiniz. Ayrıca kedinizin idrarını yapmasını istediğiniz idrar kaplarının yanında kedinizin daha fazla vakit geçirmesini sağlayabilirsiniz. Bunun için o alanda yemeklerini yedirtmek ve oyunlarını orada oynatmak işe yarayacaktır.
  • Kediniz eğer sık sık farklı noktalara idrarını yapıyorsa bu en başta belirttiğimiz gibi bir rahatsızlık ve stresin habercisi olabilmektedir. Bu durumda veterinerinize başvurmak doğru bir karar olacaktır.

Kedilerin Eve İdrar Yapmasının Nedenleri

Asıl üzerinden durulması gereken konu budur. Kediler normalde tuvalet kaplarının içerisine idrarlarını yaparlar. Aynı zamanda kediler oldukça temiz ve titiz canlılardır. Buna rağmen evde halıya, koltuğa veya yatağa idrarını yapıyorsa mutlaka altında fizyolojik veya psikolojik bir sorun yatmaktadır. Bununla ilgili olarak “Kedilerin Eve ve Yatağa İşemesinin 5 Nedeni” konumuzda ana nedenlerden bir kısmını sizler ile paylaşmıştık. Mutlaka bu konuya da göz gezdiriniz.

Kokudan daha önemli olan bu sorunun yani kedinin farklı noktalara işemesinin altında yatan nedeni belirlemek ve bu nedene göre tedavi uygulamaktır. Aksi takdirde siz kokuyu giderseniz ve sorunu çözdüğünüzü düşünseniz bile, kısa süre içerisinde aynı veya farklı bir noktaya işeme söz konusu olabilir.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu