İguanalar Hakkında Genel Bilgiler

Egzotik bir kertenkele türü olan iguanalar tropikal iklimlerde yaşarlar. Fakat günümüzde evlerde evcil bir hayvan olarak sıklıkla görmemiz mümkündür. Otçul bir hayvan olan iguanalar genellikle meyveler, sebzeler ve ağaç yaprakları ile beslenirler. Kuyruklarınıda hesaba kattığımızda boyları 2 metreye kadar çıkabilmektedir. Ortalama olarak ise 1.5 metredir. Ortalama yaşam süreleri ise doğal ortamlarında 19-20 yıl, ev ortamında ise 15-16 yıldır.

İguana Bakımı

Evlerde bakılacak iguanalar için doğal ortamlarına yakın ortamlar hazırlamak sağlık ve huzur için şarttır. Bu nedenle yaşam alanlar en az 2 metrekare olmalıdır. Çeşitli barınaklar tercih edilse de teraryumlar onlar için en ideal ortamlardır. Çünkü tel ile yapılmış barınaklarda nem ve sıcaklıkları istenilen seviyede tutmak kolay değildir. Teraryumu tercih ettiğinizi düşünerek içerisine kayalar, ağaç dalları, yapay bitkiler konulabilir. Zemin içinse en uygun malzeme kuru otlardır. Çevre sıcaklık ve nemi iguanalar için oldukça önemlidir. Ortalama olarak 25-35 derece arası uygundur.

İguana Beslenmesi

Dediğimiz gibi iguanalar doğal ortamlarında meyve, sebze ve yapraklar ile beslenirler. Ev ortamında bakılanlarda da buna uygun bir diyet programı uygulanabilir. Genel olarak önerilen %80 meyve, %20 sebze şeklindedir. Özellikle yavru olanlarda protein açsından zengin olan meyve ve sebzelerin kullanımı faydalı olacaktır. Çeşit olarak ise tek çeşit yerine olabildiğince fazla çeşit vermek daha iyi olacaktır. Beslenme sağlıklı bir yaşam ve gelişim için oldukça önemlidir. Özellikle de yavru olanlar için bu nedenle dikkat edilmeli ve veteriner hekimlerden destek alınmalıdır. Ayrıca diyete ilave vitamin ve mineral katkıları yapılabilir.

Muz, kivi, kayısı, çilek, armut, şeftali, kiraz, cennet hurması, erik, kavun, yeni dünya, dut, karahindiba, ebegümeci, biber, dere otu, marul, bezelye, tere otu, gül çiçeği, turp otu, lahana verilebilecek siteler arasındadır.

İguanalara karnabahar, brokoli, havuç ve mısır kesinlikle verilmemelidir.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu