Köpeklerde Pyoderma Nedenleri ve Tedavisi

Köpeklerde en sık karşılaşılan deri problemlerinin başında pyoderma gelir. Birçok deri hastalığında sekonder olarak ortaya çıkan bakteriyel follikülitistir. Birçok bakteri pyodermaya neden olmak ile beraber Staphylococcus intermedius, Staphylococcus pseudointermedius, Staphylococcus aureus, Proteus spp, Escherichia coli, Pseudomonas spp en çok izole edilenlerdir. Genellikle bir staphylococcus türü ortamda vardır ve yanına diğer bazı bakteriler eşlik eder.

Normal olarak köpeklerin deri yüzeyinde bakteriler vardır. Tüm canlılarda da durum böyledir. Sağlıklı bir deri üzerinde yaşayan bu bakteriler herhangi bir enfeksiyona veya rahatsızlığa neden olmaz. Fakat çeşitli nedenler ile deri bütünlüğünün veya floranın bozulması ile enfeksiyonlar yani pyoderma ortaya çıkar. Aynı zamanda metabolik ve immun bazı sorunlarda aynı şekilde pyodermaya neden olur.

Yüzeysel pyoderma, süperfisiyal pyoderma ve derin pyoderma şeklinde sınıflandırmak mümkündür.

Klinik Belirtiler

Hastalığın şiddeti, hayvanın genel durumu, neden olan bakteriler ve pyodermanın çeşidine göre çeşitli klinik belirtiler ortaya çıkabilir. Genel olarak deri ile alakalı birçok belirti ortaya çıkar. Kaşıntı, deride kokulu akıntılı bölgeler, kızarıklık, tüy dökülmesi, tüylerde nemli kısımlar, papüller, püstüller, kabuklanmalar görülür. Daha ileri vakalarda yani derin pyodermalarda daha şiddetli bir tablo ortaya çıkar. Olaya ülserler, hemorajik bullalar, furunkulozis gibi lezyonlar eşlik eder.

Pyodermalar genellikle sekonder olarak ortaya çıkar demiştik. Bu nedenle asıl primer nedene bağlı belirtilerde görülür. Çok fazla primer neden olacağı için hepsinin tek tek belirtilerini yazamıyoruz. Fakat pyodermadaki başlıca belirtiler yukarıda saymış olduğumuz belirtilerdir.

Köpeklerde Pyoderma Tedavisi

Pyodermanın nedeni bakteriler olduğu için antibiyotik tedavisi uygulanır. Fakat doğru antibiyotik seçimi burada kilit noktadır. Tabi ki bununla beraber primer nedenin belirlenip ona yönelik bir tedavi uygulanması da gerekmektedir. Bu primer nedenler dış parazit, otoimmun hastalıklar veya bir travma olabilir. Bunun için öncelikli olarak bu nedenleri kaldırmak tedaviyi daha sağlıklı hale getirecektir. Aksi takdirde sonuç alınsa bile tekrar nüks etmesi muhtemeldir.

Antibiyotik tedavisinde parentaral veya lokal olarak antibiyotik kullanılabilir. Genellikle yüzeysel, hafif pyoderma olgularında lokal antibiyotikler; daha şiddetli veya generalize olgularda ise parentaral antibiyotik kullanımı uygundur. En doğru kararı hastayı direk olarak gören ve muayenesini gerçekleştren veteriner hekim verecektir. Antibiyotik olarak çok fazla seçenek mevcuttur.

Antibiyotik ile beraber destekleyici veya deri yapısı ile tüyleri güçlendirici uygulamalarda yapılabilmektedir.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu