Cennet Papağanı (Sevda Papağanı) Bakımı ve Eğitimi

Evcil olarak evlerde en çok beslenen papağan türlerinden birisi olan cennet papağanının bakımı ve eğitimi oldukça önemlidir. Papağanın sağlıklı ve doğru bir yaşaması, sizinle ve diğer insanlar ile iyi iletişim kurması ve sorun çıkarmaması için iyi bir bakım ve eğitim gerekir. Bu konuda sizlere vereceğimiz bilgiler ile cennet papağanınızı nasıl doğru bir şekilde eğiteceğinizi ve bakımını nasıl yapmanız gerektiğini öğreneceksiniz.

Cennet Papağanı Özellikleri

Anavatanı Afrika kıtası olan bir papağan türüdür. Günümüzde evcil olarak muhabbet kuşlarından sonra en çok beslenen papağan türlerinden birisidir. Ortalama olarak yetişkin bir cennet papağanı 15 cm boya sahiptir ve küçük boyutlu papağanlar sınıfına girerler. Ağırlıkları ise ortalama 50 gramdır. İnsanlar ile iyi zor ama bağ kuran bir türdür, oldukça uysal ve sevecendir. Ortalama 10 yıl yaşamaktadır. Cennet papağanı hakkında daha fazla bilgiye sitemizden ulaşabilirsiniz. Biz asıl konumuz olan bakım ve eğitim konusuna değinelim.

Cennet Papağanı Bakımı

Aslına bakarsanız cennet papağanları çift bakılmaya daha uygun bir türdür. Eğer mümkünse çift olarak bakmak en doğru olanıdır. Eğer böyle bir şansınız yoksa kuşunuz ile daha fazla ilgilenmeli, mümkün olduğunca oyun oynama olanağı sağlamalısınız. Oyun için kafes içerisini kullanabilir veya özel bir oyun bölümü yapabilirsiniz.

Kafes ve Kafes Ekipmanları Seçimi

Birçok kuş türü için bakımın ilk aşaması uygun bir kafesin ve kafes ekipmanlarının seçilmesidir. Cennet papağanları içinde durum böyledir. Onlara uygun bir kafes seçmek kuşunuzun daha mutlu ve sağlıklı olmasını sağlayacaktır. İlk olarak kafes büyüklüğüne dikkat etmeniz gerekir. Birçok yerde kafes büyüklüğünün, kuşun kanat açıklığının en az bir buçuk katı olması gerektiği söylenir. Aslında bu bile küçük kalmaktadır. Siz mümkün olduğunca büyük kafes almaya çalışın. Ama zor durumda kalırsanız alt sınırınız kanat açıklığının bir buçuk katı olsun.

Kafes için sırada yemlik ve suluklar var. Klasik yemlikleri kullanabilirsiniz. Eğer kafeste tek bir kuş varsa iki adet yemlik yeterli olacaktır. Eğer çift olarak bakıyorsanız yemlik sayısını üçe çıkarmanızda yarar vardır. Suluk ise klasik suluklardan tek kuş için bir adet, çift kuş içinse iki adet yeterli olacaktır. Bunun dışında gaga taşı ve ballı kraker koymanızda iyi olacaktır.

Cennet papağanları oldukça oyuncu kuşlardır. Bu nedenle kafeste ona uygun oyuncaklar bulunması gerekmektedir. Salıncaklar, halatlar ve çıngıraklar onun seçebileceğiniz en iyi oyuncaklar arasında yer alır. Kafesin büyüklüğüne göre bu oyuncaklardan dilediğiniz kadar koyabilirsiniz. Dikkat etmeniz gereken en önemli husus, bu oyuncaklar kuşunuzun hareketlerini engellemesin.

Temizlik ve Hijyen

Yine kafes ve diğer kullanılan ekipmanları seçerken kolay temizlenebilir olanları ve hijyenik olanları seçmelisiniz. Kafesin altına uygun bir kağıt veya peçete yerleştirdiğiniz takdirde temizliği kolay olacaktır. Kafesin altını haftada en az 1 kez temizlemeniz gerekmektedir. Bu temizlik esnasında alta yerleştirdiğiniz malzemeyi değiştirirsiniz. Bunun yanında ayda en az bir kez tüm kafesi ve ekipmanları sıcak su ile ve uygun bir deterjan ile yıkamanız ve iyi bir şekilde durulayıp, kurulamanız gerekmektedir. Kuşunuzun sağlıklı bir yaşam sürmesi için bu oldukça önemlidir.

Bunun yanında suluklarda yer alan suyu her gün değiştirmeniz gerekmektedir. Sular mikroorganizmaların üremesi için oldukça ideal koşullardır. Kuşunuz eğer mikroorganizmaların yoğun olarak bulunduğu bu suyu içerse sağlık sorunları yaşayabilir. Bu nedenle suyu sık sık ve günde en az bir kere değiştirmelisiniz. Yemlikleri ise 2-3 günde bir kontrol ederek, yemleri yenilemenizde fayda vardır.

Cennet Papağanı Eğitimi

Eğitim sürecinin ilk aşaması kendinize alıştırmak olmalıdır. Bunun için papağan ile sık vakit geçirmek, onunla konuşmak gerekir. İlk zamanlarda sürekli olarak el ile tutmaya çalışmak doğru değildir. Bu süreç içerisinde sizi tanımasını sağlayın ve bunun içinde sık sık kafese giderek onunla konuşun.

Sonraki aşama ele, kola alıştırma olabilir. Sizi bir süre tanıdıktan sonra yavaş yavaş kafese elinizi sokabilirsiniz. Bunun için öncelikle elinize bir miktar yem alın ve siz sadece elinizi sabit tutun, kuşun kendisinin gelmesini bekleyin. Bu süreç biraz zaman alır, sabırlı bir şekilde denemeye devam edin. Bir süre sonra kuşunuz sizin elinizden yem yemeye başlayacaktır.

Artık sıradaki aşama yavaş yavaş kafes dışarısına çıkarmak olacaktır. Kafes dışarısına çıkardığınızda kesinlikle kuşu ürkütmeyin, sabırlı bir şekilde onu izleyin, yaptıklarını gözlemleyin. Artık kafeste elinize alışmıştı, elinize bir miktar yem alarak kafes dışında da elinize gelmesini bekleyebilirsiniz.

Cennet papağanlarında, aslında tüm kuşlarda eğitim bir süreçtir ve sabır gerektirir. Her bir kulun farklı bir karakteri vardır. Onunla güçlü bağlar kuracak olanlar ile sizlersiniz. Bir süre sonra zaten aranızda bir bağ olacak, ikinizde ne yapılması gerektiğini anlayacaksınız.

Cennet Papağanı Konuşur Mu?

Papağanlar konuşma özellikleri ile bilinmektedir. Bu alanda lider olan papağan bilindiği gibi amazon papağanıdır. Cennet papağanlarının ise konuşma yetenekleri pek yoktur. Eğer konuşma özelliğine sahip bir papağan türü istiyorsanız seçiminiz cennet papağanı olmamalıdır. Çok iyi bir eğitim ile bile öğrenebilecekleri ve taklit edebilecekleri kelime sayısı birkaç tanedir. Kısaca bu konuyu özetlemek gerekirse cennet papağanları konuşma yetenekleri oldukça zayıf olan ve iyi bir eğitim ile bile birkaç kelime anca öğrenebilecek olan papağanlardır.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu