Kedilerde Gebelik ve Doğum

Kedinizi çiftleştirmeyi düşünmüyorsanız ve yavrusu olsun istemiyorsanız en iyi yöntem kısırlaştırmadır. Bu çiftleşmeyi ve gebeliği önlediği gibi aynı zamanda bazı genital sistem hastalıklarının oluşma ihtimalini de azaltmaktadır. Bu kısa bilgiyi verdikten sonra kedilerde gebelik ve sonrasındaki doğum ile ilgili bilgiler verelim.

Kedilerde Gebelik Süresi Ne Kadardır?

Kedilerde gebelik; ırk, gebelik yaşı, yavru sayısı gibi bazı faktörlere göre değişse de ortalama olarak 57-66 gün arasındadır. Kaynakların birçoğunda ortalama gebelik süresi 63 gün olarak geçmektedir.

Kedilerde Gebelik Belirtileri

Kedilerde gebeliğin ilk göstergesi kızgınlık belirtilerinin ortadan kalkmasıdır. Bununla beraber diğer önemli bir belirti kedinizin meme çevresindeki tüylerinin dökülmesi, meme uçlarının şişmesidir. Şişen meme uçları aynı zamanda daha kırmızı bir renk alır. Özellikle gebeliğin 5. haftasından itibaren karnındaki değişikliği de fark etmeye başlarsınız. Karnı şişmeye başlayacaktır. Yediği mama miktarının artması da bir belirtidir. Bununla beraber sabah rahatsızlığı adı verilen belirtileri de göstermeye bu dönemde başlayacaktır.

Kedilerde gebeliği kesin olarak belirlemek için bir veteriner hekimin ultrason muayenesi yapması gerekmektedir. Ultrason muayenesi ile kesin olarak gebelik teşhisi konur. Fakat bunun içinde çiftleşme üzerinden yaklaşık olarak 20-21 gün geçmiş olması gerekmektedir. Bazen bu süre 16-17 günlere kadar düşse de 20-21 gün ideal olanıdır.

Kedilerde Doğuma Hazırlık ve Doğumun Başlangıcı

Doğuma yaklaşık olarak 12-24 saat kala kedi hazırlıklara başlar. Bazı kediler birkaç gün önceden yuva hazırlamaya başlayabilir. Doğum yapacak kedinin sessiz, sakin, biraz loş bir ortamda olması daha iyi olacaktır. Evde bakılan kediler için evin az kullanılan bir köşesine bir sepet veya yuva içerisinde bir yer hazırlanabilir. Yine bu bölgeye sık sık gitmemek, kedinizi rahatsız etmemek doğru olacaktır.

Kedilerde Doğum

Doğum sancıları başladıktan sonra ilk yavrunun gelmesi birkaç saat alabilir. Vücut ısısı normale göre 1 derece kadar düşecektir. Her yavru arasında ortalama 1 saat bir süre geçer. Bu süre bazen daha fazla sürebilmektedir ve 4 saate kadar çıkabilmektedir. Kediler doğumu yan yatarak yaparlar. Normal doğumlarda bir müdahale gerektirmez. Anne kedi göbek kordonunu çiğner ve koparır ve yeni yavrunun tüm ihtiyaçlarını yerine getirir. Yavrusunu yalayarak kurutur. Aynı zamanda plesantayı da yer. Tüm bu işlemleri yaparken tekrar hatırlatalım kedinizi rahatsız etmemeye özen gösterin. Zaten doğum ve ilk bakım bittikten sonra kedi sizi kendisi çağıracaktır.

Tabi ki doğum esnasında bazı anormallikler şekillenebilir. Kedinizin anormal derece miyavlaması, yavru sularının akmış olması gibi anormalliklerde en kısa sürede bir veteriner hekime götürmekte yarar vardır. Nadirde olsa sezeryan operasyonu gerekebilmektedir.

Kedilerde Doğum Sonrası Dönem

Dişi kedi ile beraber erkek kedi aynı evde yaşıyor ise biraz dikkatli hareket etmekte fayda vardır.

Anne sadece yavrularını emzirmek ile kalmaz onlara kendi bildiği her şeyi öğretir. Kedi yavruları kör ve sağır olarak dünyaya gelirler. Yavruların 8. günden itibaren gözleri açılmaya başlar ve 12. Günde ise gürültülere karşı reaksiyon göstermeye başlarlar. 15. Günden itibaren tam anlamı ile görür ve duyarlar.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu