Kedi ve Köpeklerde Titreme ile Kas Seğirmesi

Kedi ve köpeklerde titreme genellikle istemsizce meydana gelen ve sık karşılaştığımız bir problemdir. Titreme dediğimizde öncelikli olarak birkaç açıklama yapmakta fayda vardır. Kedi ve köpekler heyecanlandıklarında titremeye benzer bir tavır sergileyebilir. Burada kastettiğimiz bu titreme değildir, daha çok kasların seğirmesi anlamındaki titremedir. Kedi ve köpeklerde titreme ve kas seğirmesinin farklı birçok nedeni olabilir. Titremenin üşüme gibi en azından başlangıçta basit nedenleri olabileceği gibi beyin tümörü veya benzeri çok ciddi nedenleri de olabilmektedir. Bu nedenle mutlaka takip ve kontrol edilmesi gereken bir durumdur.

Kedi ve Köpeklerde Titreme Nedenleri

Titremenin basit veya çok ciddi birçok sebebi olabilir. Bu nedenle iyi bir şekilde gözlemlenmesi gerekmektedir. Titremenin süresi, şiddeti, tekrar sıklığı ve tarzı gibi durumlar altında yatan nedenin belirlenmesinde ciddi ipuçları verir.

  • Soğuk: Çok soğuk havalarda uzun süre dışarıda kalan kedi ve köpeklerde titreme görülebilir. Bu vücudun hipotermiye karşı vermiş olduğu bir tepkidir. Kedi ve köpekler donmaya karşı hassas olduklarından dikkat edilmesi gereken bir konudur.
  • Aşırı Sıcak: Özellikle sıcak havalarda direk olarak, uzun süre güneş ışığına maruz kalan kedi ve köpeklerde sıcak çarpması görülebilir. Sıcak çarpmasının belirtilerinden birisi titremedir.
  • Kas ve Eklem Sorunları: Titreme ve kas seğirmesi hareket sistemi ile alakalı bir sorundur. Bu nedenle çeşitli kas ve eklem hastalıklarında titreme görülebilir. Titreme en yaygın artrit ve dejeneratif eklem hastalığı durumlarında görülür.
  • Ağrı ve Acı: Kedi ve köpeklerin ağrı eşikleri yüksek olsa da bu ağrıya maruz kalmadıkları anlamına gelmez. Diş ağrısı, kulak ağrısı gibi şiddetli bazı ağrı olgularında titremede görülebilir.
  • Toksinler ve Zehirlenme: Titremenin en yaygın nedenlerinden birisidir. Çeşitli toksinler ile zehirlenme durumunda titreme yaygın olarak görülen bir semptomdur. Nikotin, ksilitol, ilaçlar, zehirli bitkiler veya çikolata örnek zehirlenme nedenleridir.
  • Nörolojik Sorun ve Hastalıklar: Beyni etkileyen birçok sorun titremeye neden olabilmektedir. Beyin tümörleri, beyin kanseri ve ensefalit en yaygın gördüğümüz ve titremeye neden olabilen beyin hastalıklarıdır.
  • Addison Hastalığı: Bu hastalığa aynı zamanda hipoadrenokortisizm hastalığı denilmektedir. Böbrek üstü bezinden kortikosteroid salgılarının eksikliğinden kaynaklanır ve titremeye neden olur.
  • Stres ve Endişe: Kedi ve köpeklerde strese neden olabilen her şey titremeye de sebebiyet verebilmektedir. Gök gürültülü fırtınalar, havai fişekler, aşırı gürültü, ayrılık kaygısı, sahip değişikliği, yakınını kaybetme gibi faktörler strese neden olabilir.

Kedi veya Köpeğiniz Titriyorsa Ne Yapmalısınız?

Eğer kedi veya köpeğinizde heyecan kaynaklı titreme dışında bir titreme görürseniz ya da kas seğirmeleri görürseniz vakit kaybetmeden veterinere başvurmak gerekir. Bu sorunun altında çok ciddi ve erken müdahale edilmesi gereken hastalıklar yatabilmektedir. Bu nedenle hızlı bir şekilde nedeni belirlemek çok önemlidir. Veteriner hekim sizden alacağı anamnez (hasta hakkında detaylı bilgi) sonrasında genel muayene yapacaktır. Bunun yanında tam kan sayımı, serum biyokimyasal paneli, idrar tahlili, dışkı muayenesi, röntgen ve ultrason gibi yardımcı tanı yöntemlerinden de faydalanabilir.

Altında yatan nedene göre birçok farklı tedavi seçeneği gündeme gelebilmektedir. Hipotermi, sıcak çarpması veya zehirlenme gibi bir durum varsa hemen müdahale edilmesi gerekmektedir. Bunun dışındaki nedenlerde ise nedene göre bazı medikal ve cerrahi tedavi seçenekleri düşünülecektir. Ağrı kaynaklı sorunlarda ağrı kesici ilaçlar ve ağrıya neden olan ana faktörün (diş çekilmesi, kanal tedavisi veya dolgu, kulak iltihabının tedavisi gibi) tedavi edilmesi gerekir. Beyin tümörü ve kanser gibi bir durum söz konusu ise kemoterapi ve cerrahi yöntemler kullanılabilir.

Sık Sorulan Sorular

Kedim Neden Titriyor?

Başta üşüme kaynaklı olmak üzere kedilerde titremenin altında birçok neden yatabilir. Vücut ısısının düşmesi, çeşitli sağlık problemleri, beyin hasarı ve beyin hastalıkları, zehirlenmeler titremenin başlıca nedenleridir.

Köpeğim Neden Titriyor?

Köpekler heyecanlandıklarında titreme benzeri bir durum sergiler. Fakat asıl titremenin altında üşüme, vücut ısısının düşmesi, sıcak çarpması, zehirlenme, toksik maddeler gibi durumlar söz konusudur.

Üşüyen Köpek Titrer Mi?

Üşüme ile beraber vücutta ısı dengesi bozulmaktadır. Vücut ısısını koruyabilmek için çeşitli tepkiler verir. Titremede bu tepkilerden birisidir. Yani üşüme neticesinde titreme görülür.

Yavru Kedilerin Titremesi Normal Mi?

Herhangi bir yaş, ırk, cinsiyette kedinin titremesi normal değildir. Yavru kediler özellikle üşümeye karşı daha hassas olduklarından üşüme kaynaklı titreme sık görülür. Bu normal bir durum değildir ve nedenin belirlenerek müdahale edilmesi gerekir.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu