Kedi ve Köpeklerde Aşırı İdrar Yapma ve İdrara Çıkma

Kedi ve köpeklerde sık idrar yapma sorunu karşımıza yaygın olarak çıkmaktadır. Aşırı şekilde idrar yapma durumuna poliüri ismi verilir ve çoğunlukla polidipsi yani aşırı su tüketimi ile bağlantılıdır. Bu durum kedi ve köpeklerde çeşitli nedenlere bağlı olarak ortaya çıkabilir. Doğrudan aşırı idrar yapmaya sebep olan hastalıklar ve sorunlar olduğu gibi dolaylı yoldan bu belirtiye neden olan hastalık ve sorunlarda söz konusudur.

Kedi veya köpeğinizde aşırı idrar yapma sorunu varsa bu sorunun ne kadar ciddi olduğu nedeni ile direk olarak ilişkilidir. İdrar kesesi şişmesi veya tıkanması gibi acil durumlar buna sebebiyet verebilir. Bunun yanında bu sorunun genellikle idrar yolu enfeksiyonlarına bağlı olduğunu da söylemek gerekir.

Aşırı İdrar Yapma ve İdrara Çıkma Nedenleri

İdrar Yolu Enfeksiyonları

İdrar yolu enfeksiyonları kedi ve köpeklerde aşırı işemenin en yaygın nedenidir. İdrar yolları böbrekler ile başlar, üreter, idrar kesesi ve üretra ile devam eder. İdrar yolunun herhangi bir bölgesindeki enfeksiyon durumu (genellikle böbrek veya idrar kesesi) aşırı idrar yapmaya sebebiyet verebilir. Bununla beraber görülen belirtiler arasında; idrarda kan, idrar yapmada zorlanma, sık sık idrar yapmaya yeltenme ama damla damla idrar yapma sayılabilir. İdrar yolu enfeksiyonlarının tedavisindeki başarı oranı hastalığın şiddeti ile alakalıdır. İlerlemiş vakalar böbrek yetmezliğine sebebiyet vereceği için çok daha ciddidir. Enfeksiyonu gidermek için antibiyotikler başlıca kullanılan ilaçlardır. Bunun dışında diüretik ilaçlar ve sıvı tedavisi kullanılabilir.

Mesane Şişmesi ve Tıkanıklıklar

Mesanede şişme genellikle herhangi bir nedenle idrar çıkışı engelleniyorsa karşımıza çıkar. Tıkanıklığın nedeni bir taş veya tümör olabilir. Tıkanıklık durumunda kedi veya köpeğin idrarının çok az bir kısmı tıkanıklığı geçebilir. Bu durumda kedi veya köpeğiniz çok sık idrara çıkar ve her seferinde çok az miktarda idrar yapar.

Tıkanıklıklar kedi ve köpekler için çok tehlikelidir ve kısa sürede böbreklerin iflas etmesine bile neden olabilir. Acil bir şekilde tıbbi müdahale gerektirir. Tıkanıklığın giderilmesi veya mesanenin boşaltılması bir sonda veya kanül aracılığı ile yapılabilir. Tabi ki altında yatan ana nedeni çözmek için genellikle cerrahi yöntemler uygulanır.

Şeker Hastalığı

Eğer kedi veya köpeğiniz kronik diyabet hastalığına yakalanmışsa, diyabetli bir kedi veya köpek idrarını konsantre edemez ve bu nedenle sık bir şekilde idrara çıkar.

Homonal Dengesizlik

Kısırlaştırılmış dişi köpeklerde ortaya çıkan spay inkontinans sorunu sık idrara çıkmanın önemli bir nedenidir. Bu durumda, köpeğiniz üretra kaslarının korunmasına yardımcı olan östrojendeki azalma nedeniyle mesanesini kontrol edemeyebilir. Östrojen seviyeleri düştüğünde, köpeğiniz farkında olmadan idrar yapabilir. Bu durum, düşük testosteron nedeniyle kısırlaştırılmış erkeklerde de ortaya çıkabilir, ancak bu çok daha nadir olarak görülür.

Cushing Hastalığı

Cushing hastalığı, kedi veya köpeğinizin vücudunun diğer sistemlerinde sorunlara yol açabilecek steroidleri aşırı üretmesidir. Görülebilecek diğer semptomlar arasında tüy dökülmesi, nöbetler ve uyuşukluk hali yer alır.

Aşırı İdrar Yapma ve İdrara Çıkma Tedavisi

Aslında yukarıda nedenleri yazarken kısa kısa tedavi konusuna da değinmiş olduk. Kedi ve köpeğinizin sık bir şekilde idrara çıktığını fark ederseniz altta yatan nedenin araştırılması gerekir. Veteriner hekime doğru ve detaylı bir şekilde vereceğiniz bilgiler sorunun teşhisinde önemlidir. Genellikle muayene ve bazı laboratuvar testleri yapılır. Hemogram, kan biyokimyasal profili ve idrar testleri yapılan laboratuvar testleri arasındadır. Bunun yanında röntgen, ultrason ve diğer görüntüleme yöntemleri de nedenin belirlenmesinde yardımcı olabilir.

Sağlıklı bir beslenme programı ve düzenli egzersiz kedi ve köpeklerde sağlığın korunması için oldukça önemli olan faktörlerdir. Eğer kedi veya köpeğinizde bir anormallik tespit ederseniz en kısa sürede veterinere başvurmanız gerekir. İdrar yolları ile ilgili sorunları engellemek için evde beslenen köpeklerin düzenli ve sık aralıklar ile idrara çıkarılması ve kedilerin tuvalet kabına rahatlıkla ulaşabilmesi önemlidir.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu