Bir Kedinin Aylık Masrafı Ne Kadar Tutar? (2021 Güncel)

Kedi sahiplenenlerin veya sahiplenmek isteyenlerin merak ettiği konuların başında kedinin aylık ve yıllık masrafları gelmektedir. Her ne kadar evcil hayvan ve kedi sevgisi ağır basıyor olsa da; kedinin sağlıklı bir şekilde bakılması ve beslenmesi için birazda masraf gerekmektedir. Özellikle yeni kedi sahiplenecek olanlar bu konuyu iyi bilmeli ve buna göre kedi sahiplenmelidir. Aksi takdirde hayal kırıklıkları ve olumsuz sonuçlar meydana gelebilir.

Aslında insanlardaki durum kediler içinde geçerlidir. Yani bir insanın günlük besin ihtiyacını karşılaması için belirli oranlarda enerji, karbonhidrat, protein, yağ, vitamin ve mineral alması gerekmektedir. Günlük ihtiyacı olan tüm besin maddelerini ve diğer masraflarını 50 Türk Lirasına da karşılayabilir, 500 Türk Lirasına da karşılayabilir. Diğer bakım koşulları içinde bu geçerlidir. Yani 1000 Türk Lirası kiraya sahip bir evde de yaşayabilir, 5000 Türk Lirası kiraya sahip evde de yaşayabilir. Yani temel ihtiyaçları uygun şekilde karşılamak için bütçe farklı olabilir. Kediniz içinde temel ihtiyaç malzemelerinde seçenek çoktur. Önemli olan kedinizin bakımını ve beslenmesini uygun bir şekilde yapıyor, yaptırıyor olmanız.

Kedi İçin Başlangıç Masrafları

Yeni bir kedi sahiplenecek olanlar için başlangıçta bazı temel ihtiyaçlar ve masrafları vardır. Bunların birçoğu tek seferlik olarak alınır ve ömür boyu kullanılabilir. Bazılarının ise belirli aralıklar ile değiştirilmesi ya da yenilenmesi gerekebilir.

Kedi Temel Bakım Ürünleri

Burada kediniz için tekrarlanmayan ve başlangıçta alınması gereken bazı ürünleri vereceğiz. Oldukça fazla seçeneğe sahip olduğunuzu şimdiden belirtmek isteriz.

Mama ve Su Kabı

Kedinizin önünde sürekli olarak taze mama ve su olmalıdır. Bunun içinse uygun malzemeden üretilmiş bir mama ve su kabı gerekir. Bu konuda seçenekler o kadar fazladır ki binler ile hatta on binler ile ifade edebiliriz. Seramik, çelik, cam ve plastik seçenekleri ile otomatik seçenekleri mevcuttur. Fiyat aralığı ise 10 TL ile 1500 TL arasında değişmektedir. Şunu söylemek isteriz. İdeal bir mama ve su kabı için 50-100 TL arasında bütçe ayırmanız oldukça yeterli olacaktır. Burada sizin alım gücünüz ve ekonomik durumunuz önemlidir. Hatta ekonomik durumunuz yoksa kendi kullandığınız bir kabı kediniz içinde ayırabilirsiniz.

Tuvalet Kabı

Kediler idrar ve dışkılarını kediler için hazırlanmış olan kum ve benzeri bazı ürünlere yaparlar. Bu altlık malzemesi veya kum bir kabın içerisinde bulunmalıdır. Bunun içinde oldukça fazla seçenek vardır. Açık, kapalı ve otomatik tuvalet kapları başlıca seçeneklerdir. Açık tuvalet kapları 40-150 TL, kapalı tuvalet kapları 70-300 TL ve otomatik tuvalet kapları ise 250-2000 TL arasında değişmektedir. İdeal olan ve uzun ömürlü bir tuvalet kabı için önerdiğimi bütçe ise 150 TL’dir.

Bakım ve Eğlence Ürünleri

Kedinizin bazı bakım gereksinimleri vardır. Bunlar arasında öncelikli olarak tüylerin fırçalanmasını söyleyebiliriz. Kedinizin özellikle orta ve uzun tüylü bir ırk ise tüylerinin düzenli olarak fırçalanması gerekir. Bunun için bir fırça alabilirsiniz. Fırçanın farklı özelliklere sahip çeşitleri vardır. Fiyatları 20-200 TL arasında değişir. Tırnaklarını kesmek için tırnak makası alabilirsiniz. Harcayacağınız para ortalama 20-50 TL’dir. Bunun dışında ihtiyaca göre yatak, oyuncaklar, tırmalama tahtası gibi ürünler alabilirsiniz. Bu ürünleri ekonomik durumunuza göre kendinizde yapabilirsiniz. Yine kediniz için hazır oyuncaklar alabileceğiniz gibi kendinizde oyuncaklar yapabilirsiniz. Bakım, eğlence ve oyuncaklar içinse 50-200 TL arası bir masraf yeterli olacaktır.

İdeal Başlangıç Masrafı

  • Mama ve Su Kabı: 50 TL
  • Tuvalet Kabı: 150 TL
  • Bakım Ürünleri: 100 TL
  • Oyuncaklar: 50 TL

Yeni bir kedi sahiplenecek olanlar için uzun süre kullanacakları temel başlangıç ihtiyaçları bunlardır.

Aylık Mama ve Kum Masrafı

Kedi Mama Masrafı

Kedinizin sabit masraflarının başında mama ve kum masrafı gelmektedir. Mama ve kum konusunda seçenekler oldukça fazladır. Ekonomik sınıf mamaların 3 kilogram fiyatı 50 TL civarındayken, kaliteli mamalarda bu rakam 400 TL’ye kadar çıkabilmektedir. Normal bir kedinin günlük mama tüketim miktarı yaklaşık 50 gramdır. Yani bir kedi 1 aylık süreçte yaklaşık olarak 1,5 kilogram mama tüketir. Tabi ki 1,5 kilogramlık paket yerine 5 kg veya 10 kg’lık paketler tercih ederseniz daha ekonomik olacaktır. Örnek olması açısından ve bir kedinin yaklaşık 1 aylık tüketimi olduğundan dolayı bazı mamaların 1,5 kilogramlık fiyatlarını aşağıda veriyoruz.

  • Proplan 1,5 Kg Kitten Tavuklu: 180 TL
  • Proplan 1,5 Kg Kısırlaştırılmış Somonlu: 180 TL
  • Advance Kitten 1,5 Kg: 200 TL
  • ND Kitten 1,5 Kg: 200 TL
  • Reflex Plus 1,5 Kg Gourmet Tavuklu Yetişkin: 85 TL
  • Bonnie Kısırlaştırılmış Tavuklu Kedi Maması 1,5 Kg: 50 TL
  • Petline Natural Premium Kısırlaştırılmış Kedi Maması 1,5 Kg: 120 TL
  • Hiill’s Science Plan Kısırlaştırılmış Tavuklu Kedi Maması 1,5 Kg: 160 TL
  • ND Tahılsız Tavuklu ve Narlı Yavru Kedi Maması 1,5 Kg: 160 TL
  • Royal Canin Kitten 2 Kg Yavru Kedi Maması: 180 TL
  • Golosi Ton ve Somon Balıklı Yetişkin Kedi Maması 1,5 Kg: 40 TL

Yukarıda sıraladığımız mamalar yaptığımız bazı araştırmalar ile ortaya çıkan mamalardır. Fiyatlar birkaç sitenin ortalaması alınarak yazılmıştır. Kampanya gibi durumlarda fiyatlarda değişiklikler olabilir.

Kedi Kum Masrafı

Kediniz için bentonit, silika, çam peleti gibi çeşitli malzemelerden üretilmiş olan altlık malzemesini kullanabilirsiniz. Aylık olarak ne kadar bu malzemelerden kullanacağınız kedinizin fizyolojisi, izin temizlik anlayışınız ve ürünün kalitesi ile direk olarak orantılıdır. Fakat ortalama olarak bir kedi aylık 10-20 litre arasında bu malzemelerden kullanır. Bunu göz önünde bulundurarak bazı markaların fiyatları aşağıda verilmiştir.

  • Ever Clean Extra Strong Ekstra Güçlü Topaklanan Kokusuz Kedi Kumu 10 Lt: 200 TL
  • Clear Cat Marsilya Sabunu Kokulu Kedi Kumu 10 Lt: 25 TL
  • Magicsand Lavanta Kokulu Kedi Kumu 10 Lt: 20 TL
  • Proline Marsilya Sabunu Kokulu Bentonit Topaklaşan Kedi Kumu 5 Lt: 25 TL
  • Lindocat Bebek Pudralı Topaklaşan Kedi Kumu 10 Lt: 25 TL
  • Reflex Box Granul Active Carbon Kedi Kumu 10 Lt: 50 TL
  • SaniCat Marsilya Sabun Kokulu Bentonit Kedi Kumu 10 Lt: 45 TL
  • Reflex Kokusuz Süper Hızlı Topaklanan Kedi Kumu 10 Lt: 50 TL

Yukarıda gördüğünüz gibi fiyatlar oldukça değişkendir. Bu ürünleri kullananların yorumlarına bakarak veya deneyerek test edebilirsiniz.

Kedinin Veteriner Masrafı

Kedinizin sağlıklı bir şekilde yaşamını sürdürmesi ve sizin de sağlığınız için aşılar ile iç ve dış parazit uygulamaları oldukça önemlidir. Kedinize yıllık olarak bazı aşıları yaptırmanız ve her 3 ayda bir kez (veteriner hekim başka bir öneride bulunmadığı sürece) iç ve dış parazit uygulamalarını yaptırmanız gerekmektedir. Bu konu ile alakalı “2021 Yılı Kedi Aşı Ücretleri ile İç ve Dış Parazit Uygulaması Fiyatları” konumuzda daha detaylı bilgiler bulabilirsiniz.

Kedinin Yıllık Aşı Masrafı

  • Karma Aşı: 120 TL
  • Kuduz Aşısı: 100 TL
  • Lösemi (FeVL) Aşısı : 120 TL

Eğer yavru bir kedi sahibiyseniz ve ilk aşıları yapılacaksa karma aşı ve lösemi aşısı birden fazla doz olarak yapılabilir.

Bunun yanında iç ve dış parazit uygulamaları her 3 ayda bir kez yapılır. Bu uygulamaların fiyatı ise toplamda 100-120 TL arasındadır.

İlgili Makaleler

3 Yorum

  1. Aslında o kadar masraflı olmadığını anlamaları için fiyatlarını görmesini sağlayabilirsin ya da kedinin ihtiyaçları için para biriktirebilirsin. Tek temel ihtiyaçları kum ve mamadır.

  2. Kendi harçlıklarınla paranı biriktirip ailenin ilgisini çekmesini sağlayabilirsin. İnternette bir sürü öneri var. Bende işe yaradı ama kardeşim daha 2 buçuk yaşında olduğundan 1 buçuk yıl sonra sahipleneceğiz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu