Sık Görülen Kanarya Hastalıkları ve Tedavileri

Tüm canlılarda olduğu gibi kanaryalarda da çeşitli sorunlar ve hastalıklar görülebilmektedir. Bazıları basit bir şekilde tedavi edilebilirken bazıları ciddi sorunlar ortaya çıkarabilmektedir. Özellikle kanarya besleyenlerin bazı sorunları ve hastalıklar bilmesinde yarar vardır. Aynı zamanda bu tarz sorun ve hastalıklar ile karşılaşıldığında ne yapılması gerektiğinin bilinmesi sorunun çözümü ve kanaryanın sağlığı için oldukça önemlidir. Bu konumuzda sizlere kanaryalarda sık görülen semptomlardan, hastalıklardan ve sorunlardan, ayrıca bunların çözüm yollarından ve tedavisinden bahsedeceğiz.

Kanaryalarda İştahsızlık

İştahsızlık durumunda kanaryanız yem yemeye karşı isteksizdir. Normale göre ya az yem diyordur ya da hiç yem yemiyordur. Genellikle iştahsızlık sorunu ile beraber halsizlik, durgunluk ve çevreye karşı ilgisizlikte görülür. İştahsızlığın birçok nedeni olabilmektedir. Yem değişikliği, tek tip yem ile besleme ve birçok hastalık durumunda görülebilir.

Tedavisi nedene göre değişiklik göstermektedir. Genel olarak bir değerlendirme yaptığımızda kanaryalara çeşitli yemlerin sunulması ve istediği yemi seçmesi önemlidir. Ayrıca ara ara yeşillikler ve meyveler kanaryalara verilmelidir. Mümkünse farklı yem türleri karıştırılarak veya ayrı kaplara konularak kanaryalara verilebilir. Eğer bir hastalık nedeni ile iştahsızlık ortaya çıkmış ise bu hastalığa yönelik bir tedavi gerekmektedir.

Kanaryalarda Halsizlik

Bu durumda kanarya eski canlılığını kaybetmiştir. Hareket etmek istemez, eskiye göre ötüş sayısı azalmıştır veya hiç ötmez. Güçsüz bir hal almıştır ve genel olarak canlılığını kaybetmiştir. Genellikle yeme karşı ilgisi azalmıştır, yani iştahsızlık durumu da gözlenir. Halsizliğin bakım, besleme ve hastalıklar ile ilişkili nedenleri olabilmektedir. Kötü kafes koşulları, tek tip ve yetersiz beslenme, stres, soğuk algınlığı, astım, sindirim sistemi enfeksiyonları önemli nedenler arasında yer almaktadır. Bunlar dışında birçok hastalık yine halsizlik yapmaktadır.

Bu tarz bir sorun ile karşılaşmamak için veya sorunun çözümü için; öncelikli olarak bakım koşullarına hijyene dikkat etmek gerekir. Kafesler temiz ve hijyenik olmalıdır. Ayrıca az önce bahsettiğimiz beslenme koşullarına dikkat etmeniz gerekir. Eğer bir hastalıktan kaynaklı ise veteriner hekim tarafından hastalığın tespiti ve uygun tedavi protokolünün belirlenmesi gerekmektedir.

Kanaryalarda Kanamalar ve Kırıklar

Kanama ve kırıklar genellikle travmalar sonucunda ortaya çıkan problemlerdir. Kanaryanın kanadığını, ayağını veya farklı bir yerini herhangi bir yere çarpması sonucu ortaya çıkmaktadır. Kanamalar zaten dışarıdan rahatlık ile tespit edilebilmektedir. Kırıklar ise çoğunlukla ayaklarda ve kanatlarda görülür. Topallama veya kanadın düşmesi şeklinde dışarıdan tespit edilebilir.

Eğer bir kanama durumu oluşmuş ise bölgeye steril gazlı bez ile tampon uygulanabilir. Kanama durduktan sonra bölgeye antiseptik solüsyonlar uygulanabilir. Kırık durumlarında ise bölgeyi mümkün olduğunca sabit tutarak en kısa sürede veteriner hekime götürmekte fayda vardır. Röntgen çekildikten sonra kırığın yeri ve türüne göre çeşitli tedavi yöntemleri uygulanabilmektedir.

Kanaryalarda İshal

İshal tüm canlılarda olduğu gibi kanarya kuşlarında da sık gördüğümüz sindirim sistemi problemlerinden birisidir. Mikrobiyal yani mikroorganizma kaynaklı olanlar ve olmayan şeklinde 2 kısma ayrılabilir. Mikrobiyal olmayan ishaller genellikle beslenme ile ilişkilidir. Ayrıca üşütme gibi durumlarda da ortaya çıkabilir. Mikroorganizmaların neden olduğu ishallerin ise altında farklı nedenler yatabilmektedir. Bazen direk olarak mikroorganizmanın alınması neden olur. Bazen ise bağışıklığın düşmesi sonucunda vücuttaki mevcut mikroorganizmalar enfeksiyon ve ishal oluştururlar. İshal durumu özellikle su kaybı açısından önemlidir.

Eğer mikroorganizma kaynaklı olmayan bir ishal varsa; çeşitli beslenme diyetleri uygulanabilir. İshal durumunda kanaryalara mama veriyorsanız yumurtasız olmasına özen gösterin. Ayrıca yulaf verilebilir. Yine patates ishal durumunda faydalı besinlerden birisidir. Marul gibi yeşillikler su kaybını telafi etmek için değerlendirilebilir. Mikroorganizma kaynaklı olanlarda ise veteriner hekim önerisi ile uygun bir antibiyotik kullanılmalıdır.

Kanaryalarda Bronşit

Bronşit sık görülen solunum sistemi problemlerinden birisidir. Sık sık nefes alma, solunum güçlüğü, soluk alırken hırıltılı bir ses duyulması önemli belirtileri arasındadır. Aynı zamanda özellikle hastalığın ilk aşamalarında vücut ısısında artış görülebilir. Şiddetli üşütme ve bazı mikroorganizmalar bronşite neden olabilmektedir. İleri aşamadaki nezle ve soğuk algınlığı yine bronşite neden olabilmektedir.

Tedavisinde öncelikli olarak kanaryayı uygun bir yere almak gerekmektedir. Rüzgar almayan ve nispeten sıcak bir ortam iyi olacaktır. Veteriner hekim tavsiyesi ile vitamin takviyesi yapılması gerekebilir. Yine uygun bir antibiyotik tedavide kullanılabilmektedir. Nebülizatör ile çeşitli solunum sistemini destekleyici uygulamalar yapılabilmektedir. Ayrıca kanaryanın ağzına bir damla bal damlatarak ve ilaçlı suları daha rahat alması sağlanabilir.

Resim: Tüylerinde kabarma görülen, hasta bir kanarya görülüyor.

Kanaryalarda Soğuk Algınlığı

Kanaryalar oldukça duyarlı olan canlılardır. Onlar için en uygun sıcaklıklar 23-24 derece civarıdır. Ani ısı değişiklikleri ve rüzgar kanaryaları olumsuz etkilemektedir. Bu tarz durumlarda soğuk algınlığı görülür. Ayrıca soğuk su ile banyo yaptırmak veya banyo sonrası soğuk, rüzgarlı bir ortama alınması bu durumu tetikler. Soğuk algınlığı durumunda genellikle tüylerde kabarma, bir köşeye çekilip orada bekleme, gözlerde kapanma, uyuklama, iştahsızlık ve halsizlik görülür. Aynı zamanda şiddetli olgularda karın bölgesindeki deride renk değişiklikleri ve rengin daha koyu bir hal alması görülebilir. Soğuk algınlığı tedavi edilmezse bronşit gibi daha ciddi sorunların ortaya çıkmasına neden olabilir.

Tedavisinde öncelikli olarak kanaryaya uygun ısı sağlamak gerekmektedir. Aynı zamanda rüzgar almayan ve ısı değişikliği minimum düzeyde olan bir ortam sağlanmalıdır. Bunun dışında vitamin ve bağışıklık sistemini güçlendirici takviyeler yapılabilir. Veteriner hekim önerisi ile antibiyotik kullanılabilir.

Kanaryalarda Nezle

Bu sorun gözlerde ve burunda akıntı ile kendisini göstermektedir. İleri aşamalarda gözlerde kapanma ve solunum problemleri görülebilmektedir. İlk aşamalarda önlem alınmazsa ve gerekli tedaviler yapılmazsa daha şiddetli bir hal alır, vücut ısısı yükselir. Üşütme, rüzgar hazırlayıcı nedenler arasındadır. Aynı zamanda kanaryalar arasında bulaşma söz konusu olabilmektedir.

Tedavisinde öncelikli olarak uygun bir ortama alınmalıdır. Eğer ortamda başka kuşlar varsa, bunların uzaklaştırılmasında ve ayrı ortamlarda tutulmasında yarar vardır. Genel olarak vitaminleri, bağışıklık sistemini destekleyici ilaçlar, solunumu destekleyici ilaçlar ve antibiyotikler tedavisinde kullanılmaktadır.

Kanaryalarda Ses Kısıklığı

Bu durum genellikle solunum sistemi hastalıklarından kaynaklı olarak ortaya çıkmaktadır. Soğuk algınlığı, nezle, bronşit başlıca nedenleri arasındadır. Aynı zamanda aşırı ötme sonucunda ses tellerinin fonksiyonunun bozulması, beslenme hataları, stres, korku diğer nedenler arasında sayılabilmektedir. Kuşun ötüşü azalır, ses kısılır veya ötüş tamamen durabilmektedir.

Burada nedene göre tedaviler farklıklar göstermektedir. Bronşit, nezle, soğuk algınlığı gibi solunum yolları problemlerini tedavisinden yukarıda bahsetmiştik. Ses tellerinin fonksiyonunun bozulması durumunda ise ses tellerini dinlendirmekte fayda vardır. Bunun için herhangi bir uyarıcının (başka kuşlar, ayna, sesler gibi) olmadığı sessiz bir ortamda tutulması iyi olacaktır. Yine vitamin takviyesi yapılabilir.

Kanaryalarda Aşırı Yağlanma

Genellikle dengesiz, aşırı ve yanlış besleme sonucunda ortaya çıkan bir durumdur. Protein ve yağ bakımından zengin besinlerin verilmesi, unlu gıdaların gereğinden fazla verilmesi, mama ağırlıklı besleme önemli nedenler arasındadır. Ayrıca hareket yetersizliği durumunda da aşırı yağlanma görülebilmektedir. Genellikle küçük kafeslerde bakılan kanaryalarda hareket yetersizliği görülmektedir.

Önlem olarak öncelikle beslenme programını gözden geçirmekte fayda vardır. Uygun bir beslenme programı seçilmelidir. Bol miktarda yeşillik ve meyve vermek faydalıdır. Kanaryanın rahatlıkla ve bol bol hareket edebileceği bir kafes seçilmelidir.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu