Balıklarda Erythrodermatitis Hastalığı

Balıklarda görülen bakteriyel hastalıklardan birisi erythrodermatitis hastalığıdır. Hastalığa Aeromonas ve Pseudomonas türündeki bakteriler neden olur. Hastalık deri üzerinde kırmızı renkli, açık yaralar meydana gelmesi ile karakterizedir. Hastalık oldukça yavaş bir seyir izler. Bu nedenle başlangıçta tespit etmek ve görmek çok mümkün olmayabilir. Artık yaraların belirgin hale gelmesi ile tespit edilir. Bu süreçte ise yaklaşık 15-20 gün geçmiş olur. Bu hastalık özellikle ilkbahar ve yaz aylarında, su sıcaklıklarının yüksek olduğu zamanlarda görülür.

Balıklarda Erythrodermatitis Belirtileri

En büyük belirti deri üzerinde yer alan açık yaralardır. Bu yaralar genellikle taze kandan kaynaklı olarak açık kırmızı renktedir. Boyutları ise oldukça farklılık gösterebilir. Birkaç mm’lik olabileceği gibi çok büyük yaralarda görülebilmektedir. Yaralar ilk aşamalarda küçük bir lezyon şeklindedir. Fakat bu dikkate alınıp, teşhis edilip tedaviye başlanmazsa yara büyüyerek açık yara haline gelir. Bir süre sonra yarada irinde oluşur. Lezyonlar tüm vücutta görülebilmesine karşın çoğunlukla gövdenin yan taraflarında ve kuyruk yüzgecinin birleşim noktasında daha sık görülür. Bununla birlikte balıklarda genel olarak bir durgunluk, halsizlik ve iştahsızlık söz konusudur.

Hastalıkta ilerleyen dönemlerde sekonder olarak bakteriyel enfeksiyonlar ve mantar enfeksiyonları da şekillenebilmektedir.

Balıklarda Erythrodermatitis Tedavisi ve Kontrolü

Tedavide öncelikli olarak su sıcaklığına dikkat edilmelidir. Su sıcaklığı normal seviyelerin birkaç derece altında tutulabilir. Bundan sonra yapılması gereken ise antibakteriyel tedavidir. Bunun için veteriner hekimlerin önerdiği bir antibiyotik ile uygun şekilde tedaviye başlanabilir. Tedavi süreci biraz uzundur. Tam anlamı ile iyileşme için yaklaşık 1 ay geçmesi gerekmektedir.

Özellikle sıcak yaz günlerinde su sıcaklıklarının yükselmesi mikroorganizmaların daha hızlı ve kolay üremesine sebebiyet verir. Bu nedenle bu dönemlerde su sıcaklıklarına biraz daha fazla özen gösterilmeli ve uygun sıcaklıklarda tutulmaya çalışılmalıdır. Aynı zamanda akvaryumlara yeni alınan balıklar karantina sürecinden geçirildikten sonra ana tank içerisine eklenmelidir.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu