Kedilerde İştahsızlık Nedenleri ve Tedavisi

Kedilerde iştahsızlık, insanlarda da olduğu gibi oldukça sık görülen bir durumdur ve birçok faktörden dolayı ortaya çıkabilir. İştahsızlığa neden olan faktörlerden bir kısmı ciddi olmasa da, büyük çoğunluğu ciddi bir hastalık veya problemin habercisidir. İştahsızlık; kedinin hiçbir şekilde besin tüketmemesi ya da normale göre çok daha az besin tüketmesi olarak tanımlanabilir. İştahsızlık tüm canlılar için önemli bir sorun olmakla beraber kediler iştahsızlığa karşı çok daha duyarlıdır ve besin tüketmediklerinde kısa süre içerisinde çoklu organ yetmezlikleri ortaya çıkabilir.

Kedilerde İştahsızlık Nedenleri

Kedilerde iştahsızlığa neden olan çok fazla faktör ve hastalık vardır. Bulaşıcı hastalıklar, otoimmun hastalıklar, iç parazitler, ağız ve diş sorunları, solunum ve sindirim sistemi hastalıkları, sinir sistemi hastalıkları, endokrin sistem hastalıkları ve diğer birçok doku ve organı etkileyen hastalık iştahsızlığa neden olabilir. Hatta bazı istisnai hastalıkları göz ardı edersek bu tür hastalıkların hemen hemen hepsi iştahsızlığa neden olur.

Kedilerde yaşın ilerlemesi ile beraber iştahsızlık problemleri baş göstermeye başlayabilir. Bu tarz durumlarda genellikle yeme tamamen kesilmez ama kısmen azalır. Ayrıca kalp yetmezliği, bazı ilaçlar ve toksinler de iştahsızlığa sebebiyet verir.

Bunun yanında iştahsızlığın psikolojik nedenleri de vardır. Depresyon ve strese neden olan tüm faktörler iştahsızlığa da neden olabilir. Ortam değişikliği, sahip değişikliği, eşini kaybetme, arkadaşını kaybetme, aşırı gürültülü ortam, aşırı sesli ortam gibi birçok faktör stres sebebi sayılır.

Kedilerde İştahsızlık Belirtileri

Bu konu üzerinde çok fazla durmaya gerek yok. Kedinin hiç besin tüketmemesi veya tükettiği besin miktarının azalması iştahsızlığın belirtisidir. Fakat altında yatan sebebe göre farklı birçok belirtide ortaya çıkacaktır. Eğer iştahsızlık devam ederse bu seferde kilo kaybı, halsizlik gibi vücudun doğal tepkileri meydana gelecektir. İştahsızlık ile beraber genellikle aşağıdaki belirtiler yaygın olarak görülür.

  • Halsizlik ve depresyon
  • Kilo kaybı
  • Yüksek ateş
  • Ağrı ve acı hissetme
  • Karın şişmesi
  • Nefes alıp vermede zorlanma
  • Gözlerde kızarıklık ve değişiklikler
  • Organ büyüklüklerinde değişiklikler
  • Sarılık

Kedilerde İştahsızlık Teşhis ve Tedavi

Bu durumun altında yatan yüzlerce hatta binlerce farklı sebep olduğundan dolayı, altında yatan sebebi bulmak her zaman kolay olmayabilir. Buradaki en önemli konu anamnezdir. Yani kedinin geçmişi ve hastalık süreci ile alakalı kedi sahibinin vereceği bilgiler dikkatle dinlenmeli ve değerlendirilmelidir. Bunun yanında yapılacak olan muayene ile faktörler elenir ve sonuca yaklaşılır. Yapılacak olan kan tahlili, röntgen, idrar tahlili, endoskopi gibi yardımcı tanı yöntemleri ile neden belirlenir.

Tedavi altında yatan nedene göre farklılık gösterecektir. Bu konu hakkında çok fazla detay vermemiz mümkündür değildir. Altında yatan etken veya faktöre göre binlerce farklı medikal veya cerrahi tedavi yöntemi uygulanabilir. Eğer iştahsızlık birkaç günden uzun süredir devam ediyorsa veteriner hekiminiz muhtemelen damardan serum uygulaması yapacak ve bu esnada diğer tanısal testlerine devam edecektir. Ayrıca bu sorundan sonra veteriner hekiminiz farklı bir beslenme ve diyet programı önerebilir.

Öneriler ve Dikkat Edilmesi Gerekenler

  • Kedilerde iştahsızlık oldukça önemli bir sorundur ve böyle bir problem ile karşılaştığınızda en kısa sürede veteriner hekime başvurmanız gerekir.
  • Kedinizi iştahsızlık ile ilgili olarak bir veteriner sağlık kuruluşuna götürdüğünüzde mutlaka en küçük detayı bile veteriner hekime bildirin.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu