Dişi Kedilerde Vajinal Akıntı

Dişi kedilerde vajinal akıntı sık karşılaşılan bir durumdur. Vajinal akıntı vajinadan normal olmayan mukus, kan, irin gibi sıvıların çıkmasını ifade etmektedir. Bu durumun altında birçok farklı sebep yatmaktadır ve bu sebeplerden büyük kısmı ciddidir ve kısa süre içerisinde tedaviye başlanması gerekir. Vajinal akıntı tüm yaştaki ve ırktaki kedilerde görülebilmektedir. Özellikle yetişkin kedilerde ve kızgınlık döneminde ve hemen sonrasında daha yaygın görülür.

Kedilerde Vajinal Akıntı Nedenleri

Kedilerde vajinal akıntıya neden olabilecek birçok farklı hastalık ve sorun söz konusudur. Bunlar arasında en yaygın olan nedenleri aşağıda sıralıyoruz.

  • Vajinadaki enfeksiyonlar en sık karşılaştığımız nedendir. Vajinada ve diğer diğer üreme sistemi organlarındaki iltihaplanmanın genellikle ilk ve en önemli belirtisi vajinal akıntıdır. Çoğunlukla irinli bir akıntı olur. Bazen kanlı olabilmektedir.
  • Vajinal travmalar diğer bir neden olarak sayılabilir. Bu durumda akıntı seröz, enfeksiyon durumuna göre mukuslu veya kanlı olabilir.
  • İdrar yolu enfeksiyonlarında da vajinal akıntı söz konusudur. Akıntı genellikle irinli ve az miktardadır. Özellikle idrar yaptıktan sonra görülür.
  • Vajina ve diğer üreme organlarındaki tümörler ve kanser vakalarında yine vajinal akıntı görülebilir.
  • Gebe kedilerde yavruların anne karnında ölmesi ya da doğumdan sonra plasentanın atılamaması akıntıya neden olabilir.

Kedilere östrus döngüsünün bazı aşamalarında verilen östrojen ilaçları, erkeklik hormonları içeren ilaçlar ve bazı türden ilaçlar vajinal hücrelerde değişikliğe neden olarak aşırı akıntıya neden olabilir. Vajinal akıntıya neden olabilecek bazı antibiyotikler de vardır.

Kedilerde vajinal akıntı ile kanlı idrar sorununu birbirinden ayırt etmek gerekir. Bununla ilgili olarak “Kedilerde Kanlı İdrarın Nedenleri” konumuzda bakabilirsiniz.

Kedilerde Vajinal Akıntı Belirtileri

Kedinin vajinasında çeşitli tür, kıvam ve miktarda anormal akıntı gelmesi işle karakterizedir. Bazen bu akıntı sürekli olabilirken, bazen belirli aralıklar ile birkaç damla şeklinde olabilir. Akıntı seröz, mukuslu, irinli, kanlı şekilde görülebilir. Aynı zamanda kedinin bu bölgesinde kirlenme de vardır.

Kedilerde vajinal akıntı durumunda bu bölgeye karşı hassasiyet, bu bölgenin kaşınması ve kedinin sürekli olarak bu bölgeyi yalaması görülebilir. Altında yatan nedene göre iştahsızlık, idrar yapma zorluğu, aşırı idrar yapma, halsizlik, kilo kaybı gibi birçok farklı genel belirtide ortaya çıkabilmektedir.

Kedilerde Vajinal Akıntı Teşhis ve Tedavi

Belirtilere bakarak teşhis koymak kolaydır ama önemli olan nokta altında yatan nedenin ortaya çıkarılmasıdır. Hem altında yatan nedeni ortaya çıkarmak hem de durumun şiddetini tespit etmek için çeşitli laboratuvar testleri ve radyolojik değerlendirmeler yapılabilir. Tam kan sayımı, bazı kan biyokimya değerler, röntgen ve ultrason gibi çeşitli yöntemler kullanılarak sorunun kaynağı belirlenir ve buna yönelik tedaviye başlanır.

Tedavi medikal veya cerrahi olabilmektedir. Genellikle enfeksiyon kaynaklı olduğundan dolayı doğru şekilde antibiyotik kullanımı önemlidir. Bununla beraber veteriner hekim vajinal duş önerebilir. Pyometra ve tümör gibi bazı nedenlerde ise cerrahi girişimler göz önünde bulundurulur ve değerlendirilir.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu