Akvaryum İçin Silis Kum ve Yıkama İşlemleri

Akvaryum kurulumunun en önemli aşamalarından birisi uygun bir kum seçimi ve bu kumun temizliğidir. Bu amaç için birçok farklı kum türü bulunmaktadır. Akvaryumun genel özelliği, içereceği balık türü veya türleri ve bitkilere göre uygun kumu seçmeniz önemlidir. Akvaryumlarda kullanılabilecek kum türlerinden birisi silis kum adı verilen kumdur.

Silis Kum Nedir?

Bu kumun ana kimyasal formülü SiO2’dir. Silisyum ve oksijen elementlerini içermektedir. Bu formül Dünya üzerinde en yaygın bulunan bileşik türlerinden birisidir. Silis kum yüksek sertliğe sahiptir ve doğada %98 üzerinde saflıkta bulunur. Ülkemizde silis kum özellikle Trakya taraflarında yoğun olarak karşımıza çıkar. Silis kum başta inşaat sektörü olmak üzere birçok sektörde birçok amaç için kullanılmaktadır. Yine akvaryumlarda da dip kumu olarak kullanılabilmektedir.

Akvaryumlarda Silis Kum

Akvaryumlar için kullanılacak silis kumlarında değişik türleri vardır. Boyut olarak çok ince partiküllü olanlar veya biraz daha iri olanlar vardır. Bunun dışında renk olarak ise genellikle krem rengi olarak karşımıza çıksa da; kahverengi, beyaz, mor gibi renklerde görmemiz mümkündür. Bu tamamen ana formülün yanında yer alan element ve bileşikler ile ilgili bir durumdur.

Kumun türü her ne olursa olsun akvaryuma konulmadan önce birkaç aşamadan geçirilir. Bu aşamalardan en önemlisi kumun yıkanması ve temizliğidir.

Silis Kum Temizliği ve Yıkama

Silis kum akvaryumlarda genellikle çok ince partiküllü olarak kullanılmaktadır. Bu nedenle yıkanması oldukça zor olan bir kum türüdür. Bazen onlarca kez yıkamanıza rağmen hala şeffaf bir renk elde edemezsiniz ve bulanıklık devam eder. Silis kum yıkarken dikkat etmeniz gereken birkaç husus vardır.

Öncelikli olarak kumu olabildiğince az hacimlerde yıkayın. Kumun tamamını veya büyük hacimler halinde yıkama kalkarsanız çok fazla verim elde edemezsiniz. Belki 200-300 gramlık gruplar halinde yıkamanız sizin avantajınıza olacaktır. Buna rağmen genellikle bulanıklık tam olarak gitmeyecektir. Yapmanız gereken 2-3 kere yıkadıktan sonra akvaryumunuza kumu koymanız ve akvaryumunuzu hazırlamanızdır. Akvaryumu hazırladıktan sonra filtre sistemi başta olmak üzere tüm sistemi çalıştırın ve ilk birkaç hafta bulanıklığı çok dert etmeyin. Genellikle 3. haftadan sonra bulanıklık kendiliğinden kaybolacaktır.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu