Kedi ve Köpeklerde Pati Şişmesi

Kedi ve köpeklerde pati şişmesi en sık karşılaştığımız problemlerden birisidir. Genel olarak bir değerlendirme yaptığımızda bu durum çoğunlukla tehlikeli nedenlere bağlı olmasa da, patiler oldukça hassas olduğundan dolayı kedi ve köpek için rahatsız edici ve hatta oldukça acı verici olabilir. Kedi ve köpeklerde pati şişmesi ile beraber aksama, topallama, ayağını yere basamama gibi ek belirtiler görülmesi de muhtemeldir. Bu nedenle pati şişmesi değerlendirilirken aynı zamanda topallamanın da değerlendirilerek nedene bu şekilde gidilmesi doğru olacaktır.

Pati şişmesi farklı şiddetlerde karşımıza çıkabilir. Bazen akut yani çok kısa sürede meydana gelen bir şişlik görülürken, bazen kronik bir seyir izleyebilir. Yani şişlik yavaş yavaş zaman içerisinde oluşmuş olabilir. Pati şişliğinin altında birçok farklı neden yatar ama nedenler çok büyük bir olasılık ile direk olarak bu bölge ile alakalıdır. Nedenler genellikle çok ciddi derecelere ilerlemez ve tedavileri ise nispeten kolay yapılabilir.

Kedi ve Köpeklerde Pati Şişmesi Nedenleri

Şişmiş olan patilere genellikle kedi veya köpeğin pati bölgesine veya parmakları arasına sıkışmış olan yabancı cisimler neden olmaktadır. Bu sorunun altında yatan en büyük neden yabancı cisimdir. Özellikle dışarıya çıkarılan kedi ve köpeklerde pisi pisi otu, cam kırıkları, sivri cisimler bu soruna sebebiyet vermektedir. Bunun yanında arı ve böcek sokmaları, ayak parmaklarında meydana gelen kırıklar, sürekli olarak patileri yalama alışkanlığı, kimyasal maddeler, aşırı sıcak veya soğuğa maruz kalma ve tümörler diğer önemli nedenler arasında sayılabilir.

  • Yabancı cisim batması (özellikle pisi pisi otu)
  • Pati bölgesinde çeşitli nedenler ile yaralanma oluşması
  • Arı, örümcek, sivrisinek gibi böcekler tarafından ısırılma
  • Pati bölgesinde meydana gelen kırıklar
  • Pati bölgesinde meydana gelen çıkık, çatlak gibi hareket sistemi sorunları
  • Yakıcı ve tahriş edici kimyasal maddeler
  • Sıcak asfalt veya aşırı sıcak ya da soğuğa maruz kalma
  • Patiyi aşırı yalama
  • Tümörler ve kanser

Kedi ve Köpeklerde Pati Şişmesinde İlk Yardım ve Tedavi

Eğer kedi veya köpeğinizin pati bölgesinde bir anormallik veya şişme görürseniz en kısa sürede kontrol etmekte fayda vardır. Pati şişmesi durumunda ilk olarak yapılması gereken bölgede yabancı bir cisim olup olmadığını kontrol etmektir. Bunun yanında yine patide bir yaralanma ya da böcek sokması bulgusu olup olmadığını da kontrol etmek gerekir.

Eğer yabancı bir cisim varsa ve kolaylıkla çıkarılabilecek bir durumda ise bir pens ya da cımbız yardımı ile bu yabancı cismi çıkarmaya çalışabilirsiniz. Böyle bir durum söz konusu ise ve yabancı cismi çıkardıysanız sonrasında patiyi ılık ve sabunlu bir su ile yıkamakta fayda vardır.

Bazen kırık gibi nedenlerden kaynaklı olarak patide şişme görülebilir. Bu durumda evcil hayvan sahibi dışarıdan bir belirti, yaralanma ya da cisim göremeyebilir. Aslında kırık ciddi bir durumdur ve acil müdahale edilmesi gerekir. Ciddi bir topallık durumu da varsa vakit kaybetmeden veteriner hekime başvurmak doğru olacaktır. Yapılacak muayene ve röntgen çekiminden sonra kırık tespit edilebilir. Kırık durumunda bazen bandaj ve istirahat önerilirken, bazen ameliyat gerekebilir.

Eğer evcil hayvanınızın patisi herhangi bir yakıcı, tahriş edici bir maddeye maruz kaldıysa vakit kaybetmeden patiyi ılık ve temiz su ile yıkamak gerekir. Sonrasında durumun ciddiyetine göre ilave tedavi seçenekleri gündeme gelebilir. Muhtemelen veteriner hekime başvurduğunuzda çeşitli pomat ve kremleri tedavi ve iyileşme amacı ile verecektir.

Veteriner hekime başvuru yaptığınızda sorunun altında yatan nedene göre farklı tedavi seçenekleri gündeme gelebilir. Veteriner hekim öncelikli olarak bölgeyi kontrol edecektir. Sonrasında ihtiyaç halinde röntgen, ultrason gibi ilave tanı yöntemleri kullanabilir. Yabancı cisim uzaklaştırılması, bölgenin bakımının yapılması öncelikli olarak yapılan tedavilerdir. Kırık, tümör gibi durumlarda cerrahi tedavi seçenekleri gündeme gelebilir.

Öneriler

  • Kediler çok fazla dışarıya çıkmıyor olsa da, köpekler sık olarak dışarıya çıkmaktadır. Köpeğinizi dışarıya çıkardığınızda gezdirdiğiniz alanlara dikkat edin. Kuru otların, çakılların, taşların ve yabancı maddelerin yoğun olduğu bölgelerden köpeğinizi uzak tutun.
  • Özellikle yaz aylarında köpeğinizi gezdirirken sıcak asfaltlara mümkün olduğunca çıkmayın. Köpeğinizin patisine ciddi anlamda zarar verebilir.
  • Köpeğinizin veya kedinizin patisini ara ara kontrol edin, yabancı cisim olup olmadığına bakın ve patiyi düzenli aralıklar ile yıkayıp, temizleyin.

İlgili Makaleler

Bir Yorum

  1. İyi günler. Köpeğimin patileri tam olarak bu başlıkta resimde görüldüğü kızardı ve kabardı. Veterinere götürdüm fakat egzama dedi ve Travazol kullandım. Biraz da olsa iyi gelse de tekrar başladı ve kabarıklıklar arttı. 4 patide de mevcut durum. Bu başlıkta tanımlı olan resimdeki patide görünen rahatsızlık nedir acaba?

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu