Köpeklerde Katarakt Nedenleri ve Tedavisi

Köpeklerde en sık karşılaştığımız göz problemlerinden birisi katarakttır. Katarakt, gözün kristal merceğindeki yani lensindeki tamdan kısmi opasiteye kadar değişen bulanıklığa işaret eder. Göz merceği (lens), doğrudan irisin arkasında bulunur. Bu mercek saydamlığını kaybedip, bulanıklaştığında ışığın retinaya geçmesini engelleyerek kısmi veya tam görme kaybına neden olabilir.

Köpeklerdeki katarakt vakaları genellikle kalıtsaldır. Özellikle American Cocker Spaniel, Miniature Schnauzer, Golden Retriever, Boston Terrier ve Siberian Husky ırkları katarakta daha yatkın olan köpek ırklarıdır.

Köpeklerde Katarakt Nedenleri

Genellikle genetik faktörler rol oynasa da, çeşitli nedenlere bağlı olarak katarakt vakaları ortaya çıkabilmektedir. Katarakt oluşmasında doğrudan veya dolaylı yoldan etkili olan faktörler aşağıda sıralanmıştır.

  • Şeker Hastalığı
  • Yaşlılık
  • Gözün Üveasında İltihaplanma (Üveit)
  • Kandaki Düşük Kalsiyum Seviyesi (Hipokalsemi)
  • Radyasyona veya Toksik Maddelere Maruz Kalma (Dinitrofenol, Naftalin vb.)
  • Elektrik Akımına Maruz Kalma

Köpeklerde Katarakt Belirtileri

Semptomlar tipik olarak görme bozukluğunun derecesi ile ilgilidir ve buna göre ortaya çıkar. Örneğin; yüzde 30’dan az lens opaklığına sahip köpekler çok az semptom gösterir veya hiç göstermezken, lensin yüzde 60’tan fazla opaklığına sahip olanlar görme kaybından muzdarip olabilir veya loş ışıklı alanlarda görmede zorluk yaşayabilir.

Bununla beraber kataraktın derecesine göre gözde beyazımsı bir tabaka görülmeye başlar. İris normal rengini kaybeder ve giderek artan bir beyazımsı tabaka kendisini gösterir. Köpek sahipleri genellikle ilk olarak bu belirtiyi gözlemler.

İlerlemiş bir katarakt vakası…

Bu arada, köpeğinizde diabetes mellitus yani şeker hastalığı ile ilişkili katarakt varsa, köpeğinizde görme bozukluğu semptomlarının yanı sıra susuzluk, idrara çıkma sıklığı ve kilo kaybının arttığını da gözlemleyebilirsiniz.

Köpeklerde Katarakt Teşhis ve Tedavi

Köpeğinin bir veya iki gözünde bulanıklık fark ederseniz en kısa sürede veteriner hekime başvurmanız doğru olacaktır. Öncelikli olarak detaylı bir anamnez alınacaktır. Daha sonra sorunun ciddiyetini belirlemek için gözlere ve oküler bölgeye odaklanarak tam bir fiziksel muayene yapılması gerekmektedir. Tam kan sayımı, biyokimya profili ve idrar tahlili gibi rutin laboratuvar testleri yapılabilir. Bununla birlikte, bu testlerin sonuçları, sorunun kökeninde şeker hastalığı veya hipokalsemi gibi başka bir hastalık olmadığı sürece genellikle spesifik değildir. Ultrason veya elektroretinografi (retinada bulunan hücrelerin elektriksel tepkilerini ölçülmesi) aynı zamanda sorunun ciddiyetini belirlemeye yardımcı olan ve kataraktı düzeltmek için ameliyatın gerekli olup olmadığını doğrulayabilen iki gelişmiş tanısal muayene biçimidir.

Köpeğin genel durumu, kataraktın şiddeti ve nedenine göre tedavi seçenekleri düşülmelidir. Eğer veteriner hekiminiz tarafından ameliyat öneriliyorsa bunu geciktirmeyin. Katarakt, hızlı tedavi edilmezse, köpeğinizin gözlerinden birinde veya her ikisinde körlüğe yol açabilen ilerleyici bir hastalıktır. Bu, özellikle şeker hastalığı ile ilişkili kataraktlarda geçerlidir, çünkü köpeklerde çok hızlı ilerlerler. Bununla birlikte, kalıtsal olmayan katarakt formlarına sahip köpekler için ameliyat genellikle önerilmez.

Modern bir katarakt cerrahi tekniği olan fakoemülsifikasyon, göz merceğinin ultrasonik bir el aleti ile emülsifiye edilmesini içerir. Lens emülsifiye edilip aspire edildikten sonra, emilen sıvılar dengeli bir tuz çözeltisi ile değiştirilir. Ayrıca, aşırı ileri görüşlülüğü önlemek için ameliyat sırasında bir göz içi lensi implante edilebilir. Fakoemülsifikasyon, köpeklerde yüzde 90’dan fazla başarı oranı göstermiştir.

Bu hastalığın ilerleme hızı, kataraktın altta yatan nedenine, kataraktın konumuna ve hayvanın yaşına bağlıdır. Köpeğiniz kataraktı tedavi etmek için ameliyat olmuşsa iyileşmesi biraz zaman alabilir. Ayrıca veteriner hekiminiz size birkaç haftaya kadar köpeğinizin gözlerinde kullanılmak üzere oftalmik ilaçlar önerecektir ve bunların da kullanılması gerekmektedir.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu