Kanatlılarda Newcastle Hastalığı (Yalancı Veba)

Kanatlılar çok şiddetli enfeksiyonlar ve mortalite oranları ile seyreden hastalıklardan birisi Newcastle Hastalığıdır. Viral bir hastalık olan Newcastle Hastalığı “Kanatlıların Yalancı Vebası” ismi ile de bilinmektedir. Akut seyirli, çok bulaşıcı, mortalite oranı yüksek bir hastalıktır. Enfekte olan kanatlıların solunum, sindirim ve sinir sisteminde belirtiler meydana getirir.

Hastalığın Etkeni

Paramyxovirus tip-1 (PMV-1) zarflı RNA virüsüdür. Bu virüsün sadece 1 adet serotipi olmasına rağmen farklı patotipleri bulunmaktadır. Çok dayanıklı bir virüs olmamasına rağmen uygun koşullarda haftalarca canlı kalabilmekte ve hastalık oluşturma yetisine sahip olmaktadır. Antibiyotiklere duyarsızdır, dezenfektanın türüne göre duyarlı veya az duyarlıdır.

  • Mesogenic suş
  • Lentojenic suş
  • Velojenic suş

Şeklinde 3 farklı patojenik suşu vardır.

Bulaşma Nasıl Olur?

Sindirim, solunum, deri ve konjiktivalardan bulaşma olabilir. Enfekte olan hayvanlardan saçılan virüsler yem, su, yemlik ve suluk, altlık gibi değişik materyallere bulaşır. Yukarıda saydığımız yollar ile virüsü alan hayvanda enfekte olur.

Klinik Belirtileri

Hayvanın duyarlılığına, virüsün giriş yoluna ve virülensine göre değişik belirtiler ortaya çıkabilir. Genel olarak baktığımızda aniden ortaya çıkan yüksek ölümler, durgunluk, iştahsızlık, zayıflama, tüylerde kabarma, yumurtacı kanatlılarda yumurta veriminde azalma, ishal, solunum problemleri, başın sağa sola ve yukarı aşağı sallanması, tortikollis, bacaklarda felçler, öksürük, tıksırık, gözlerden ve burundan akıntı gelmesi belirtiler arasında sayılabilir.

Doyle tipi, Beach tipi, Beaudette tipi ve Hitchner tipi olarak adlandırılan hastalığın tipleri vardır. Bunlara göre belirtiler ufak farklılıklar gösterse de genel olarak yukarıda saydığımız gibidir.

Nekropsi Bulguları

Gözlerde ödem, solunum sisteminde hiperemi ve kanamalar, bağırsaklarda kanama ve ülserler, ön midede kanamalar, hava keselerinde yangı, kalp kasında kanama odakları nekropsi de görülebilir. En önemli belirti ön midedeki kanamadır.

Ön mideden bir görünüm;

Kanatlı Ön Mide

Tanı

Klinik belirtiler, nekropsi bulguları hastalıktan şüphe ettirir. Kesin tanı seroloji ile konur.

Tedavi

Spesifik bir tedavi yoktur. Çok ihtiyaç duyulan zamanlarda destekleyici tedavi denenebilir. Fakat bulaşma açısından dikkatli olmak şarttır.

Korunma

Aşılama ile korunma sağlanır. Bunun dışında biyogüvenlik kurallarına dikkat edilmelidir.

3285 sayılı Hayvan Sağlığı ve Zabıtası Kanunu’na göre “İhbarı Mecburi Hayvan Hastalıkları” kapsamındadır.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu