Sığırlarda Yaş Tayini ve Yaş Belirleme

Günümüzde birçok işletmede düzenli kayıtlar tutulmaktadır ve sığırlarda yaş tayini bu kayıtlara bakarak kolaylıkla yapılmaktadır. Fakat elimizde bu bilgiler olmadığı durumlarda sığırlarda yaş tayini yapılabilecek bazı yöntemler vardır. Bunlar arasında en bilineni ve uygulananı dişlere bakarak yaş tayini yapmaktır. Aynı zamanda boynuz ile yaş tayini yapmakta mümkündür.

Sığırlarda diş ile yaş tayini özellikle ilk 5 için oldukça başarılı sonuçlar vermektedir. Irk özelliklerine, beslenmeye, bazı genetik ve dış faktörlere bağlı olarak küçük farklılıklar gösterse bile sığırlarda ilk 5 yaşı dişlere bakarak rahatlıkla belirlemek mümkündür.

Sığırlarda diş ile yaş tayini kesici dişlere bakarak yapılır. Bilindiği gibi sığırlarda üst çene üzerinde kesici dişler yoktur. Kesici dişler alt çenede bulunmaktadır. Buzağı ilk doğduğunda alt çenesinde 6 adet kesici süt dişi görmek mümkündür. Yaklaşık olarak 15 günlük olduğunda diğer 2 kesici süt dişi daha çıkar ve geçici olan 8 adet kesici diş çıkmış olur. Buzağılar 3 aylık olduklarında tüm kesici süt dişleri diş yayı seviyesine ulaşmış olacaktır. Yaklaşık olarak 1 yaşındaki sığırlarda diş taçları küçülmeye ve diş kökleri ortaya çıkmaya başlar. 2 yaşına girmek üzere olan sığırlarda önceki 2 kesici süt dişi düşer.

Sığır 2 yaşına geldiğinde 2 adet ön kalıcı dişi çıkmıştır ve bu dişler diş yayı seviyesine ulaşmıştır. 2 yaşındaki bir sığırın alt çenesinin önünde 1 sağda ve 1 solda olmak üzere 2 adet kalıcı kesici diş bulunur.

Önemli!

Sığırlarda yaş tayini ülkemizde özellikle kurban bayramı döneminde önem kazanmaktadır. İslam dinine göre bir sığırın kurban edilebilmesi için en az 2 yaşında olması gerekmektedir. Bu nedenle kurban seçerken yaşına bakmak oldukça önemlidir. Bu bilgiler ile sizlerde sığırlarda yaş tayinini rahatlıkla yapabileceksiniz.

Sığırlar yaklaşık olarak 2,5 yaşına geldiklerine diğer 2 kesici süt dişleri düşmek üzere veya düşmüştür. 3 yaşında ise düşen dişlerin yerine yeni kalıcı dişler çıkmış olacaktır. 3 yaşındaki bir sığırda toplamda alt çenede 4 adet kalıcı diş vardır.

3,5 yaşındaki sığırlarda 3. süt düşleride düşmek üzere veya düşmüştür. 4. yaşa geldiklerinde bunların yerine kalıcı dişler çıkmış olaraktır. Alt çenede toplam 6 kalıcı diş bulunmaktadır.

Sığır 4,5 yaşına geldiğinde son süt dişleride düşer ve 5 yaşında son kalıcı dişlerde çıkar. 5 yaşındaki bir sığırda 8 adet kalıcı ön kesici diş bulunmaktadır.

5 Yaşından Büyük Sığırlarda Yaş Tayini

5 yaşına kadar olan sığırlarda yaş tayini bu şekilde yapılmaktadır. 5 yaşından büyük olan sığırlarda yaş tayini yapılırken kalıcı kesici dişlerin yüzeylerine bakılır. Yüzeylerdeki aşınmalar ve sonrasında ise kalıcı dişlerdeki dökülmelere bakarak yaş tayini yapılmaktadır.

Biz resimde 8 yaşındaki bir sığır iç,in dişlerin döküldüğünden bahsettik ama 5 yaşından büyük sığırlarda yaş tayini yapabilmek biraz zordur. Bazı sığırlarda bu dişler gerçekten dökülürken bazılarında aşınmalarına rağmen 10-12 yaşına kadar ağız içerisinde kalmaktadır. Özellikle 5 yaşından büyük olan sığırlarda yaş tayini yapmak profesyonellik istemektedir.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu