Kedilerde Yaygın Olan 5 Cilt ve Deri Sorunu

Kedi bir sorun veya hastalık ile karşılaştığında belirtileri hemen ortaya çıkmayabilir. Bu nedenle bir kedi sahibinin sorunu anlaması biraz zaman alabilir. Fakat cilt ve deri sorunlarında durum böyle değildir. Bir anormallik ve sorunu anlamanız daha kolay ve hızlı olur. Bunun yanında deri sorunları ve hastalıkları kedilerde en çok karşılaşılan sorunlardan birisidir.

Bu konumuzda sizlere kedi cildinde ve derisinde en yaygın olarak görülen sorunlardan bahsedeceğiz.

1. Kitleler

En çok karşılaşılan cilt problemi olduğunu söyleyebiliriz. 2006 yılında bir araştırmaya göre kliniklere cilt ve deri problemi ile getirilen kedilerin yaklaşık %30’unda çeşitli kitleler tespit edilmiştir. Kedilerde deri yüzeyinde veya altında çeşitli nedenler ile kitle ve şişlik oluşabilir. Net olarak şişliğin nedenini belirlemek için iyi bir muayene ve bazen biyopsi gerekir.

Genel olarak baktığımızda cilt üzerinde görülen şişliklerin en yaygın nedeni apselerdir. Genellikle deri altında oluşan iltihaplanma ve bunun sonucunda apse; şişlik, o bölgede tüylerin kabarması ve nemlenme ile karakterizedir. Müdahale edilmediğinde çoğunlukla kendiliğinden patlar ve irin dış ortama akar. Bunun yanında yağ bezeleri ve tümörler ciltte görülen kitlelerin diğer önemli nedenleri arasındadır.

2. Yaralar

Çeşitli travmalara bağlı olarak yaralar ortaya çıkar. Özellikle küçük yaraları ve çizikleri görmek kolay değildir. Ama iyileşme aşamasında bu bölgeleri kediniz kaşıyabilir. Bunun yanında büyük yaralar rahatlıkla gözünüze çarpacaktır. Travmaya bağlı olan yaraların bazıları ciddi sorunlara neden olmazken, bazılarına acil müdahale etmek gerekir.

Bunun yanında erozyon, ülser gibi bazı problemlerde ciltte yaralanma gibi görülebilmektedir. Tüm bunların yanında bazı mikroorganizma kaynaklı enfeksiyonlar, otoimmun hastalıklar, tümörler ve kanserler ciltte çeşitli şekil ve büyüklüklerde yaralara sebep olabilir.

3. Tüy Dökülmesi

Kedilerde tüy dökülmesi hem kedinin sağlığı için hem de sahipleri için olumsuz bir durumdur. Kedilerde tüy dökülmesine sebep olabilecek oldukça fazla faktör vardır. Pire gibi dış parazitler ve alerjiler öncelikli nedenler arasında sayılabilir. Bunun yanında çeşitli enfeksiyonlar ve streste tüylerde dökülmeye sebebiyet verir. Özellikle yaşlı kedilerde ani tüy dökülmelerinde endokrin sistem ve pankreas hastalıklarını da göz önünde bulundurmak gerekir. Kısacası tüy dökülmesine sebep olabilecek oldukça fazla faktör vardır ve net olarak bu faktörü belirlemek için veteriner hekim kontrolü ve çeşitli testler gerekebilir.

4. Alerjiler

Kedilerde de köpeklerdeki gibi çoğunlukla üç tip alerjiye rastlanır. Bunlar; gıda alerjisi, pire alerjisi ve çevresel alerjilerdir. Bu üç tip alerjiden en yaygın olanı gıda alerjisidir fakat bazı kediler aynı anda birden çok alerjiyle baş etmek zorunda kalırlar.

Gıda alerjisi kedinin belli bir gıdaya aşırı duyarlı olması sonucu açığa çıkar ve belirtileri genellikle kusma veya ishaldir. Gıda alerjisinin bir diğer yan etkisi olarak cilt rahatsızlıklarını da söylemek mümkündür. Zamanında müdahale ile sağlıklı sonuçlara kolaylıkla ulaşılabilir. Bu tür semptomlar gördüğünün kedinizi en kısa sürede veteriner hekime götürmeyi unutmayın.

5. Pullanma ve Tüylerde Matlaşma

Bu sorunun ana kaynağı tüy bakımının yeterince yapılmaması ve beslenme problemleridir. Tüy bakımının bir kısmını kediniz kendisi yapmaktadır. Fakat özellikle orta ve uzun tüylü kedi ırklarında sizin de tüy bakımına ciddi anlamda destek vermesi gerekir. Bu bakımların yeterince ve doğru yapılmaması pullanma ve tüylerin parlaklığını kaybetmesine sebebiyet verebilir.

Beslenme özellikle tüylerdeki matlaşmada etkili olan bir faktördür. Özellikle omega-3, omega-6, linoleik asit gibi yağ asitlerini yeterli miktarda almayan kedilerde çok görülür. Bunun yanında vitaminler ve çinkonun da önemli olduğunu söylememiz gerekir.

Tüm bunlarında yanında kedinin sık yıkanması, yanlış şampuan kullanımı, çeşitli kimyasallar ile temas bu tarz sorunlara sebebiyet verebilir.

Öneriler

  • Kedinizde tüy dökülmesi, kitle, tüylerde matlaşma gibi herhangi bir belirti görürseniz mutlaka veteriner hekiminize başvurun.
  • Kedinizin tüy bakımına önem verin. Düzenli olarak tarayın. Yıkarsanız uygun olan ve kediler için özel olarak üretilmiş şampuanlar kullanın.
  • Beslenmesine özen gösterin. Profesyonel seri kuru mamalardan kullanmaya çalışın.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu