Bıldırcın Yetiştiriciliği ve Bakımı ile Maliyeti

Bıldırcın başlıca yumurta ve etinden yararlandığımız kanatlı hayvanlardan birisidir. Çok yaygın olarak kullanılan bir protein kaynağı olmasa da özellikle bıldırcın yumurtası bazı kişiler için oldukça önemlidir ve özellikle tercih edilmektedir. Dünya’da ve ülkemizde bıldırcın yetiştiriciliği oldukça gelişmiştir ve özellikle yumurta üretimi amacı ile birçok bıldırcın çiftliği kurulmuştur. Bu konumuzda sizlere bıldırcın yetiştiriciliği hakkında genel bilgiler vereceğiz. Bunun yanında bıldırcın bakımı, beslenmesi, üretilmesi, hastalıkları ve tedavileri ile kazanç konularına da değineceğiz.

Herkesin bildiği gibi bıldırcın kanatlı hayvanlar sınıfında yer almaktadır. Tavuk ve sülün ile yakın bir akrabalık bağına sahiptir. Bıldırcının evcilleştirilmesi ilk olarak 11. yüzyıla dayanmaktadır. Bu dönemde bıldırcının evcilleştirilmesi ana amaç zevktir. İlk olarak bıldırcın yetiştiriciliği bu tarihlerde Çin ve Japonya’da zevk ve sesleri için yapılmasına rağmen; kısa süre sonra insanlar bıldırcının et ve yumurtasından yararlanmaya başlamıştır. Özellikle sesi ile ünlü olan bıldırcın türü başta olmak üzere 2. Dünya Savaşı sırasında birçok bıldırcın türünün soyu tükenmiştir. Bu savaşın bitmesi ile beraber yabani bıldırcın türlerinden, yeni bıldırcın türleri üretilmesi için yoğun olarak çalışmalar başlamıştır. Genel olarak yumurta verimi ve et verimi üzerine seleksiyonlar yapılarak bu özelliklerin gelişmesi sağlanmıştır. Tabi ki vücut ölçüleri çok küçük olduğundan dolayı yumurta verimi anlamında daha yaygın olarak kullanılmaktadır.

Bıldırcın Bakımı ve Beslenmesi

Bıldırcın bakımında ilk saatler ve günler oldukça önemlidir. Genellikle kayıplar ilk hafta içerisinde meydana gelmektedir. Bu kayıpların önüne geçmek için ilk saatlerde ve günlerde bakım ve beslemeye daha fazla özen göstermek gerekir. Kuluçkadan çıkan civcivlere öncelikli olarak %2 ile %5 arasında şeker içeren şekerli su vermek faydalı olacaktır. İlk olarak şekerli suyu verdikten 3-4 saat sonra bıldırcın civcivleri için özel hazırlanmış yemi vermeye başlayabilirsiniz. Yine sıcaklık oldukça önemli bir faktördür. Ortam sıcaklığı ilk günler için 28 derece civarında olmalı, civcivlerin bulunduğu kısımlarda ise ortalama 36 derece olmalıdır. Sıcaklığı sağlamak amacı ile soba veya çeşitli lamba veya ısıtıcılar kullanılabilir. Haftalık olarak ortam sıcaklıkları 6. haftaya kadar 2-3 derece azaltılmalıdır. 6. haftadan sonra ise 21 derece civarında sabit tutulmalıdır. Yine sıcaklık ile beraber nem ve havalandırma önemli faktörler arasındadır. Nem ilk hafta %60 civarında, sonrasında ise %45-50 civarında olmalıdır. Yine kapalı ortamda bakılıyorsa çeşitli düzenekler veya fan yardımı ile ortam kademi olarak artan şekilde havalandırılmalıdır.

Bıldırcın yavruları oldukça hızlı bir şekilde gelişmektedir. Civciv yemlerinde %25-28 oranında protein olmalı ve yemin enerji değeri 2600-3000 Kcal ME/Kg olmalıdır. Civciv yemleri ilk 3 hafta boyunca kullanılmalıdır. Sonrasında ise beslenme için uzmanlardan yardım alabilirsiniz veya hazır bıldırcın yemlerini kullanabilirsiniz.

Bıldırcınlarda Kuluçka

Bıldırcın yumurtaları için kullanılacak olan kuluçka makinelerinde sıcaklık, nem ve hava sirkülasyonuna dikkat etmek gerekir. 0-14. günler arasında sıcaklık 36,5-38,0 derece arasında, nem %50-60 olmalıdır. 15-18. günlerde ise sıcaklık 37,0-38,0 ve nem %65-85 olmalıdır. Yine ilk 14 günde yumurtalar günde en az 6 kere çevrilmelidir. Otomatik kuluçka makinelerinde tüm bunlar sistem tarafından yapılmaktadır.

Bıldırcınlarda üretim amacı ile genellikle kuluçka makineleri kullanılmaktadır. Evcil olarak beslenen, yumurta ve et verimi üzerine seleksiyonu yapılmış olan bıldırcın ırkları doğal kuluçka içgüdülerini büyük ölçüde kaybetmiştir. Bu nedenle üretim amacı ile kuluçka makineleri kullanılmaktadır. Bıldırcınlarda kuluçka süresi ortalama olarak 17-18 gündür. Toplanan döllü yumurtalar kuluçka için mümkün olduğunda az bekletilmeli ve bekletmek gerekiyorsa %70 nem oranına sahip olan ve 10-13 derece sıcaklıktaki depolarda bekletilmelidir.

Bıldırcınlarda Cinsiyet Ayrımı

Yetişkin dişi bıldırcınlarda ortalama canlı ağırlık 120-160 gram, yetişkin erkek bıldırcınlarda ise 110-130 gramdır. Görünüşe baktığımızda dişi bıldırcınların göğüs tüyleri genellikle gri renkli ve siyah benekli, erkeklerin ise düz kahverengidir. Cinsiyet ayrımında bunun yanında baş bölgesine bakılabilir. Erkek ve dişi bıldırcınların baş bölgelerinde göğüs tüylerinin renginde şeritler yer almaktadır. Doğru bir cinsiyet ayrımı için 3 haftalık yaşı beklemek gerekir.

Bıldırcınlarda Yumurta ve Et Verimi

Yumurta verimi anlamında en başarılı ırk olarak Japon bıldırcını bilinmektedir. Bu bıldırcınların gelişim hızları ve yumurta verimleri oldukça başarılıdır. Erkek Japon bıldırcınları yaklaşık 36 günde, dişiler ise yaklaşık 42 günde eşeysel olgunluğa erişir. Japon bıldırcınları iyi bakım ve besleme koşullarında yılda 280-300 yumurta vermektedir. Aynı zamanda en önemli avantajlardan birisi, yumurtanın canlı ağırlığa oranı %7 civarındadır. Bunu kıyas etmek isterseniz tavuklarda bu oran yaklaşık %3’dür. Bıldırcınlarda yumurta ağırlığı yaklaşık 10-12 gram kadardır.

Yumurtadan yeni çıkan günlük civcivlerde canlı ağırlık 6-9 gram arasındadır. İlk hafta sonunda canlı ağırlık yaklaşık 4-5 katına çıkar. Bıldırcınlar 5-6 haftalık yaşa geldiklerinde kesim ağırlığına ulaşırlar. Bu yaşlarda canlı ağırlık 120-150 gram arasında, karkas ağırlığı ise 70-85 gram civarındadır. Bıldırcın eti yumuşak, lezzetli ve koyu renklidir. Birçok farklı şekilde hazırlanarak tüketilmesi mümkündür. Bıldırcın eti birçok vitamin ve mineral açısından oldukça zengindir.

Bıldırcın Yetiştiriciliği

Etlik bıldırcın yetiştirmek isteyenler ülkemizde civcivleri de kendileri üretmelidir. Çünkü ticari amaç ile etlik bıldırcın civcivi satan bir işletme bulunmamaktadır. Bu nedenle basit bir üretim ve işletme yerine kuluçka ve besi işlemlerinin yapılabileceği daha kombine bir şekilde çalışmak gerekmektedir. Buna rağmen küçük alanlarda yeterli ve karlı üretim yapılabilmesi bu işin avantajları arasında yer almaktadır.

Bu işe girmeden önce öncelikli olarak bir analiz yapılmalı ve uygun bir yer seçilmelidir. Yol, elektrik, su gibi ihtiyaçlara kolay ulaşılabilecek bir alan seçmek oldukça avantaj sağlayacaktır. Bunun yanında işletme için sakin ve biyogüvenlik açısından az riskli yerler seçilmelidir.

Etlik bıldırcın yetiştiriciliğinde başlıca 3 farklı bölüm olmalıdır. Damızlık, yavru ve besi için ayrı bölümlere ihtiyaç vardır. Bunu düşünerek bir proje hazırlamak gerekir. Bunun yanında kapasiteye göre uygun büyüklükte bir kuluçka birimi olmalıdır. Yem dışarıdan alınabileceği gibi, işletme içinde de hazırlanabilir. Yine kesim için farklı yöntemler kullanan işletmeler vardır.

Hem bıldırcın yumurtası üretiminde, hemde eti üretiminde genellikle kafes sistemleri kullanılmaktadır. Kafes taban ölçüleri 15×15, 15×20 veya 15×25 olabilir. Yükseklik olarak ise 15-17 cm yükseklik idealdir. Bu boyutlardaki bir göze 2-4 arasında bıldırcın koyulabilir. Grup şeklinde bir barındırma yapılacaksa, bir grupta yer alan bıldırcın sayısı 50 adedi geçmemelidir. Kafeslerde bıldırcın sayına uygun olarak yemlik ve suluk bulunmalıdır. Yumurta amacı ile bakılan bıldırcınların bakıldığı kafeslerde ayrıca bir yumurta bölümü bulunmalı ve kafeste bir miktar eğim bulunmalıdır. Yumurta bu eğim sayesinde yumurtalık bölümüne gelecektir. Burayı yumurtaların kırılmasını önleyecek şekilde uygun bir malzeme ile hazırlamak gerekir.

Maliyet ve Kar Oranları

Bu işin maliyet kısmı tamamen sizin tercihiniz ve kapasiteniz ile alakalıdır. Birçok farklı sistem kullanılabilmektedir. Öncelikli olarak kapasitenizi ve kullanacağınız sistemi belirlemeniz gerekir. Yumurta ve et üretimi için farklı alternatifler söz konusudur. Genel olarak 1000 bıldırcın üretimi için; kapalı alan dışında harcamanız gereken rakam 10000-15000 TL dolayındadır.

Bu işin kazancına gelecek olursak sizin pazarınız ile alakalı bir durumdur. Bu işe girmeden önce öncelikli olarak pazar araştırması yapmanızda ve ona göre bu işe girmenizde fayda vardır. Bıldırcın eti ve yumurta fiyatları anlık olarak değişebilmektedir.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu