Köpeklerde Dış Parazit Belirtileri ve Tedavisi

Dış parazitler vücut dışında deri üzerinde, tüy aralarında yaşayan canlılardır. En çok bilinenlerden örnek vermek gerekirse bit, pire, kene dış parazit olarak sayılabilir. Tabi ki bunlar dışında çok fazla tür ve alt tür saymak mümkündür. Dış parazitler bazen hiçbir belirti vermezken, bazen köpeğiniz de ciddi rahatsızlıklar ve sorunlar doğurabilir. Aynı zamanda taşıdıkları hastalık etkenleri ile çok ciddi hastalıklara da neden olabilir.

Köpeklerde Dış Parazit Belirtileri

Dış parazitin türü, yoğunluğu, köpeğinizin genel sağlık durumu, yaşı gibi birçok faktöre bağlı olarak farklı belirtiler ortaya çıkabilmektedir. Genel olarak görülen belirtiler deride kızarıklıklar, tüy yapısında bozulmalar, tüy dökülmesi, kaşıntı gibi belirtilerdir. Olay daha ciddi boyutlara ulaştığında tüylerde ciddi dökülmeler, deri üzerinde kızarıklık artışı, deri üzerinde yaralar, kabuklanmalar ve sekonder enfeksiyonlar ile birlikte pyoderma tablosu görülür.

Dış parazitlerde genel olarak lokal belirtiler ortaya çıkar. Fakat bunun dışında özellikle de ileri vakalarda iştahsızlık, kilo kaybı, halsizlik gibi genel belirtilerde ortaya çıkabilir.

Aynı zamanda deri üzerinde, tüyler arasında dış parazit etkeni görülebilir.

Köpeklerde Dış Parazit Tedavisi ve Korunma Yolları

Tedavide dış parazit etkeni ve hastalığın şiddeti ile hastanın yaşı önemlidir. Genel olarak 3 aydan büyük olan köpeklerde dış parazitlere karşı kullanılan ense damlaları tedavi için kullanılmaktadır. Bu ense damlaları hem tedavi hemde koruma için kullanılabilir. Daha şiddetli olgularda ense damlasından önce uygun bir ektoparaziter ilaç ile banyo yaptırılması tedaviyi daha başarılı kılar.

Yavru köpeklerde ise ense damlası yerine dış parazitler için kullanılan özel tozlar tercih edilmektedir. 3 ayı doldurduklarında ise ense damlaları ile hem tedavi hem korunma sağlanabilir.

Köpeklerde dış parazitlerden korunmak için belirli periyotlar ile ense damlası uygulaması yapmak gerekir. Birçok farklı ense damlası çeşidi vardır. Veteriner hekiminiz uygun olanı önerecektir. Bu uygulamalar yaz aylarında 2 ayda 1, kış aylarında ise 3 ayda 1 olacak şekilde tekrarlanabilir.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu