Yavru Kedilerde Halsizlik ve İştahsızlık

Yavru kedilerde halsizlik ve iştahsızlık oldukça sık rastladığımız sorunlardan birisidir. Birçok sorun ve hastalığın ilk belirtisi olarak halsizlik ve iştahsızlık ortaya çıkar. Bunun yanında sadece fizyolojik değil, psikolojik sebeplerden kaynaklı da bu sorunu görebilmekteyiz. Yetişkin kedilerde de sık görülen bu sorunlar, yavru kediler için daha ciddidir ve altında yatan nedeni bularak en kısa zamanda tedaviye başlamak gerekir. Halsizlik ve iştahsızlık durumundan yavru kediler ciddi anlamda etkilenir ve kısa sürede durum ciddileşebilir. Bu nedenle kedi sahipleri de bu durumu önemsemeli, takip etmeli ve gerektiğinde vakit kaybetmeden veteriner hekime başvurmalıdır.

Dediğimiz gibi kedilerde bunun altında yatabilecek oldukça fazla faktör vardır. Bazıları daha basit nedenlerle ortaya çıkıp, kısa sürede düzelirken, bazıları ise çok daha ciddi sorunların belirtisi olarak ortaya çıkmakta ve müdahale edilmediği takdirde tablo giderek şiddetli bir hal almaktadır. Kediler iştahsızlık ve beslenme yetersizliği durumuna karşı da oldukça duyarlıdır. Uzun süreli iştahsızlık ve mama yememe durumunda hayati doku ve organların etkilenmesi de muhtemeldir.

Yavru Kedilerde Halsizlik ve İştahsızlık Nedenleri

Halsizlik ve iştahsızlığa neden olabilecek fizyolojik ve psikolojik başlıca faktörlerden kısa şekilde bahsedeceğiz. Fakat altında yatan nedenin tam olarak tespit edilmesi için uzman muayenesi ve bazı yardımcı tanı yöntemlerinin kullanılması gerektiğini unutmayın.

Enfeksiyon Hastalıkları

Yavru kedilerin bağışıklık sistemleri henüz tam olarak gelişmemiştir. Bağışıklık temel olarak anneden gelen antikorlar, aşılar ve geçirilen hastalıklar sonucunda oluşur. Yavru kediler sadece anneden gelen antikorlara sahiptir ki bu çoğu zaman yeterli olmamaktadır. Özellikle karma aşı başta olmak üzere aşıları tamamlanmamış olan kediler bulaşıcı hastalıklara karşı daha duyarlıdır.

Yavru kedilerde enfeksiyon hastalıkları oldukça fazladır. Feline panleukopenia, feline herpes virus, feline enfeksiyöz rhinotracheitis bunlar arasında ilk olarak sayılabilecek olanlardır. Tabi ki bunların dışında da hastalıklar mevcuttur. Yavru kedilerde enfeksiyon hastalıklarında halsizlik ve iştahsızlık ile beraber; ishal, kusma, burun akıntısı, yüksek ateş, öksürük, hırıltılı solunum gibi ekstra belirtilerde görülür. Halsizlik ve iştahsızlık ciddi boyutlardadır.

İç Parazitler

Yetişkin kedilere göre yavru kediler iç parazitlere karşı da daha duyarlıdır. Kedilerde iç parazitlere karşı mücadele veteriner hekim başka bir öneride bulunmadığında genellikle 6 haftalık yaştan sonra başlar. İç parazitler ile mücadele öncesinde kedinize iç parazit bulaşmış ve vücuduna yerleşmiş olabilir. İç parazit yetişkin kedilerde ciddi belirtiler vermese de yavru kedilerde halsizlik, iştahsızlık, karın bölgesinde şişlik, kilo kaybı veya kilo alamama, ishal gibi belirtilere de neden olur.

Yavru kedilerde halsizlik durumunda göz önünde bulundurulması gereken bir etkendir. Bunun dışında kedinize düzenli olarak iç parazit uygulamalarını yaptırmayı unutmayın. Veteriner hekiminizin önerilerini takip edin.

Psikolojik Nedenler ve Stres

Stres ve strese neden olan faktörler, aşırı korku, heyecan gibi durumlarında halsizlik ve iştahsızlığa neden olabileceğini unutmayın. Aslında atlanan bir konu olmasına rağmen oldukça yaygın gördüğümüz bir neden olduğunu söylemek mümkündür.

Yavru kedilerde anne sütünden kesilme, farklı bir ortama girme, anne ve kardeşlerden ayrılma, yalnız kalma, aşırı karanlık ve sesli ortamlar, sahip değişikliği strese neden olabilen faktörlerden sadece bir kısmıdır.

Sindirim Sistemi Hastalıkları

Sindirim sisteminde birçok farklı sorun görülebilir. Bu sorunlardan bazıları mikroorganizma kaynaklı enfeksiyonlardan kaynaklıyken, enfeksiyon kaynaklı olmayan hastalıklarda vardır. Yavru kedilerde özellikle sindirim sistemi anomalileri daha sık karşımıza çıkar. Bağırsakların yeterince gelişmemiş olmaması, bağırsakların anatomik yapılarında anormallik olması önemli etkendir.

Bunların yanında yabancı cisim yutma, enfeksiyon kaynaklı olmayan gastrit, enterit gibi sorunlar iştah azalmasına dolayısı ile halsizliğe neden olabilir.

Beslenme Problemleri ve Mama Değişikliği

Kedilerin ilk bir yılını yavruluk dönemi olarak nitelendirmemiz yanlış olmaz. Bunun ilk 2 ayı genellikle anne sütü ve anne sütü ağırlıklı beslenme ile geçer. Sonrasında ise sahibinin de tercihi ile kuru mama veya diğer beslenme şekillerine alıştırılır. Kedilerde beslenme, özellikle de yavruluk döneminde beslenme oldukça önemlidir. Besin maddelerinin, vitamin ve minerallerin yeterince alınması kedinin sağlıklı gelişimi ve bağışıklığı için çok önemlidir. Bu tüm hayatı boyunca etkilidir.

Kedilerde yanlış besleme, inek sütü verilmesi, sürekli olarak ıslak mama verilmesi, ev yemekleri verilmesi, aşırı yağlı besinler sindirim sistemi problemlerine ve dolayısı ile iştahsızlığa ya da halsizliğe neden olabilir.

Ağız ve Diş Problemleri

Ağız ve diş sağlığı ile beslenme direk olarak ilişkilidir. Eğer kedinizin ağız ve dişlerinde problemler varsa muhtemelen mama veya gıda alımı sorunlu olacaktır. Gıda tükettiğinde veya çiğnerken ağrı hisseden kedilerde iştah azalması muhtemeldir. Çünkü besin tüketmek istemeyecektir.

Yavru kedilerde diş değiştirme döneminde bu sorun daha fazla ortaya çıkar. Bunun yanında ağız yaraları, diş eti sorunları ve diş hassasiyeti iştahsızlığa neden olabilecek ağız ve diş ile ilgili faktörlerden bir kısmıdır.

Diğer Nedenler

Aslında bu konuya neden olarak yüzlerce, binlerce faktör sayılabilir. Biz genel olarak nedenlerinden bahsettik ve bahsetmeye devam ediyoruz. Yukarı da detaylı verdiğimiz maddeler dışında kedilerde halsizliğe ve iştahsızlığa neden olan bazı faktörleri de aşağıda yazıyoruz.

  • Kedilerde yapılan aşı sonrasında kısa süreli halsizlik ve iştahsızlık görülebilir. Kedilerde aşı sonrasında görülebilecek diğer sorunlar hakkında “Kedilerde Aşı Sonrası” konusuna bakabilirsiniz.
  • Doğmasal kalp yetmezliği yavru kedilerde görülebilen bir sorundur. Bu sorun halsizlik ve iştahsızlığa neden olabilir.
  • Endokrin sistem hastalıkları ve hormon bozuklukları yine nedenler arasında sayılabilir.
  • Zehirlenmeler ve toksik maddelerin vücuda alınması diğer birçok sorun ile beraber halsizliğe ve iştahsızlığa da sebebiyet verebilir.
  • Özellikle çiğneme kaslarındaki problemler, bu kaslardaki yumuşak doku zedelenmeleri iştahsızlık nedenleri araasındadır.

Yavru Kedilerde Halsizlik ve İştahsızlık Tedavi Süreci

Öncelikli olarak iştahsızlık ve halsizlik kısa süreli bile olsa veteriner hekiminiz ile iletişime geçin ve takibini bu şekilde yapın. Eğer acil müdahale gerektiren bir konu ise veteriner hekim muayene etmeyi isteyecektir. Ayrıca iştahsızlık ve halsizlik dışında başka olumsuz belirtilerde söz konusu ise acil şekilde müdahale etmek gerekir.

Tedaviye başlamadan önce nedeni belirlemek tedavi süreci hakkında bizlere oldukça katkı sağlayacaktır. Fiziksel muayene, anamnez, laboratuvar testleri, röntgen, ultrason, dışkı ve idrar muayenesi gibi yöntemler kullanılarak sorunun altında yatan neden belirlenmeye çalışılır. Çoğunlukla altında yatan neden belirlenir ve tedavi protokolü şekillenir.

Bu sorunun altında yatan belirlendikten sonra medikal veya cerrahi hangi tedaviler uygulanacaksa en kısa süre içerisinde uygulamaya başlamak gerekmektedir. Bu konuda veteriner hekimler gerekli uygulamaları yapacaktır. Ayrıca bu dönemde ihtiyaç duyulması halinde serum ile sıvı ve besin takviyesi ile bağışıklığı destekleyecek unsurlar faydalı olabilir.

Konu hakkındaki tecrübelerinizi, başınızdan geçenleri ya da sormak istediğiniz soruları aşağıda yorum bölümünden iletebilirsiniz.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu