Yavru Köpeklerde İshal Nedenleri ve Tedavisi
Köpeklerde ishal her dönemde en sık karşılaştığımız problemlerden birisidir. Yavru köpeklerde de ishal en sık karşılaşılan sindirim sistemi problemlerindendir. Fakat, özellikle aşısız ve yavru köpeklerde ishallere daha fazla dikkat etmek, önemsemek ve hemen nedenini belirlemek gerekir. Çünkü parvoviral enterit, distemper, canine corona virüs enfeksiyonu gibi ciddi enfeksiyonların en büyük belirtilerinin başında ishal gelir. Tabi ki tek neden bu değildir; farklı nedenlerde görülebilir.
Yavru Köpeklerde İshal Nedenleri
- Beslenme ile alakalı nedenler en sık karşılaştığımız nedenlerdendir. Bu tarz ishallerde genel durumda çok fazla bir olumsuzluk yoktur. Tabi ki beslenme ile alakalı olarak direk inek sütü verilmesi, normal diyetinin dışında yiyecek verilmesi, aşırı yağlı yiyecekler verilmesi, mamasını bir anda değiştirmek ve bozulmuş gıdalar neden olabilir. Birçoğu basittir ve kendiliğinden geçer ama bozulmuş gıdalar gibi bazı nedenlere bağlı olarak şekillenen ishallerde durum daha ciddi olabilir.
- Çevre şartlarına bağlı olarak ishal şekillenebilir. Aşırı soğuk veya aşırı sıcak ortamlar en büyük nedenlerdendir. Yine yavru köpeğinizin yuvasının veya yattığı yerin soğuk olması da neden olarak sayılabilir.
- Streste önemli bir faktördür. Genelde yavru köpekler anne ve babalarından ve dolayısıyla yuvalarından ayrılarak başka bir yuvaya adım atarlar. Bu süreç en önemli stres kanaklarından birisidir. Bunun dışında strese neden olabilecek yolculuk, korku gibi nedenlerde ishale sebebiyet verebilir.
- Yavru köpekler oyuncudur ve yabancı cisimler ile oynamayı sever. Bu yabancı cisimlerin yutulması ile beraber ishal ortaya çıkabilir. Bu tarz durumda genelde kusma şikayeti öncelikli olarak başlar ve sonrasında ishal görülür. Yabancı cismin özelliğine, büyüklüğüne bağlı olarak farklı belirtilerde görülür.
- Parazitler yavrulardaki ishalin en büyük nedenleri arasındadır. Yeni doğan yavru köpeklere annelere aracılığı ile iç parazit geçmesi muhtemeldir. Bu parazitler ile mücadele genelde 35-40 günlük yaşlarda başlar. Bu süreçten daha önce ya da mücadelenin başlaması gecikirse bu parazitlere bağlı ishal şekillenebilir.
- Basit sindirim sistemi enfeksiyonları ve enteritler ishal nedenlerindendir. Kaynakları çok farklı mikroorganizmalar olabilir.
- Bazı ilaç uygulamaları nedenler arasında sayılabilir. Bu konu hakkında veteriner hekiminiz daha detaylı bilgi verecektir.
- Alerjik bazı reaksiyonlarda ishalin sebepleri arasında sayılır.
- En önemli sebepler ise bazı enfeksiyöz hastalıklardır. Canine parvoviral enterit (kanlı ishal hastalığı), distemper (gençlik hastalığı), canine corona virüs gibi bası enfeksiyonların en büyük belirtileri ishaldir. Bu enfeksiyonlarda görülen ishalin bazı ayrıntıları vardır. Örneğin parvoviral enterit hastalığında genelde kusma başlar ve kusmayı takiben ishal görülür ve görülen ishal genelde kanlıdır. Yine bu enfeksiyöz hastalıklarda ishal ile beraber iştahsızlık, kilo kaybı, depresyon, yüksek veya düşük ateş gibi bazı semptomlar şiddetli olarak görülür.
Yavru Köpeklerde İshalin Belirtileri
İshal dışkının sıvı bir hal alması ve dışkılama sıklığının artmasıdır. Belirlemek oldukça kolaydır.
Yavru Köpeklerde İshallerde Ayırıcı Tanı
Bu oldukça önemlidir. Çünkü ishalin kaynağını belirlemek, onu ortadan kaldırmak ve gerekli önlemleri almak için oldukça önemlidir. Hastanın geçmişi ve hasta sahibinin vereceği bilgiler oldukça önemlidir. Bu bilgileri doğru ve eksiksiz aldığımızda tam olarak nedeni belirlemek oldukça kolay olacaktır. Bu durumda yaşadığı ortam, beslenme durumu, aşı durumu gibi bilgilerin önemi büyüktür. Yine ishalin sıklığı, başka bir belirti olup olmadığı ne kadar süredir devam ettiği önemlidir.
Gerekli bilgiler alındıktan sonra dışkı muayenesi, hızlı test kitleri ile spesifik enfeksiyon tespitleri, röntgen ve ultrasondan yararlanılarak neden belirlenir.
Tedavi ve Korunma İçin Önlemler
Tedavide neden oldukça önemlidir. Nedene göre tedavi yapıldığından burada net bir tedavi yöntemi söylememiz mümkün değildir. Basit nedenlerden kaynaklı ise sindirim sistemini koruyucu ilaçlar yeterli olacaktır. Parazit kaynaklılar da antiparaziter uygulamalar yapılabilir. Enfeksiyon kaynaklılarda ise sıvı takviyesi, antibiyotik tedavisi, sindirim sistemini koruyucu ilaçlar ve vitamin takviyeleri ile spesifik bazı ilaçlar kombine edilerek kullanılabilir.
- Yavru köpekleri aşıları bitene kadar dışarı çıkarmamak yapılacak en doğru davranışlardandır. Yine aşı vakti geldiğinde aşılarının düzenli olarak yapılması, aşıdan önce iç parazit uygulamasının yapılması önemlidir.
- Yavru köpeğinizin mamasını değiştirmeyin ve maması dışında birşey vermeyin. Bu da sağlık açısından oldukça önemlidir.