Kedilerde Konstipasyon (Kabızlık) Nedenleri

Konstipasyon yani kabızlık; dışkıda sertleşme meydana gelmesi ile beraber dışkının kalın bağırsak veya rektumda birikmesi ve ilerleyememesi neticesinde meydana gelen dışkılayamama sorunudur. Ikınmaya rağmen dışkılama olmaz, karın bölgesinde şişlik ve sertleşme meydana gelir. Normal olarak yetişkin kediler günde 1 veya 2 kez dışkılarını yaparlar. Yavru kedilerde bu daha fazla sayıdadır. Kedinizin ıkınmasına ve dışkısını yapmak istememesine rağmen yapamaması veya birkaç gün dışkı yapmaması kabızlık problemi olduğunun göstergesidir.

Kedilerde en sık karşılaşılan sindirim sistemi problemlerinden birisidir ve birçok nedeni vardır. Primer olarak şekillenebileceği gibi genellikle bazı hastalıkların semptomu olarak sekonder meydana gelir. Normal olarak kalın bağırsaklar elektrolit ve sıvının emildiği kısımdır. Bağırsak içerisinden bu bölümler uygun oranlarda emilir ve sinirsel etkiler neticesinde fazla bağırsak içeriği dışkı olarak atılır. Bu mekanizma ile ilgili her türlü bozukluk sindirim sistemi problemine yol açar. Bu problem ishal, gaz gibi problemler olabileceği gibi bahsedeceğimiz konu olan kabızlıkta olabilir.

Kedilerde kabızlığın çok fazla nedeni vardır. Nadirde olsa bağırsak anomalileri doğumdan itibaren ilk günlerde kabızlığa neden olabilir. Yine beslenme bozuklukları, aşırı tüy yutma, bağırsak tümörleri, bağırsaklarda meydana gelen abseler, hormonal bazı bozukluklar, bağırsaklarda meydana gelen yapışma ve dolanma gibi problemler, sinirsel bazı sorunlar, kullanılan bazı ilaçlar, yabancı cisimler ve psikolojik durumlar kabızlığa yol açabilir.

Kedilerde Konstipasyon (Kabızlık) Nedenleri

Beslenme: Kedilerde kabızlığın en önemli sebeplerinden birisidir. Sadece kedilerde değil tüm canlılarda da aynı şekildedir. Düşük lif içeren besinlerin tüketilmesi ve yeterince lif alınamaması, yeterince sıvı besin ve su alınmaması, tek tip beslenme ve uzun süre açlık beslenme ile ilgili sebepler arasında sayılır.

Tüy Yutma: Kediler normal olarak kendilerini yalayarak temizler. Bu çok sık yaptıkları hareketlerdendir. Tabi ki bu esnada ister istemez su yutma olacaktır. Özellikle uzun tüylü kedi ırklarında bu durum daha fazla görülür. Yutulan bu tüyler sindirilemez ve sindirim sistemi kanalında birikir. Genelde de bir yumak halinde bu birikim gözlenir. Eğer kediniz bu yumakları zamanında atamaz ise bu yumaklar dışkının ilerlemesine mani olur ve kabızlık meydana gelir.

Bağırsak Problemleri: Birçok bağırsak probleminde kabızlık şekillenebilir. En sık karşılaşılanlar bağırsakların yabancı cisimler ile tıkanması, bağırsak tümörleri, bağırsaklarda meydana gelen daralma ve yapışmalar, fıtıklar ve kalın bağırsaklardaki genişlemedir.

Sinirsel Problemler: Omurlarda meydana gelen deformasyonlar ve fıtıklar bölgeyi uyaran sinirlerin zarar görmesine sebebiyet verebilir. Bunun neticesinde bağırsak hareketlerinin yavaşlaması ve kabızlık şekillenir.

Doğmasal Anomaliler: Atrezi ani ve atrezi coli gibi doğmasal anomaliler kabızlığa neden olabilir.

İlaçlar: Bazı ilaçlar kabızlığa sebebiyet verebilir. Bu ilaçlar arasında diüretikler, difenoksilat, bütilskopolamin, vincristine sayılabilir.

Psikolojik Nedenler: Stres yaratan etkenler, tuvalet kabının değiştirilmesi veya temizlenmemesi, yer değişikliği neden olabilir.

Diğer Bazı Nedenler: Tabi ki bunlar dışında çok fazla neden vardır. Pelvis kemiğindeki kırıklar, prostat hiperplazisi, hipokalsemi sayılabilecek nedenlerdendir.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu