Papağanlarda Tüy Dökülmesi Nedenleri ve Tedavisi
Papağanlarda en sık karşılaşılan problemlerden birisi tüy dökülmesidir. Bir miktar tüy dökülmesi papağanlar için normal sayılabilir ama miktarda gözle görülür bir artış ve belirli bölgelerdeki tüylerin artık yok olması bir sorunun habercisidir.
Papağanlarda Tüy Dökmenin Nedenleri
Yukarıda da dediğimiz gibi küçük çaplı ve rahatsız etmeyecek düzeydeki tüy dökülmeleri papağanlar için normal sayılabilir. Bu olayın dışındaki tüy dökülmelerinin çok fazla sebebi söz konusudur. Beslenme, stres, mevsim değişikliği, sıcaklık, yumurtlama süreci ve çeşitli hastalıklar tüylerde dökülmeye neden olabilir. Hastalık kaynaklı olanlar ise parazitler, çeşitli deri enfeksiyonları, hormonal bazı bozukluklar ve alerjik kaynaklı olabilir.
- Beslenme ile alakalı olarak çeşitli vitamin ve minerallerin yeterince alınmaması, deri ve tüylerde yıpranmaya ve dolayısıyla dökülmeye neden olabilir. Bu nedenle papağanların beslenmesine dikkat edilmeli ve veteriner hekim tavsiyesi ile gerekirse vitamin ve mineral takviyeleri yapılmalıdır.
- Stres kaynaklı olarak ya tüy dökülmesi görülür ya da tüy yolma görülür. Hangisi görünürse görünsün tüy yapısında bir bozulma söz konusudur. Bulunduğu ortamın değişmesi, beslenme şeklinin değişmesi, aşırı sıcak, aşırı soğuk, gürültülü ortam gibi çok faktör sayılabilir.
- Birçok canlı türünde olduğu gibi papağanlarda da mevsime bağlı olarak tüylerde dökülme gözlenebilir.
- Yumurtlama sürecinde dişi papağanlarda tüy dökülmesi görülebilmektedir.
- Hastalık kaynaklı tüy dökülmesinin ise çok fazla nedeni vardır. En büyük neden dış parazitlerdir. Çeşitli dış parazitler tüylerde dökülmeye sebebiyet verir. Genelde dökülme ile beraber kızarıklık, kaşıntı, kabarma gibi ekstra belirtilerde ortaya çıkar. Parazitler dışında özellikle beslenmeye bağlı alerjiler ve diğer alerjilerde dökülmelere neden olabiliyor. Hormonal bozukluklar ve bazı sistem hastalıkları yine papağanlarda tüy yapısını bozabiliyor.
Tüy Dökülmesi Durumunda Neler Yapılmalıdır? Tedavisi Nedir?
Eğer ciddi bir tüy dökülmesi varsa en kısa sürede bir veteriner hekime götürmekte fayda vardır. Çünkü bu sorunu ortadan kaldırmak için öncelikli olarak neden belirlenmelidir. Neden göre bir tedavi protokolü oluşturulur. Beslenme eksikliğinden kaynaklı ise diyet değiştirilebilir veya ekstra vitamin ve mineral katkısı kullanılabilir. Stres kaynaklı olanlarda stresi ortadan kaldırmak genelde çözüm olmaktadır. Parazit kaynaklılarda hekimin önerisi ile antiparaziter ileçlar kullanılır. Diğer hastalıklara bağlı olanlarda ise hastalık için spesifik tedavi uygulanır.
Papağanlarda tüy dökülmeleri genelde fazla ciddiye alınmamakta ve iş artık çok ciddi boyutlar aldığında veteriner hekime danışılmalıdır. Oysa ki erken müdahale her zaman daha iyi sonuçlar verecektir. Buna dikkat etmenizde be küçükte olsa bir anormallik gördüğünüzde hekime başvurmanızda yarar vardır.
Merhaba sevda papağanım çok az yem yiyor. Ne yapmalıyım?
Benimki de öyle halsizleşti, tüylerden dökülme var ve gözleri kapanıp duruyor. Ne yapmak gerekir?
Kuşunuzu iyileştirebildiniz mi?
Pakistan papağınım var. Tüyleri döküldü çıkmıyor, izlemem gereken yol nedir? Yardımlarınızı bekliyorum.
Benim sevda papağanım kuyruk tüylerini yoluyor, çok kanatmış. Ne yapmalıyım?
Benim sultan papağanımın yemini değiştirdim. Önceden muhabbet kuşu yemi yiyormuş ama ben ona sultan papağanı yemi aldım ve onu veriyorum. Ona sultan papağanı yemi verdiğimden beri süreli tüylerini yoluyor. Ne yapmalıyım?