Kedilerde Bölgesel Tüy Dökülmesi
Kedilerde bölgesel tüy dökülmesi sık karşılaştığımız problemlerden birisidir. Aslına bakarsanız hem genel hem de bölgesel tüy dökülmesi yaygın olarak görülür ve kedi sahiplerinin de ciddi anlamda şikayet ettiği konulardan birisidir. Kedilerde tüy dökülmesini genel olarak fizyolojik ve patolojik tüy dökülmesi şeklinde sınıflandırabiliriz.
Özellikle mevsim geçişlerinde kediler normal olarak bir miktar tüy dökmektedir. Bu tüy dökülmesinin şiddeti kedinin ırkına, genel durumuna, bakım ve beslenme koşullarına göre değişir. Bu süreç normal bir süreçtir ve patolojik tüy dökülmelerinden ayırmak gerekir. Diğer taraftan bazı problemlere ve hastalıklara bağlı olarak karşımıza çıkan ve normal olmayan tüy dökülmeleri şekillenebilmektedir. Buradaki ayrımı veteriner hekim genel ve özel muayeneye ile gerektiğinde yardımcı teşhis yöntemlerini kullanarak yapar.
Kedilerde bölgesel tüy dökülmesine baktığımızda ise bu tarz dökülmeler genellikle patolojik bir nedenden kaynaklı dökülmelerdir. Çünkü özellikle mevsim geçişlerinde görülen normal tüy dökülmeleri genellikle belirli bir bölge dışında tüm vücutta görülür. Özellikle uzun tüylü ırklarda başlangıçta kafa ve boyun bölgesinde bu tarz dökülmeler görülse de vücudun geneline baktığımızda her bölgede dökülmeler görülmektedir. Zaten bu dönemlerde kedinin tüylerini kontrol ettiğimizde genel bir matlık ve cansızlık göze çarpar. Birçok kedi sahibi bu durumu rahatlıkla anlar.
Kedilerde Bölgesel Tüy Dökülmeleri
Kedilerde bölgesel tüy dökülmesi genellikle bir problemin veya hastalığın habercisidir. Burada ayırmamız gereken nokta bazı ırklarda özellikle kulak ve göz çevresinde görülen tüylerin dökülmesi veya bu bölgelerde tüy olmaması normal bir durumdur. Özellikle kısa tüylü kedi ırklarında kulak çevresinde tüyler oldukça seyrek ve dökülmüş bir görünümde olabilir. Bunu patolojik bir durumdan ayırmanın en kolay yolu tüy dökülmesi dışında kızarıklık, kaşıntı, kabarıklık gibi ekstra belirtilerin olmamasıdır. Kulak ve göz çevresindeki bu tüyler bazı ırklarda belirli dönemlerde dökülür ve tekrar çıkabilir.
Kedilerde Bölgesel Tüy Dökülmesinin Nedenleri
Kedilerde bölgesel tüy dökülmesine birçok faktör neden olabilir. Başlıca parazitler, mantarlar, çeşitli bakteriyel deri enfeksiyonları, endokrin sistem bozuklukları bağışıklık sistemi ile alakalı bozukluklar, stres, beslenme bozuklukları, alerjiler ve travmalar bu faktörler arasında sayılabilir.
- Parazitler olarak kedilerde uyuz etkenleri, bit, pire ve keneler rol oynayabilir. Uyuz etkenleri olarak ise Demodex, Otodectes, Notodres ve Sarcoptes rol oynamaktadır. Bu etkenlerin hepsi ciddi tüy dökülmelerine neden olabilir. Genellikle bu etkenler tüy dökülmesinde rol oynadığında başlangıçta belirli bölgelerde tüy dökülmesi görülür ve giderek vücuda yayılmaya başlar. Otodectes aynı zamanda kulak uyuzu olarak bilinir ve bu bölgelerde tüy dökülmesi yoğun olarak görülür. Bununla beraber kaşıntı, kızarıklık ve daha ciddi olgularda ciddi deri enfeksiyonları kendisini gösterir. Pirelerden kaynaklı tüy dökülmeleri ise özellikle karın ve bacaklarda görülür.
- Mantar enfeksiyonları vücudun çeşitli bölgelerinde görülebilmektedir. Burada enfeksiyona neden olan mantar türü oldukça önemlidir. Mantar enfeksiyonlarında ilk tüy dökülmeleri genellikle baş bölgesinde, burunda, kulak ve göz çevresinde görülmektedir. Daha sonrasına ise bu lezyonlar patiler, tırnak araları, boyun gibi yerlerde görülür. Dediğimiz gibi vücudun birçok bölgesinde görülebilir. Fakat genellikle mantar enfeksiyonları yüz bölgesinde başlamaktadır.
- Bakteriyel enfeksiyonlardan kaynaklı olan tüy dökülmeleri ise genellikle ikincil olarak ortaya çıkar. Bir travma sonrası veya herhangi bir faktör sonrasında şekillenen bakteriyel enfeksiyonlarda etkilenen bölgede tüy dökülmesi görülür. Müdahale edilmediği takdirde bu dökülme giderek yayılabilir.
- Endokrin sistem rahatsızlıklarında ise tüy dökülmesi genellikle sırt ve karın bölgelerinde simetrik olarak meydana gelmektedir.
- Aşırı yalanma bazen bölgesel olarak tüylerde dökülmeye sebep olabilir. Kediler gün içerisindeki vakitlerinin ciddi bir miktarını kendilerini yalayarak geçirirler. Bu bir temizlenme sürecidir. Fakat bazen derideki rahatsızlık, ağrı ve enfeksiyonlar gibi nedenlere bağlı olarak kediler aşırı bir yalanma durumu sergileyebilir. Böyle bir durumda yalandığı bölgede tüy dökülmesi görülebilmektedir.
Stres, beslenme, alerji gibi etkenlere bağlı olarak şekillenen tüy dökülmeleri genellikle genel bir tüy dökülmesi olarak kendisini gösterir. Fakat özellikle ajerjik kökenli tüy dökülmeleri bazen vücudun belirli bir bölgesini etkileyebilir. Kedilerde tüy dökülmesine neden olabilecek çok faktör vardır. Maddeler halinde bu nedenleri şu şekilde sıralayabiliriz.
- Bakteriyel enfeksiyonlar
- Mantar enfeksiyonları
- Parazit enfeksiyonları
- Cilt travmaları
- Yanıklar
- Alerjik reaksiyonlar
- Doğum kusuru
- Kalıtsal koşullar
- Beslenme eksiklikleri
- Hormonal dengesizlikler
- Aşırı sürtünme
- Stres
- Aşırı yalanma
- Otoimmün bozukluklar
- Tiroid bozuklukları
- Diyabet hastalığı
- Kanser veya tümörler
- Kanser tedavisinde kullanılan ilaçlar
- Bazı diğer ilaçlar
- Zehir veya toksinler
Bazı ırkların tüy dökülmesine yatkın olduğunu söylemiştik. İran Kedisi, Himalayan Kedisi, American Bobtail Kedisi, Birman Kedisi gibi bazı uzun tüylü kedi ırkları tüy dökmeye daha yatkındır. Bunun yanında oldukça az tüy döken veya tüy dökmeyen kediler ile ilgili olarak “Tüy Dökmeyen 5 Kedi Irkı” konumuzdan bilgi alabilirsiniz.
Kedilerde Bölgesel Tüy Dökülmesinin Belirtileri
Kedilerde bölgesel tüy dökülmesi ya da diğer adı ile alopesinin en önemli belirtisi vücudun belirli kısımlarında veya genelinde görülen tüy dökülmesidir. Tüy dökülmesi ilk etapta gözle görülür lezyonlar ve alanlar olarak karşımıza çıkmayabilir. Ancak bu durum tüylerde farklı değişikliklerle başlayabilir. Dökülmenin altında yatan nedene bağlı olarak tüy dökülmesiyle ilgili farklı semptom yani belirtiler de karşımıza çıkabilir.
- Lokalize, odaklar halinde ve genel tüy dökülmesi
- Deride kızarıklık
- Deride kabarcıklar
- Deride kabuklanma
- Kaşıntı ve kaşınma
- Deri üzerinde kistler veya nodüller
- Aşırı olarak yalanma durumu
- Deri üzerinde ülserler veya açık yaralar
- Deride hiperpigmentasyon veya koyu cilt lekeleri
- Kötü koku
- Letarji
- Anormal davranışlar
- Depresyon
Kedilerde bölgesel tüy dökülmesi vücudun herhangi bir kısmında görülebilir. Kafa bölgesi, kulaklar, bacaklar ve karın bölgesi kedilerde bölgesel tüy dökülmesini en sık gördüğümüz kısımlardır.
Kedilerde Baş Bölgesinde Tüy Dökülmesi
Kedilerde baş bölgesinde görülen tüy dökülmesi özellikle mantar gibi sorunlar ve travmalardan kaynaklıdır.
Kedilerde Kulaklarda Tüy Dökülmesi
Kulak bölgesindeki tüy dökülmeleri bazı ırklarda normal karşılanabilir. Bunun dışında kulak uyuzu ve mantar en çok karşımıza çıkan nedenler arasındadır. Kedilerde kulak bölgesinde görülen tüy dökülmesi genellikle resimdeki şekilde karşımıza çıkar. Yani kulağın dış ve arka kısmında dökülme şeklinde görürüz. Bu özellikle kısa tüylü kedi ırklarında normal karşılanır. Eğer kızarıklık, kaşıntı, döküntü, kabuklanma, ülserler, yara gibi farklı belirtiler yoksa bu konuda endişe etmenize gerek yoktur.
Kedilerde Bacaklarda Tüy Dökülmesi
Bacak bölgesinde görülen tüy dökülmesi genellikle bakteriyel deri enfeksiyonları ile ilişkilidir. Bunun dışında bazı dış parazitlerde buna neden olabilir.
Kedilerde Karın Bölgesinde Tüy Dökülmesi
Kedilerde karın bölgesinde görülen tüy dökülmesi genellikle endokrin sistem sorunları ile ilişkili olarak kaşımıza çıkar. Bunun dışında bazı metabolik hastalıklarda buna neden olabilir.
Kedilerde Kuyrukta Tüy Dökülmesi
Bu bölgedeki tüy dökülmesi genellikle pire ve travmalar ile ilişkilidir.
Kedilerde Bölgesel Tüy Dökülmesi Teşhis ve Tedavisi
Kedilerde bölgesel tüy dökülmesinin altında yatan esas sebebi belirlemek, durumun sayısız olası nedeni olması sebebiyle ciddi bir muayene ve kapsamlı testleri gerektirebilir. Burada kedi sahibinin vereceği bilgiler çok önemlidir. Tüy dökülmesinin ne zaman başladığı, ne kadar süre devam ettiği, başka belirtiler olup olmadığı gibi bilgiler tanının konmasında ciddi avantaj sağlayacaktır.
Veteriner hekim genel muayene ile birlikte, derinin durumuna özellikle dikkat ederek tam bir fiziksel muayene yapacaktır. Analiz için etkilenen bölgeden numune alınması ve bu numunenin kültürünün yapılması gerekebilir. Bazense biyopsi gerekebilir. Bitleri, akarları veya pireleri belirlemek için tüyün taranması ve alınan deri kazıntısının mikroskobik düzeyde incelenmesi, neden hakkında bilgi sağlayabilir. Veteriner hekim ayrıca kan alabilir ve tam bir kan sayımı ve yaygın enfeksiyonlar için çeşitli testler yapabilir. İdrar, dışkı veya herhangi bir sıvının analizi de gerekebilir.
Kedilerde bölgesel tüy dökülmesi için kullanılacak olan tedavi, veteriner hekimin teşhis ettiği nedene bağlı olacak değişebilir. Nedenlerin çoğu benzer tedavi protokollerini içermediğinden tedavi yöntemleri ve kullanılan ilaçlarda büyük ölçüde değişecektir. Tedavinin başarısı büyük ölçüde tüy dökülmesinin ana nedeninin doğru teşhisine bağlı olacaktır. Doğuştan veya kalıtsal tüy dökülmesi gibi bazı durumlarda tedavi mevcut değildir. Kedilerde tüy dökülmesi durumunda kullanılan başlıca tedavi yöntemleri aşağıdaki gibidir.
Topikal Tedaviler
Tüy dökülmesi tedavisinde sıklıkla topikal bir krem kullanılır. Bazı durumlarda kullanılan topikal krem tüy dökülmesinin nedenini tedavi edebilir. Ancak aynı zamanda cilt tahrişi gibi belirtileri gidermek için bir kremin kullanılması da tedavi de yaygındır. Tüy dökülmesine pire veya benzeri problemler, mantar enfeksiyonları, bazı cilt rahatsızlıkları ve cilt travmaları neden olduğunda bu yaygın olarak kullanılan bir seçenektir.
Antidepresanlar veya Antianksiyete İlaçları
Stres gibi psikolojik durumlardan kaynaklanan tüy dökülmesi durumlarında, kedinin sorunla başa çıkmasına yardımcı olmak için çeşitli ilaçlar kullanılabilir. Bu tedavi, birçok durumda başarılı bir şekilde çalışmıştır ve ilaç kullanılırken sorun ortadan kalkmıştır. Bu tedavi, ilaçtan kaynaklanan bazı yan etki risklerini taşır. Ancak bunlar genellikle şiddetli değildir. Davranış değişikliği ve çevresel stres faktörlerinin ortadan kaldırılması genellikle bu tür terapi ile birlikte kullanılır.
Antihistaminikler
Alerjik reaksiyon cilt sorunlarına ve tüy dökülmesine neden olduğunda, vücudun alerjene tepkisini azaltmak için bu ilaç kategorisi kullanılacaktır. Bu tedavi düşük riskli olarak kabul edilir ve alerjik reaksiyon teşhisi konmamış olsa bile alopesi tedavisinde kullanılan diğer tedavilerle birleştirilebilir.
Nedene Özel Tedaviler
Evcil hayvanınızın tüy dökülmesine neden olan altta yatan durum için çok sayıda başka tedavi kullanılabilir. Enfeksiyonlara, kanserlere, hormonal bozukluklara ve belirli başka nedenlere yönelik tedavilerin evcil hayvanınızı nasıl etkileyebileceğini ve önerilen tedaviyle hangi risklerin ilişkili olduğunu anlamak için veterinerine danışabilirsiniz.
Sıkça Sorulan Sorular
Kedilerde bölgesel tüy neden dökülür?
Kedilerde bölgesel tüy dökülmesine neden olan başlıca faktörler arasında; mantar enfeksiyonları, bakteriyel enfeksiyonlar, dış parazitler, uyuz etkenleri, travmalar ve endokrin sistem sorunları gelmektedir.
Kediler neden parça parça tüy döker?
Bazen kediler parçalar halinde ve toplu şekilde tüy dökerler. Bu tarz tüy dökülmesi çoğunlukla lokal sorunlar ile alakalıdır. O bölgedeki bir enfeksiyon veya alerjik durum parçalar halinde tüy dökülmesine sebebiyet verebilir.
Kedilerde bölgesel tüy dökülmesine ne iyi gelir?
Bu tarz bir sorunda öncelikli olarak altta yatan nedeni belirlemek ve buna göre tedavi uygulamak gerekir. Aynı zamanda kedi sahiplerinin özellikle kedilerin beslenmesine ve tüy bakımına özen göstermesi gerekir.
6 yaşındaki kısır erkek siyam kedimin yaklaşık 1 senedir karın alt bölümü ve arka patilerinde bölgesel dökülmeler oluştu. Veterineri Biotin hapı verdi. Mamasına ilave edip veriyordum. Önceleri yiyordu ve yeniden tüylenme oluştu. Fakat artık yemiyor ve yeniden dökülme başladı. Ne yapabilirim? Lütfen bana yardım edin.
Aslında tüy dökülmesinin altında yatan nedeni belirlemek gerekir. Bu tarz dökülmeler stres veya endokrin sistem sorunları kaynaklı olabilir. Tabi ki farklı nedenleri de söz konusu olabilmektedir. En doğrusu altında yatan nedeni belirlemek ve buna göre bir tedavi uygulamaktır.
Nazan hanım, aynı durum benim kedimdede var. Siz çözüm bulabildiniz mi?
Benim kediminde durumu aynı, çözüm bulursanız bilgimiz olsun.
Kedimin boyun bölgesinde tüyleri döküldü, tamamen derisi görünüyor ve kızarıklık var. Yardımcı olur musunuz? Ne yapabilirim?
Kedide genelde bu dökülme protein ağırlıklı yiyecekler mamalar yediği için oluyor. Bir hap vardı ama kedime kullanmadım. Tavuklu mamayı kestim ve asla tavuk vermedim. 2 haftada geçti.
Merhaba, kedimi kışırlaştırdıktan sonra ilk olarak kafasında mercimek kadar tüy dökümü oldu, daha sonra gözününde de sıkıntıları oldu. Sırtındaki tüyler dökülmeye başladı. Pamuk gibi olan tüyler sert ve kalın cıktı. Hala devam ediyor ameliyat olduğu bölgede, 3 ayı geçmesine rağmen çok seyrek olarak çıkıyor. Bu konuda yardımlarınızı istiyorum, saygılar.
Benim 14 aylık british shorthair kedimin kulak arkasında, para seklinde tüy dökülmesi oluşmuş ve kaşımaktan orayı tahriş etmiş. Hemen veterinere gittim, mantar dedi aşı yaptı ve biotin verdi. Başladık, inşallah o açıklık kapanır. Oğluma nazar değdirdiler.
Sekiz yaşında sarman cinsi kedimin kuyruğa yakın sırt bölgesinde tüy dökümü var. Bulunduğumuz yerde veteriner yok danışarak Travazol krem kullanıyorum fakat biraz daha büyüdü. Ne yapabilirim?
O bölgedeki tüy dökülmelerinin birçok sebebi olabilir ama özellikle pire anlamında bir muayene etmek gerekir. Tüylerinin arasına dikkatli bakarak pire sorunu olup olmadığını tespit edebilirsiniz. Eğer pire söz konusu ise veteriner hekimlerden uygun tedavi önerisini alabilirsiniz.
Merhaba, kedimin boyundan kulağa kadar olan tüyleri döküldü, şimdi kızarıklık var. Travazol krem kullandım 1 hafta ama geçmiyor. Ne yapabilirim?
Mantar olduğuna emin olduktan sonra bu kremi kullanmak gerekir. Aynı zamanda mantarsa bile bunun tedavisi biraz uzun sürebilmektedir.
Kedim 9 aylık, 1 aydır sol arka bacağının arkasında tüy dökülmesi ve deri altında sertlikler oluştu. Bize yol gösterir misiniz?
Bunun nedenini net olarak söylememiz mümkün değil ama ciddi bir durum olabilir. Veteriner hekim muayenesi gerekmektedir.
3 yaşında tekir beyaz kedimin sadece arka bacaklarında dirsek yerlerinde tüy dökülmesi başlamış. Kaşıntı yok, kulakları, göbeği ve burnu kırmızı durumda. Mevsimsel tüy dökülmesi başladığı için veteriner hekim önerisi ile malt kullanmaya başladık. Hafta da 1 şeklinde verdim, 2. haftasında bu durum oluştu. Alerji olabileceğini söylediler. Maltı kestik, fakat net tanı koymadılar. Hangi kan testlerini yaptırmam gerekir. Parazit olmasından şüpheleniyorum. Dışkısında herhangi bir parazit görmedim fakat gözle görülecek erginliğe ulaşmamış olabilir henüz. Hekim değişikliğine gitmeli miyim? Görüşünüz nedir?
Merhaba açıkcası anlattığınız tabloya göre neden alerji gibi görünüyor. Ama bunu net olarak belirlemek için muayene etmek ve bazı testler yapmak gerekir. Son zamanlarda yaptığınız mama değişimi, verdiğiniz bir besin veya evde kullandığınız bir temizlik ürünü bile bu alerjinin kaynağı olabilir.
Merhaba, bir Van kedim var 1 haftadır sol arka bacağında uzunlamasına tüy dökülmesi var. Yani mantarın dairesel değilde uzunlamasına olan hali gibi ve kızarık. Veterinerimiz net bir şey söyleyemedi çünkü kedim epey hırçındır tam bakamadılar. Mantar için sprey verdi 2 gündür kullanıyoruz ama dökülme devam ediyor. Alerjik olabilir diye ekstra her şeyle temasını kestik sadece kuzu maması ve su veriyoruz. Ciddi bir şey midir? Cevaplarsanız çok sevinirim… 🙏
Merhaba benim kedimin sadece sol patisinde bölgesel 2 yerde tüy dökülmesi oldu, direkt deri gözüküyor. Bu kesin mantar mıdır ya? Sol patiye birkaç seans lazer terapi gördü, taktıkları şeyden bir şey bulaşmış olabilir mi? Son zamanda mama değişikliği yaptık ondan da olabilir mi?
Merhaba, belirli bir bölgede ortaya çıkıyor olması, direk olarak derinin görünüyor olması mantar açısından şüphe uyandırabilir. Fakat kesin teşhis laboratuvarda deri kazıntısının incelenmesini ya da diğer mantar teşhis yöntemlerini öneririz. Yani mantar olma ihtimali var ama kesin diyemeyiz. Mantar farklı şekillerde bulaşmış olabilir ya da sadece farklı nedenler ile vücuttaki etkenler aktif hale gelmiş olabilir. Mama değişikliğinden olduğunu düşünmüyoruz. Bu tarz dökülmeler genellikle bölgesel olmaz, daha yaygın şekilde görülür.
Merhaba, kedimin gözlerinden kulaklarına doğru olan bölgede ki tüylerinde seyrelme var. Neden olabilir acaba?
Merhaba, net olarak sebebi söylemek mümkün değil ama bu bölgedeki tüy dökülmelerinin mantar kaynaklı olma ihtimali daha yüksek. Bazense hiçbir neden olmadan bu bölgede tüylerde seyrelme olabiliyor.
Merhaba, benim 1.5 yaşındaki Norveç Orman Kedimin boynunun alt kısmında tüy döküldü. Beyaz ama kaşınma, kızarma yok. Acaba ne yapmalıyım? Hiç dışarı çıkmadı. Ben 1 aylıkken aldım, o gün bugün evden dışarı çıkmadı. Ne yapmama lazım?
Merhaba, 1.5 yaşında kısır dişi kedim var. 3 ay önce kedimde göbek tarafında tüy dökülmeleri başladı. Veterinere gittiğimizde Allederm ilaç verdi ve geçmezse hormon testi yapmamız gerektiğini söyledi. 3 aylık süreçte dökülmeler arttı ve şu an kedimin yüzde 60’lık kısmı kel. Sadece sırtında ve kafasında tüy kaldı. Bacakları kuyruğu göbek ve yan tarafları nerdeyse tamamen kelleşmiş durumda. Hormon testine gitti ve bütün değerleri normal çıktı. Sizce sorun ne olabilir?
Merhaba, açıkcası deri hastalığı veya dış parazit gibi bir sorunu yoksa (Bunları tespit etmek kolaydır.) akla hormon ile alakalı sorunlar gelir. Veteriner hekiminiz bu konuda doğru olanı yapmış ama değerler normalse maalesef bizimde görmeden, buradan söyleyebileceğimiz çok fazla bir şey yok.
Merhaba, bir süredir beslediğim bir sokak kedisinin kulak ve burun çevresinden başlayarak bölgesel tüy dökülmeleri başladı. Deri görünüyor ve kızarıklıklar var o kel kalan bölgelerde, çok endişeleniyorum. Nasıl bir tedavi uygulayabilirim? Öğrenciyim maddi açıdan uygun bir tedavi yöntemi söyleyebilir misiniz lütfen?
Merhaba, sokakta beslediğimiz bir kedimiz 1,5 ay kayıp olduktan sonra tekrar ortaya çıktı. Çok zayıflamış ve güçsüzdü. 1 aydır kendini toparladı, yavaş yavaş kilo alıyor ve gücüne kavuşmuş görünüyor. Uzun süre tüylerini yalamamış, yeni yeni yaladığını görüyorum. Ancak vücudunun bir çok yerinde derin kıtık ve düğümler var. Kendisi yaşarken o bölgeleri temizlemiş fakat bu sefer de kelleşme başlamış. Kollarının vücutla birleştiği alt kısımlar ve boynunun üstü ve çene altı. Ben de ince tarakla ve makasla biraz temizleyim dedim, alttan hemen çıplak derisi çıkıyor, kırıkları temizledikten sonra tüyleri tekrar çıkar mı? Ne kadar sürede bir tüylenme görmem gerekir?