Feline Panleukopenia (Kedi Gençlik Hastalığı)
Özellikle yavru kedilerde sıkça görülen hastalıklardan birisi olan Feline Panleukopenia viral bir etken olan parvovirus’un neden olduğu bir enfeksiyondur. Bu hastalık aynı zamanda kedi gençlik hastalığı veya kedilerde gençlik hastalığı olarak da bilinmektedir. Hastalık kediden kediye direk olarak bulaşabildiği gibi; etken ile enfekte olan çevreden, mama ve su kaplarından ve ortamlardan da bulaşabilmektedir.
Feline Panleukopenia genellikle 2 ile 6 aylık arasında olan yavru kedilerde gözlemlenmektedir. Hastalık etkeni sindirim sistemini (mide ve barsaklar) etkiler ve sindirim sistemi organlarında ciddi tahribe ve iltihaplanmaya yol açar. Hastalığa yakalanan ve gebe olan kedilerde düşük ve ölü doğum görülebilir. Enfeksiyon; özellikle de doğum öncesi ve sonrasında şekillenen enfeksiyon; merkezi sinir sistemi ve gözü etkileyebilmektedir.
Feline Panleukopenia’nin Klinik Belirtileri
- İştahsızlık, kilo kaybı ve depresyon öncelikli olarak görülen belirtilerdendir.
- Kedinin ateşi yüksektir ve genellikle 40-41 C’dir.
- Kedilerde safralı bir şekilde kusma görülebilir.
- Hastalığın özellikle ileri aşamalarında ishal görülebilir.
- Abdominal ağrı şekillenir, karın bölgesi hassaslaşmıştır
- Gebe kedilerde düşük ve ölü doğum görülebilir.
- Özellikle yavru olan kedilerde oluşan beyincik lezyonları nedeniyle; ataksi semptomları görülebilir.
- Ciddi enfeksiyonlarda ve sekonder enfeksiyon şekillenen durumlarda ölüm şekillenebilir.
Korunma
Bu hastalığın korunmasında aşı uygulaması oldukça önemlidir. Kedilerin aşılamaları düzenli olarak yapılmalıdır. Riskli veya hastalıklı olan kediler normal kedilerden farklı bir yerde tutulmalıdır.
Feline Panleukopenia özellikle yavru kedilerde ölümcül sonuçlar doğurabilen viral bir hastalıktır. Daha büyük yaşlardaki kedilerde öldürücü etkisi daha azdır. Hastalığı atlatan kediler 1 ay kadar etkeni çevreye yayabilmektedir. Bu nedenle dikkat edilmeli, diğer kediler bu ortamlardan uzak tutulmalıdır.